Bomo letos končno začeli brezžično polniti telefone?

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Mophie_juice_pack_powerstation_android.jpg

Ah, kje so časi, ko je baterija na telefonu zdržala ves teden. Današnje mobilne naprave so nedvomno vse pametnejše, a zato tudi vse bolj vezane na kable za polnjenje baterije. Žarek upanja ponujajo govorice, da naj bi letos na najbolj vročih telefonih, kot sta Samsung Galaxy S III in iPhone 5, končno dočakali možnost brezžičnega polnjenja.

Brezžično polnjenje že dlje v razvoju

Po poročanju The Verge naj bi težko pričakovani Galaxy S III vključeval indukcijski polnilec, pri katerem sploh ne bo potrebno, da je telefon naslonjen na polnilno površino. Brezžični polnilec naj bi omogočal polnjenje na razdalji metra ali dveh, glavno vprašanje pa ostaja cena tovrstne tehnologije. Zaradi tega se že pojavljajo tudi ugibanja, ali bo potrebno tovrstno brezžično polnilno postajo posebej dokupiti.

Bo Samsung paradni konj brezžičnega polnjenja? (vir slike: The Verge)

Že dlje krožijo tudi govorice, da bo možnost brezžičnega polnjenja prispela na novi iPhone. Verjetno ni dvoma o tem, da Applovi inženirji to možnost že dlje časa testirajo, vprašanje je le, kdaj bodo z zmogljivostjo tehnologije dovolj zadovoljni, da jo bodo spustili na trg.

Tehnologija brezžičnega polnjenja namreč ni nič novega. Že leta 2008 je bil ustanovljen Wireless Power Consortium, ki med ostalimi podjetji združuje tudi Samsung, HTC, Nokio, LG, Philips, Sony in druge, njihov glavni cilj pa je standardizacija tehnologije za brezžično polnjenje. Trenuten standard je imenovan "Qi" (izgovori se kot "či") in že omogoča povezovanja različnih naprav in polnilnih postaj, a žal nobena Qi naprava še ni doživela večjega tržnega uspeha.

Na letošnjem sejmu CES je sicer podjetje Fulton Innovation predstavilo zanimiv primer uporabe standarda Qi, ki omogoča polnjenje že s tem, ko torbico s telefonom položimo na določeno površino.

Obstoječe alternative

Dokler proizvajalci naših najljubših mobilnih naprav ne bodo iztuhtali uporabnikom bolj prijaznega načina polnjenja baterij, imamo vseeno na voljo nekaj različnih alternativ. Če imaš telefon z odstranljivo baterijo, lahko seveda s sabo nosiš rezervo.

Bolj praktična rešitev so denimo ovitki za telefon, ki imajo vgrajeno dodatno baterijo. Čez lužo so trenutno med iPhone uporabniki priljubljeni denimo Mophie baterijski ovitki. Cene tovrstnih ovitkov brez težav dosežejo in presežejo mejo 100 €, hkrati pa telefon dodatno obtežijo in odebelijo. Mophie (in ostali) sicer ponuja tudi zunanjo baterijsko polnilno postajo, ki se dobro razume z različnimi mobilnimi napravami. Za bolj ekološko osveščene se že nekaj časa tudi pri nas dobi sončni napajalnik baterij, ki ga lahko po ugodni ceni naročiš tudi v Mobitelovi e-trgovini.

Mophie Juice Pack Powerstation

Univerzalni Mophie Juice Pack Powerstation (vir slike: Mophie)

A dodatna baterija vedno pomeni dodatno težo, ki jo je potrebno prenašati naokoli. Zato so nekoliko bolj elegantni izdelki podjetja Powermat, ki prinašajo možnost brezžičnega polnjenja na različne naprave. Dosedanje rešitve sicer vključujejo ovitke ali baterijske pokrovčke s posebnimi sprejemniki, letos pa so predstavili tudi Wireless Charging Card (WiCC), tanko kartico, ki jo vstavimo nad baterijo telefona, npr. v Samsung Galaxy S II, in tako telefonu omogočimo povezovanje s Powermat brezžičnimi polnilnimi postajami. Žal pa še ni znano, kdaj in za koliko bo WiCC na voljo.

Pogled v prihodnost

Med novicami lahko sicer redno opazimo cel kup še bolj praktičnih in enostavnih idej za polnilce prihodnosti. Od obutve, ki gibanje spremeni v električno energijo, tekstila, ki se je zmožen napajati s toploto naših dlani, vojaških uniform, ki so en sam velik polnilec, pa vse do polnjenja s hrupom, bakterijami v zemlji, srčnim utripom in sladkimi gaziranimi pijačami.

A kaj, ko se vse te tehnologije zaenkrat skrivajo za vrati raziskovalnih laboratorijev. Kot kaže, nas bo torej večina vsaj še nekaj časa ostala na dobrem starem kablu in polnjenju na dva dni ali celo vsako noč. Vseeno pa držim pesti, da bo Samsungu, Applu, ali komu tretjemu letos končno uspelo tehnologijo brezžičnega polnjenja približati množicam in da se bo večno iskanje kablov in polnilcev kmalu preteklost.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
338
24. september 2013
Bomo letos končno začeli brezžično polniti telefone?