BlackBerry Storm 2 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/bb5.jpg
RIM (Research In Motion) je kanadsko podjetje, znano po svojih pametnih poslovnih mobitelih. V ZDA poslovneži uporabljajo BlackBerry mobitele že leta. V zadnjih parih letih je RIM izdal nadgradnje vseh njihovih uspešnih mobitelov, kot je Curve 8310, ki ga je zamenjal Curve 8520 in Curve 8900. Zamenjali so tudi model 8800 z Boldom 9000 in z zadnjim modelom 9700.

Čeprav so BlackBerry mobiteli poslovne narave, RIM ni mogel spregledati trenda mobitelov, občutljivih na dotik. Zato so 14. novembra 2008 v prodajo ponudili model BlackBerry Storm 9500. Na žalost uporabnikov, ki so zamenjali svoj klasični BlackBerry za mobitel BlackBerry Storm, so ga pošteno polomili. Uporabili so tehnologijo SurePress, pri čemer ob izvajanju ukaza ali pisanju zaslon klikne (da odziv).

V Storm niso vgradili WiFi čipa, ampak le 3G. Po odzivih jeznih uporabnikov Storma so vedeli, da je treba nov model popraviti in izboljšati SurePress tehnologijo, ter seveda dodati WiFi čip. Tako so 28. oktobra 2009 (manj kot leto po predstavitvi originalnega Storma), predstavili BlackBerry Storm 2 9520, ki naj bi imel popravljene napake predhodnika. Pa poglejmo, če so jih res.

Strojna oprema

 • velikost (D x Š x V): 112.5 mm x 62 mm x 13.9 mm
 • masa (z baterijo): 160 g
 • spomin: 256 MB (namenjen za aplikacije), 2 GB (prost spomin za fotografije, glasbo ...)
 • razširljiv spomin: reža za microSD kartico do 16 GB
 • baterija: 1400 mAh
 • avtonomija baterije:
  • 2G: 12,7 dni v pripravljenosti, 5 ur pogovora
  • 3G: 11,7 dni v pripravljenosti, 6 ur pogovora
 • zaslon: 3,25" (8,25 cm) resolucije 480 x 360 pikslov, tranzmistivni LCD zaslon
 • kamera: 3,2 MPx z avtofokusom, 2x digitalni zum, bliskavica
 • tipkovnica:
  • v portretnem načinu: virtualna SureType, QWERTZ, QWERTY, Multi-tap
  • v pokrajinskem načinu: virtualna QWERTZ, QWERTY, AZERTY
 • glasovni vnos: slušalka, mikrofon, zvočnik, Bluetooth pripravljen, 3.5 mm vtič za slušalke
 • povezljivost: 2G/3G, WiFi, Bluetooth 2.1, GPS
 • OS: BlackBerry OS 5.0
 • ostalo: akcelometer, microUSB vtič za polnjenje in prenos podatkov

Strojna oprema se od originalnega Storma ne razlikuje preveč, dodali so: WiFi čip, 4 SurePress točke pod zaslonom, podvojili so spomin za aplikacije in za ostalo (fotografije, glasbo ...). Nekoliko so spremenili zunanjost Storma 2, saj so gumbe na straneh (gumba za glasnost, kamero in levi funkcijski gumb) prevlekli z gumo in zdaj dajejo občutek boljše stabilnosti in da ne bodo zdaj, zdaj odpadli.

Kamera na zadnji strani je ostala enaka kot prej, 3,2 MPx z avtofokusom. Čeprav je za današnje čase kamera s 3,2 MPX obravnavana kot  nizke kvalitete, moram reči, da ima BlackBerry Storm 2 odlično kamero. Ostri hitro in fotografija je ostra ter celo boljša od katerih mobitelov s 5 MPx kamero brez bliskavice.Zaslon je po mojem mnenju največja izboljšava BlackBerry Storma 2. V originalnem Stormu so pod zaslon namestili en mehanski mehanizem (v centru zaslona), s katero je upravljala SurePress tehnologija. V Stormu2 so mehanski mehanizem zamenjali s piezoelektričnim mehanizmom SurePress, ki ima štiri točke, in sicer v vsakem kotu zaslona. Prav tako so štiri tipke na dnu zaslona (tipka kliči, BB tipka, tipka za nazaj in tipka za prekinitev klica) integrirali v sam zaslon in niso več ločene.

Upravljanje po zaslonu bo mogoče za nekatere moteče, saj SurePress tehnologija temelji na tem, da uporabnik s prstom izbere določen ukaz in ga mora potem še klikniti (pritisniti s prstom noter v zaslon). Mene je SurePress tehnologija na originalnem Stormu motila do nezavesti, ekran se je kar naprej premikal, ker je bil pritrjen na eni točki, kar nič ni zagrabilo tako kot bi želel.

