BlackBerry je predstavil Z10 in Q10, prva mobitela z BlackBerry 10

Alja Isaković 23. september 2013
/PublishingImages/BlackBerry-Z10-Q10.jpg

Včerajšnja predstavitev popolnoma prenovljene različice operacijskega sistema BlackBerry z oznako 10, ni bilo ravno veliko presenečenje. Podjetje Research In Motion (RIM), ki se bo preimenovalo kar v BlackBerry, nas je že dlje časa dražilo s predstavitvami BB10. Gre pa sedaj prav zares, saj sta včeraj  luč sveta uradno ugledala prva dva mobitela z BlackBerry 10.

BlackBerry Z10 in BlackBerry Q10

BlackBerry Z10 in BlackBerry Q10

Kanadsko podjetje RIM se je tudi z novim imenom BlackBerry odločilo pokazati svojo predanost znamki BlackBerry. Z oznako 10 BlackBerry končno postaja sodoben mobilen operacijski sistem, ki bo lahko bolje konkuriram vodilnima Androidu in iOS-u ter poskusil nazaj osvojiti srca tistih, ki so v preteklih letih nad ekosistemom BB že obupali in tistih, ki jih BB z vtisom resnega poslovneža do sedaj ni prepričal.

Prva mobitela z BB10: Z10 z velikim zaslonom, Q10 s fizično tipkovnico

Ko pomislimo na BlackBerry, se nam v glavi seveda izriše dokaj klasična oblika mobitelov s fizično QWERTY tipkovnico pod ležečim zaslonom. Nekateri na to obliko zvesto prisegajo, vse več pa je uporabnikov, ki so jim bolj pri srcu pametni telefoni z velikim zaslonom na dotik, kjer prostora za fizično tipkovnico ni. BlackBerry bo končno poskrbel za obe skupini.

BlackBerry Z10 je tako moderno, a hkrati še vedno profesionalno oblikovan mobitel s 4,2 palčnim (10,67 cm) zaslonom na dotik z resolucijo 1280 x 768 (zavidljivih 356 ppi). Poganja ga 1,5 GHz dvo-jedrni procesor, na razpolago bo imel kar 2 GB delovnega pomnilnika. Na voljo bo v 16 GB različici z možnostjo razširitve spomina z s spominsko kartico microSD. Za zajem slik bo poskrbela 8 MP kamera, za video klice bo na voljo sprednja, 2 MP kamera. BlackBerry obljublja, da bo baterija zdržala do 10 ur pogovorov preko 3G omrežij in kar 13 dni v pripravljenosti. Mobitel BlackBerry Z10 si lahko podrobneje ogledaš v spodnjem video posnetku.

 

Za ljubitelje fizičnih tipkovnic bo poskrbel BlackBerry Q10, ki ima praktično iste tehnične zmogljivosti kot model Z10 (1,5 GHz dvo-jedrni procesor, 2 GB RAM, 16 GB notranjega pomnilnika, 8 MP in 2 MP kameri). Je pa zaradi fizične QWERTY tipkovnice zaslon logično manjši. Q10 ima tako 3,1 palčni (7,87 cm)AMOLED zaslon z resolucijo 720 × 720 pikslov. Podrobna predstavitev v spodnjem videu.

 

Prvi bodo že danes v roke model BlackBerry Z10 dobili angleži, Slovenije pa še ni na spisku začetnih držav. Tudi cena v prosti prodaji še ostaja skrivnost.

BlackBerry 10: sodoben operacijski sistem z enostavnim prehajanjem med aplikacijami

Ni kaj, tako BlackBerry Z10 kot BlackBerry Q10 zelo dobro izgledata. Vendar se glavni adut obeh modelov skriva v prenovljenemu operacijskemu sistemu, BlackBerry 10. Glavne značilnosti so že dlje časa poznane, zato je bila včerajšnja predstavitev le osvežitev največjih novosti.

