Bluetooth 5.1 in zakaj je pomemben

Matej Ribič 6. februar 2019 Čas branja članka: 3 min
/PublishingImages/bluetooth51-ribic-feb19-hero.jpg

Verjamem, da se nas večina prej navduši nad novimi mobiteli ali drugimi napravami kot pa nad tehnologijo bluetooth, ki je z nami že kar nekaj časa in jo že zelo dobro poznamo. V času, ko so mobiteli še imeli tipke, smo prek povezave bluetooth s prijatelji delili glasbo, povezali na računalnik brezžično miško, dandanes pa občasno vključimo ikono bluetooth, da na mobitel povežemo brezžične slušalke, saj je klasični priključek s 3,5mm vse redkejši. Kaj novega nam torej prinaša bluetooth različice 5.1 in zakaj je pomemben?

Lokacija

 

Trenutne različice bluetootha razdaljo med vašim mobitelom in pametno uro le ugibajo s pomočjo analize jakosti signala. In medtem ko lahko določijo približno razdaljo v metrih, vsekakor ne morejo določiti smeri. To je okrepljeno z novo funkcijo za iskanje smeri v bluetooth 5.1, ki so jo pravkar objavili pri Bluetooth Special Interest Group (SIG), industrijski skupini, ki nadzoruje bluetooth. Sistem za določanje položaja lahko zdaj določi tudi smer, iz katere prihaja signal. Naprave bluetooth, ki združujejo razdaljo in smer, lahko zdaj ugotovijo natančno lokacijo naprave vse do centimetra natančno.

Hitrost in poraba energije

 

Kot nam pove že številka pri novem bluetoothu 5.1, ne gre za tako velik preskok kot pri bluetoothu 5.0, kar pa še ne pomeni, da za uporabnika ni koristen. Naprave bluetooth z nizko porabo energije (Bluetooth Low Energy) uporabljajo nekaj, kar se imenuje »Generic Attribute Profile« ali GATT. Kadarkoli se naprava odjemalca poveže, izvede odkrivanje, da bi videla, kaj podpira strežniška naprava. Za to sta potrebna čas in energija. Bluetooth 5.1 to izvaja agresivneje in lahko preskoči fazo odkrivanja storitev, ko se nič ne spremeni. Izboljšave pomenijo, da se povezava dogaja hitreje in se zanjo porabi manj energije.

Izboljšano oglaševanje

 

Tukaj gre za nekoliko drugačno oglaševanje kot tisto, ki nam gre na živce pri gledanju televizije, in sicer se nanaša na to, kako se naprava bluetooth oglaša oziroma oddaja svojo povezavo drugim bližnjim napravam bluetooth. Bluetooth 5.1 obljublja zmanjšanje možnosti, da bi dve napravi uporabljali isti kanal in tako vplivali druga na drugo, saj tehnologija omogoča napravam naključno izbiranje kanalov, kar bo prišlo še posebej prav v krajih z veliko napravami bluetooth.

Vir: bluetooth.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. februar 2019
4436
6. februar 2019
Bluetooth 5.1 in zakaj je pomemben