Bodo telefone na dotik nadomestili telefoni na upogib?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/android_flexi6.jpg

Pred štirimi leti, ko je Steve Jobs predstavil prvi iPhone, ni manjkalo napovedi, da se telefon na dotik brez fizične tipkovnice ne bo obnesel. Danes so praktično vsi popularni pametni telefoni le na dotik. Kaj pa jutri? Nokia in Samsung se že javno spogledujeta s upogljivimi telefoni. Bomo prvi Samsungov upogljiv Android telefon dočakali že naslednje leto?

Omejitve zaslonov na dotik

Zasloni na dotik so sedaj že povsem običajni. Otroci, ki odraščajo ob pametnih telefonih in tablicah, že pričakujejo, da se bodo vsi predmeti odzivali na dotik. Kljub čarobni in naravno enostavni izkušnji, ki jo predstavlja upravljanje z dotikom, ima tak način tudi določene pomanjkljivosti. Še vedno smo večinoma omejeni na dolgočasne ravne pravokotne površine, ob dotiku ikon, člankov ali jeznih ptičev pa vedno naletimo na eno in isto stvar: steklo telefona ali monitorja.

Zaslon na dotik na iPadu (vir: Apple)

Dolgčas, ali ne? No, dobra novica je, da proizvajalci naših pametnih naprav že pridno razmišljanju o naslednji stopnji v evoluciji fizičnih uporabniških vmesnikov. Seveda navadni smrtniki nimamo dostopa do idej, ki se valijo v Applovih skrivnih sobah v Cupertinu, na srečo pa sta Nokia in Samsung veliko bolj pripravljena deliti svoje ideje.

Nokia predstavila delujoč prototip upogljive naprave

Nokia je sicer znana po svojih futurističnih konceptualnih videiih, ki še prototipov ne bodo dočakali vsaj kako desetletje. A na nedavnem Nokia World-u je Nokia domišljijo tehnoloških navdušencev spodbudila s čisto pravim prototipom naprave, imenovane Nokia Kinetic. Ta ima 4 palčni upogljiv zaslon, pri katerem lahko uporabniški vmesnik nadzorujemo z upogibanjem naprave. Najbolje je, da si to čudo kar sam/a pogledaš v spodnjem videu.

Nokia pravi, da bi lahko naprava bila na tržišču v roku treh let in da možnosti za proizvodnjo že obstajajo. Seveda pa bo pred masovnim izidom potrebno še dodelati uporabniško izkušnjo in poskrbeti za dosegljivo ceno.

Kljub temu je Nokia nedavno postregla še z enim zanimivim konceptom futurističnega telefona, ki vsebuje precej elementov predstavljene naprave Kinetic. Poleg tega predlagana rešitev HumanForm predvideva uporabo nanotehnologij, gest, prozornega upogljivega zaslona, površino, ki je v celoti občutljiva na dotik in še marsikatere druge čarobne lastnosti.

Samsungovi upogljivi telefoni že naslednje leto?

Kot kaže, pa je Samsung na področju upogljivih telefonov že korak naprej. Že na začetku leta so na sejmu CES predstavili upogljive in prozorne AMOLED zaslone. Prestavljeni so v spodnjem videu.

Pred kratkim pa je predstavnik podjetja Samsung razkril načrte za začetek prodaje upogljivih zaslonov v letu 2012. Če bo šlo vse po sreči pri proizvodnji, upajo celo na zgodnji del leta.

Podrobnosti o prvih upogljivih napravah seveda še niso znane, verjetno tudi cena ne bo ravno nizka. Kot kaže, bo torej na upogljive telefone potrebno počakati vsaj še nekaj mesecev, do takrat pa nam lahko domišljijo nahrani koncept naprave Samsung Skin, ki je delo oblikovalca Heyon You-ja.

Samsung Skin koncept telefona

Kaj meniš, bo Samsungu uspelo na trg pripeljati kaj podobnega konceptu telefona Samsung Skin? Se ti zdijo upogljivi telefoni bolj intuitivni za uporabo kot navadni zasloni na dotik?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
292
24. september 2013
Bodo telefone na dotik nadomestili telefoni na upogib?