Bo prstan Token postal ključ za vse?

Alenka Selčan 30. junij 2017
/PublishingImages/token-ring-hero.jpg

J. R. R. Tolkien je na čudežni prstan Mogote zapisal: "Edini, ki jim vsem vlada. Edini, ki jih vse preseže. Edini, da jih vse poišče in jih v temi poveže ...". Zakonca Melanie in Steve Shapiro pa sta ustvarila prstan, za katerega bo v zlati dobi interneta reči morda veljalo precej podobno. Token​ je namreč prstan, ki svojega lastnika želi povezati z vsem in biti njegov Smaug, čuvar bogastva.

Nič več brskanja po torbici in preglobokih žepih, nič več iskanja ključev ali zadrege na blagajni, kjer nas vrsta neznancev mrko gleda, ker smo že drugič vnesli napačno geslo. Če si bomo privoščili prstan Token, bomo na malem prstu nosili ključe, plačilno kartico, gesla in podobno zaupne podatke.

 

Na notranji strani ima Token vgrajen čitalnik prstnih odtisov, kar zagotavlja, da je njegov lastnik edini, ki ga lahko uporablja. Ko bo ta prvič očital svoj prstni odtis, se bo prstan aktiviral, a če bo zagorela rdeča luč, pomeni, da ga nosi napačna oseba. V prstanu se skriva tudi optični čitalnik, ki zazna, ko ga lastnik sname s prsta, saj se takrat prstan samodejno zaklene.

No, lastniku ga ne bo treba snemati prepogosto, saj je prstan vodotesen vse do globine petdesetih metrov, zato bomo z njim varni tudi na plaži, kjer nam med plavanjem ne bo treba več skrbeti, da nam nekdo brska po nezaščiteni imovini.

Token se vede podobno kot Apple ali Android Pay, torej kot digitalna denarnica, v kateri se trenutno nahajata le kartici Visa ali MasterCard. Ko lastnik vnese svoje podatke, lahko na blagajni plača kar s svojim prstanom.

 

Ker ima prstan vgrajen NFC-čitalnik, bo z njim mogoče vstopati na javna prevozna sredstva, morda sčasoma nadomesti celo ljubljansko Urbano, seveda pa bo lahko nadomestil tudi službeno kartico, ključe za avto ali stanovanje.

 

Preprostejša bo tudi raba digitalnih storitev, saj ima Token vgrajen tudi bluetooth. Dva trka po mizi in že se bo aktiviral ter z vnaprej vnesenim geslom odprl Windows 10, saj je Microsoft eden prvih in pomembnejših partnerjev podjetja.

 

Američani si bodo Token lahko nadeli že konec letošnjega leta, ostale države pa bodo morale z nakupom še malce počakati. Če vas je prstan očaral, lahko med čakanjem izbirate med tremi različnimi materiali. Vas polirano jeklo ne prevzame? V predprodaji je na voljo tudi v bolj prestižni različici v črnem rodiju ali roza zlatu. Osnovni različici, ki stane 250 ameriških dolarjev, lahko po želji dodate še ustrezno ključavnico za stanovanjska vrata in ključavnico za svoj avtomobil, za vsako pa bo treba odšteti dodatnih sto dolarjev.

Vir: tokenize.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. junij 2017
3534
30. junij 2017
Bo prstan Token postal ključ za vse?
Android, iOS