Blackphone - najvarnejši mobitel na trgu

Tehnik 9. julij 2014
/PublishingImages/blackphone-hero.jpg

Če odštejemo tatvine, so bili pametni mobiteli na svojem začetku zelo varni pred nepridipravi. Danes žal ni več tako, saj nam lahko ti povzročijo kar nekaj težav, če s svojo majhno napravico ravnamo malomarno. Pod malomarno uporabo štejemo na primer nalaganje aplikacij iz nepreverjenih spletnih trgovin, prijavljanje v določene račune prek odprtih omrežij WiFi ter naivno nasedanje prevaram, kakršna je »ribarjenje« (angl. phishing). Za tiste, ki jim je varnost izrednega pomena, je sedaj prišel na trg prav poseben mobitel z imenom Blackphone, ki sta ga izdelali podjetji Geeksphone in Silent Circle. Ta je že v osnovi izdelan tako, da ponuja številne funkcionalnosti, ki so varnost njegove rabe dvignile na zelo visoko raven.

 

Za dobro varnost pri mobitelu Blackphone skrbijo predelan operacijski sistem Android, poimenovan PrivatOS, in različne varnostne aplikacije. Gre za plačljive aplikacije, pri katerih dobijo kupci vsaj dve leti brezplačne naročnine. In kaj konkretno pri mobitelu je tisto, zaradi česar je tako zelo varen? Omogoča nam brisanje datotek na daljavo, varno komuniciranje (video, zvočno in tekstovno), določanje, katere datoteke želimo deliti z drugimi in katere ne, varno brskanje po internetu ter nadzor pretoka podatkov iz aplikacij ter obratno. Nepridipravi nad naštetimi stvarmi zagotovo ne bodo navdušeni in zagotovo bodo imeli precej lažje delo, če se bodo spravili na kakšen drug mobitel, ki ga bo uporabljala oseba, ki se ne spozna oziroma ji ni mar za mobilno varnost.

Poglejmo si še drugo plat mobitela Blackphone, ki se ne navezuje izključno na varnostno plat. Po strojnih specifikacijah se nekoliko težje primerja z mobiteli, kot so Samsung Galaxy S5, LG G3, Sony Xperia Z2 in iPhone 5S. Kljub temu pa ne moremo reči, da je v tem pogledu slab. Nasprotno, gre za povsem spodobne specifikacije. Na sprednji strani se nahaja 4,7-palčni (11,9-centimetrski) IPS-zaslon z ločljivostjo 1.280 x 720 pik (312 pik na palec). Telefon ima tudi kamero s kar 5 MP. Gre za kamero, ki ponuja več MP kot kamere pri prej omenjenih mobitelih. No, to pa ne pomeni avtomatsko, da so tudi posnetki kakovostnejši, saj večje število MP ne pomeni avtomatsko boljše kakovosti. Na zadnji strani je kamera z 8 MP, avtomatskim fokusom in LED-bliskavico. Pod ohišjem se nahajajo 4-jedrni procesor z 2 GHz, 1 GB RAM pomnilnika, 16 GB internega spomina in baterija z 2.000 mAh.

 

Blackphone ima precej minimalističen dizajn, ki ne izstopa tako kot tisti pri iPhonu 5S. Kljub temu se mu zunanjosti ni treba sramovati, saj ga še vedno odlikujejo zelo elegantne linje in vedno moderna črna barva. Po izgledu bi ga vsekakor lahko brez težav postavili ob bok najlepši konkurenci. Poleg tega nam s svojimi precej zaobljenimi robovi in majhno težo (119 g) zagotavlja tudi udobno rokovanje.

Prednaročila za Blackphone so se pobirala že pred časom. Prednaročniki ga bodo prejeli že v tem mesecu, ostali pa bodo morali nanj še nekoliko počakati. Na uradni spletni strani je namreč navedeno, da je razprodan. Če bi ga radi kupili, vam priporočamo, da spremljate spletno stran store.blackphone.ch oziroma se obrnete na proizvajalca z elektronsko pošto. Zanj boste morali odšteti (vsaj) 629 dolarjev oziroma 455 evrov.

Vir: blackphone.ch/.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. julij 2014
2098
14. julij 2014
Blackphone - najvarnejši mobitel na trgu
Android