Na prvem mestu med novostmi je gotovo BlackBerry Hub, ki na enem mestu združuje vse pomembne informacij iz različnih aplikacij. V BB Hub lahko s preprost gesto pokukamo ne glede na to, v kateri aplikaciji se nahajamo. BB10 želi na ta način narediti prehod med aplikacijami in pomembnimi informacijami enostaven in tekoč. Delovanje BB Huba in prehajanje med aplikacijami si je najlažje ogledati kar v  predstavitvenem videu:


(VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=khA-GlSWcMA)

Druga pomembna novost je pametna virtualna tipkovnica, ki jo bomo uporabljali na modelu Z10. Ponuja nov način za izbiranje predlaganih besed s preprostim potegom navzgor nad trenutno črko. Poleg tega se tipkovnica prilagaja našemu stilu pisanja, tako z vidika jezika kot z vidika fizičnega tapkanja črk na zaslonu. Za večjezične uporabnike bo dobrodošla tudi možnost hkratne uporabe kar treh slovarjev. Svetujem, da si tudi tipkovnico ogledaš v akciji:

 

Z novo funkcijo imenovano BlackBerry Balance bomo lahko isti mobitel uporabljali tako za delo kot za zasebno življenje. BB10 bo tako omogočal preklop med dvema ločenima naboroma aplikacij, hkrati pa bomo preko BB Hub-a obdržali enoten dostop do vseh pomembnih računov. BB10 bo tako sam poskrbel za ločeno in varno shranjevanje podatkov, kar bo podjetjem omogočalo boljši nadzor nad poslovno občutljivimi podatki.

 

BlackBerry ni pozabil tudi na posodobitve obstoječih aplikacij. BlackBerry Messenger (BBM) bo sedaj podpiral tudi video klice in možnost deljenja zaslona s sogovornikom. Nova aplikacija BlackBerry Remember bo olajšala shranjevanje zapiskov na enem mestu.

Prenovljena je tudi aplikacija za zajem slik, ki omogoča potovanje v času. No, gre le za par sekundne zamike s funkcijo Time Shift, a vendar se mi to zdi uporabna možnost za vse skupinske posnetke, na katerih vedno vsaj nekdo naredi čudno grimaso v sekundi, ki pritisnemo na sprožilec. Po zajemu prave fotografije jo bomo seveda lahko obdelali s filtri, s pomočjo aplikacije Story Maker pa združili z glasbo in podelili s prijatelji.

 

Že 70.000 aplikacij za BlackBerry 10

In ko ti privzete aplikacije niso več dovolj, je tu aplikacijska trgovina BlackBerry World. Po zaslugi intenzivne promocije BB10 med razvijalci mobilnih aplikacij, tudi pri nas, in enostavnih razvijalskih orodij, med katerimi so tudi HTML5 in Android Runtime, je za BlackBerry 10 menda na voljo že 70.000 aplikacij, kar ni zanemarljiva številka. BB10 ima menda zagotovljene različice praktično vseh večjih mobilnih aplikacij, kot npr. Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Skype, Evernote, Dropbox, Kindle, Angry Birds, celo z Instagramom že potekajo dogovori.

BlackBerry 10 je menda izjemno navdušil tudi glasbenico Alicio Keys, ki je dobila naziv "Global Creative Director" (karkoli že to pomeni) in na včerajšnji prireditvi na veliko razlagala o tem, kako kul je BB10 in kako ji zdaj ne bo potrebno več naokoli prenašati dveh mobitelov, enega za delo (BlackBerry) in enega za zabavo (trikrat lahko ugibaš, katerega). Očitno si BlackBerry želi znebiti predsodka, da je uporaben le za poslovneže.

No, Alicie Keys nimam ravno za avtoriteto na področju mobilnih tehnologij, so se mi pa ob ogledu včerajšnje predstavitve kar nekajkrat pocedile sline ob novem BlackBerry 10. Ni kaj, BB10 se je razvil v kompetentnega tekmeca vodilni dvojici in moram priznati, da že komaj čakam, da tudi sama v roke dobim katerega izmed novih BlackBerry-jev, predvsem model Z10.

Kakšen vtis pa je BB10 naredil nate?

Viri: TechCrunch, BlackBerry, Wired

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
459
4. oktober 2013
BlackBerry je predstavil Z10 in Q10, prva mobitela z BlackBerry 10
BlackBerry OS