S piezoelektrično SurePress tehnologijo se je vse to spremenilo, ekran je med upravljanjem trdno na mestu, ob zaklepu telefona pa ga niti ni mogoče pritisniti, ker piezo kristali otrdijo.Čeprav zgleda seksi, ker so zdaj štiri funkcijske tipke na dnu zaslona, integrirane v zaslon, to ni prav nič seksi pri njihovi uporabi. Nemalokrat se mi je zgodilo, da se mi je skrajno leva ali skrajno desna tipka preprosto zaskočila in ni sprejela ukaza. Zaslon je odličen za predvajanje kakšne serije ali filma (ki ga je seveda prej treba pretvoriti v ustrezen format), saj je slika čista in neverjetno jasna.

Baterija ob celodnevni uporabi (nenehni emaili preko BIS, pogovori, smsi ...) zdrži brez problema dva dni, meni je celo tri dni.

Programska oprema

BlackBerry Storm 2 je bil prvi BlackBerry mobitel, ki je prišel v prodajo z že privzetim BlackBerry OS 5.0. Vizualno se BlackBerry OS 5.0 ne razlikuje preveč od OS-a 4.7, katerega je uporabljal originalni Storm. Trenutno je zunaj uradna verzija OS 5.0.0.580, kar pa seveda nima preveč pomena, saj BlackBerry OS-i prihajajo ven kot gobe po dežju.

Drsenje skozi menije in podmenije je neverjetno gladko, kot pri kakšnem iPhone-u ali Android mobitelu. Vnos besedila skozi virtualno tipkovnico in SurePress tehnologijo na Stormu2 sploh ni slab. Na začetku sem bil skeptičen, saj sem imel slabo izkušnjo od originalnega Storma, vendar me je Storm 2 zelo presenetil. Izbrana črka se vam ob dotiku zaslona okoli zasveti modro in če ste prepričani, da res želite izbrano črko, pritisnete do konca, da zaslon klikne. Mislim, da je to odlična rešitev za uporabnike, ki imajo težave ob navajanju na zaslone, občutljive na dotik.

BlackBerry meni si lahko polepšate z raznimi temami, ki jih izdeluje kar nekaj razvijalcev in dizajnerjev. S kakšno novo temo je BlackBerry meni vizualno prebavljiv, čeprav ne smem delati krivice privzeti temi v OS 5.0, saj je solidna in pregledna.

Drugače pa BlackBerry OS ne ponuja dobre platforme za razvoj iger, kar je ključno, če želi RIM pritegniti razvijalce iger oziroma še bolj pomembneje mlajše generacije uporabnikov. V zadnjem času so omenili podporo za razvoj novejših iger na razvojo OpenGL platforme, toda ni še jasno, kdaj jo bodo izdali.

Za BlackBerry OS že obstaja na tisoče aplikacij, ki olajšajo delo z BlackBerry-jem, vendar so precej drage  v primerjavi z cenami apliakcij za iPhone ali Android mobitele. Zdaj pa je RIM začel jemati razvijalcem iger ob prodaji aplikacije še dodatnih 10% provizije.

BlackBerry brskalnik je še ena od slabosti, ki je ne morem spregledati. Čeprav preko WiFi-ja nalaga strani relativno hitro, prav tako preko 3G-ja, se vseeno prevečkrat ustavi na zaslonu za napisom "Requesting...". Včasih mine prek pol minute, da začne nalagati spletno stran. RIM obljublja nov BlackBerry brskalnik, ki bo temeljil na WebKit platformi. Upajmo, da pride kmalu.

Zaključek

BlackBerry Storm 2 je s svojim na dotik občutljivim mobitelom definitno ciljal na mlajše generacije in deloma jim je to uspelo. Storm 2 odlično predvaja glasbo in video vsebine, vendar sam še vseeno mislim, da je BlackBerry s tem OS-em še vedno predvsem poslovni telefon. Kot poslovni mobitel je BlackBerry Storm 2 odlična izbira, no, skoraj. Pravi poslovni mobitel bi imel fizično tipkovnico, ampak kot sem omenil, tudi virtualna tipkovnica na Stormu 2 ni slaba.

BlackBerry Storm 2 je na voljo v Mobitelovi ponudbi Povezani 44/77 za 399 €*, Povezani 33/55 za 449€*, splošni akciji za 499 €* in v prosti prodaji za 695 €.
*Cene vsebuje DDV. Slike so simbolične. Mobilni telefon se prodaja skladno s standardnimi pogoji Splošne naročniško-prodajne akcije in skladno s standardnimi pogoji naročniške akcije za pakete Povezani. Družba Mobitel si pridržuje pravico do spremembe cen in pogojev. Za dodatne informacije, cenik pogovorov in storitev ter ostale pogoje obiščite www.mobitel.si, ali pokličite Mobitelov center za pomoč naročnikom na 041 700 700.
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
628
24. september 2013
BlackBerry Storm 2 - test na dlani