[BloTop] Svet po združitvi Microsoft - Nokia

Tilen Žagar 24. september 2013
/PublishingImages/nokia_windows_phone_7.jpg

Prah, ki ga je dvignila sveža zveza med Microsoftom in Nokio, se še ni polegel in nič ne kaže, da se kaj kmalu tudi bo. Pojavile so se analize, teorije zarot, napovedi, nagrobniki za Nokio, jeza in veselje in vse se je izlivalo na internet. Kaj tudi ne, nedolgo nazaj so se že samo ideje o taki potezi Nokie zdele popolnoma absurdne, in če malce pompozno najavim (mogoče ob branju poslušajte Orffovo O Fortuno), mobilni svet ne bo nikol več tak, kot je bil.

Da osvežim spomin, prejšni teden sta Nokia in Microsoft oznanila, da zdržujeta moči v strateškem partnerstvu. Symbian, ki je že kar nekak časa tarča ostrih kritih in slabo skriva svoja leta, bo v najprestižnejših Nokijinih modelih nadomestil Windows Phone 7, Microsoftov paradni mobilni operacijski sistem.

Oba vodilna moža, Steve Ballmer in Stephen Elop, sta načrt razložila v skupnem odprtem pismu.

O tem s(m)o seveda poročali vsi:

,če jih naštejem le nekaj.

Odzivi so bili pričakovano mešani, nekateri na združitev gledajo optimistično, jo vidijo kot pametno potezo ene ali druge korporacije, medtem ko drugi Nokiji že kopljejo grob.

Še največji pesimist je bivši Nokijin uslužbenec Tomi T Ahonen, ki v svojem blogu podrobno analizira in napoveduje propad vsega skupaj. Čeprav mu težko očitam pomankanje znanja in dobr vpogled v industrijo, pa njegov blog vseeno zaznamuje precej oseben in privoščljiv ton, ki dobri analizi ves čas krade res pravo kredibilnost.

Šokiran ni bil samo svet, ampak tudi zaposleni pri Nokiji, ki so protestno zapustili delovna mesta in njihov prejšnji najboljši prijatelj Intel, s katerim je Nokija snovala MeeGo kot naslednik Symbiana.

Dokaz, da so tudi vodilne glave samo ljudje in za vsesplošno muzanje in zabavo pa so poskrbeli Googlovci in Elop kar preko Twitterja.

O sami navezi pa smo zvedeli še, da lahko prve Windows Phone 7 Nokie pričakujemo že letos, da je njihov prvi načrt prehiteti Andorid (visoki cilji so sicer dobra stvar, samo resno fantje?), da bo imela Nokija pri prikrojevanju sistema bolj proste roke kot drugi proizvajalci in pa seveda videli smo tudi prve koncepte WP7 Nokij. Čisto za konec pa so nekateri nezadovoljni delničarji napovedali skupno borbo proti nezaželjeni povezavi.

WP7 Nokia (vir: Engadget)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1707
24. september 2013
[BloTop] Svet po združitvi Microsoft - Nokia
Windows Phone 7