Bo Apple v torek končno pokazal novi iPhone?

Andrej Pirnat 12. oktober 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/apple-hi-speed-hero.jpg

Pred slabim mesecem dni je imel Apple svoj tradicionalni jesenski dogodek. Podobno kot že vrsto let poprej. Le da je bil letos precej drugačen. Najprej zaradi načina na katerega je potekal, bil je namreč izključno virtualen brez prisotnosti novinarjev in drugih obiskovalcev, in drugič zaradi svoje vsebine. Čeprav je to sicer značilno za njihove jesenske dogodke, Apple tokrat ni predstavil novega iPhona.

Glavni »krivec« za obe veliki spremembi je seveda pandemija novega koronavirusa, ki je v zadnjih mesecih pošteno ohromila svet in marsikomu prekrižala načrte, ob tem pa posameznike in podjetja prisilila v nove načine razmišljanja in delovanja.

Tako je bil tudi Apple primoran prilagoditi svoje načrte. Zaradi varnostnih ukrepov in preprečevanje dodatnega širjenja virusa so se raje odločili za virtualno predstavitev novosti, razlog zakaj med slednjimi ni bilo novih iPhonov pa naj bi bila upočasnjena proizvodnja in dobava nekaterih komponent izdelanih na Kitajskem, kar naj bi bila prav tako posledica pandemije.

Spremljajte Applov dogodek v živo z nami

Vendar Apple ni vrgel puške v koruzo. Če gre verjeti govoricam, ki krožijo po tujih spletnih tehnoloških straneh in družbenih omrežjih, naj bi velikan iz kalifornijskega Cupertina novo serijo iPhonov v ogenj poslal že v torek.

Na njihovi spletni strani se namreč že odšteva čas do začetka naslednjega dogodka naslovljenega »Pozdravljena hitrost« (Hi, speed), ki bo v torek, ob 19. uri po našem času. Tako kot junijski in septembrski dogodek, bo tudi ta, Applov že tretji letos, potekal izključno v virtualni obliki, v živo pa ga boste lahko spremljali tako na Tehniku kot Telekomovem profilu na Twitterju, kjer ga bo komentiral dolgoletni tehnološki novinar Marjan Kodelja.

 

Velika prelomnica za iPhone?

Na splet se je sicer v zadnjem tednu vsul plaz novic, govoric in ugibanj, ki govorijo o tem, kakšni naj bi bili novi iPhoni. Velika večina renomiranih tehnoloških in splošnih medijev, ki so o tem pisali, se sklicuje na kitajskega blogerja in znanega »razkrivalca« po imenu Kang. Ta na družbenem omrežju Weibo, nekakšne kitajske ustreznice Twitterju, slovi po odličnem rezultatu glede točnosti svojih napovedi.

Po njegovih navedbah naj bi bili novi iPhoni, predstavili naj bi štiri v treh različnih velikostih, deležni največjih sprememb po letu 2014, ko je luč dneva ugledal iPhone 6. Tako na oblikovnem področju, kot tudi glede tehničnih karakteristik in zmogljivosti. Poleg boljše kamere in zaslona, pa naj bi nove iPhone zaznamovala predvsem hitrost, kar nekako v prvi vrsti sporočata tudi ime in naslovna grafika prihajajočega dogodka.

Novi iPhoni bodo po vsej verjetnosti vsebovali Applov najnovejši procesor A14, ki so ga že prejšnji mesec predstavili v tablici iPad Air, veliko pa se govori tudi o podpori hitremu mobilnemu omrežju 5G.

Nekateri proizvajalci, kot sta na primer Samsung in Huawei, so že pošteno zakorakali v to območje, zato bi bilo smiselno, da se jim pridruži tudi Apple. Podpore pa bi bil zagotovo vesel tudi marsikateri Telekomov naročnik, ki ima v načrtu nakup novega iPhona, saj je Telekom Slovenije prav nedavno vzpostavil prvo omrežje 5G pri nas. Ta v primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji med drugim prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo.

Na pladnju tudi druge naprave

Poleg nove linije iPhonov naj bi Apple jutri pokazal še kar nekaj drugih naprav: pametne sledilnike AirTags, manjšo različico pametnega zvočnika HomePod, čezušesne slušalke AirPods Studio, brezžični polnilec in morda celo lastne računalniške procesorje Apple Silicon Mac, ki so jih napovedali že na junijskem dogodku.

Nova 6. generacija ure Apple Watch že na voljo pri Telekomu

Septembra je sicer Apple predstavil omenjeno tablico iPad Air ter pametni uri Apple Watch Series 6 in Apple Watch SE. Obe sta med drugim že na voljo v Telekomovi ponudbi naprav, kjer sicer najdete tudi Applov kompaktni iPhone SE ter seveda lanskoletno serijo iPhonov 11. Ali se jim bodo kmalu pridružili novi iPhoni pa bomo videli kmalu. Vsekakor bodite z nami!

Kaj?

Applov tretji letošnji predstavitveni dogodek, na katerem naj bi predstavili novo serijo iPhonov.

Kdaj?

V torek, 13. oktobra, ob 19. uri po slovenskem lokalnem času.

Kje?

V prenosu v živo na Telekomovem portalu Tehnik in Telekomovem profilu na Twitterju.

Apple.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. oktober 2020
5399
12. oktober 2020
Bo Apple v torek končno pokazal novi iPhone?