Božiček je letos znova podaril goro Android in iOS naprav

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/ipad-surface-sales-tweets-christmas-2012.jpg

Že lani smo tik po Božiču poročali o tem, da se na ta praznični dan podirajo rekordi tako glede aktivacij novih mobilnih naprav kot glede prenosov aplikacij. Upam, da si je Božiček letos privoščil večjo vrečo, saj je vanjo moral spraviti kar 17,4 milijonov Android in iOS napra, skoraj 11 milijonov več kot lani!

Božiček iz aplikacije Talking Santa za Android in iOS

Za Božič 17,4 milijona novih Android in iOS naprav

Tudi letos je podjetje Flurry med prazniki podrobno spremljalo statistike aktivacij novih naprav in prenosov aplikacij. Flurry analitiko uporablja preko 260.000 mobilnih aplikacij, zato naj bi Flurry zaznal več kot 90 % vseh iOS in Android naprav, ki jih srečni novi lastniki dobijo v roke vsak dan.

In srečnežev je bilo, kot kaže, na račun radodarnosti Božička spet ogromno. Za 2,5x je Božiček presegel svoj lanski rekord (6,8 milijona naprav) in znova se je 25. decembra za več kot 300 % povečalo število aktivacij v primerjavi z manj prazničnimi decembrskimi dnevi.

Nove iOS in Android naprave za Božič (vir: Flurry)

Tablic, predvsem iPadov, nekoliko več kot pametnih telefonov

Kljub temu, da se v manj prazničnih dneh aktivira precej več pametnih telefonov kot tablic (razmerje 4:1), so bile tablice očitno bolj zaželjeno božično darilo. Med najbolj priljubljenimi tablicami so se po Flurryjevih podatkih znašli veliki iPadi, iPad miniji in Amazon Kindle Fire HD 7”.

Razmerje tablic in pametnih telefonov za Božič (vir: Flurry)

Tudi analiza tvitov o tablicah uporabnika @axian je pokazala, da iPad ostaja kralj med tablicami. Microsoftov Surface pa po drugi strani letos še ni razveselil večjega števila tviterašov. Več sreče prihodnjič?

Avtor: @axian

No, podatki o priljubljenosti iPada niso ravno presenečenje, saj je Nielsen že prejšnji mesec razkril, da si skoraj polovica ameriških otrok med 6 in 12 letom starosti za Božič želi iPad. Očitno se je mnogim želja izpolnila, Financial Times pa že poroča o tem, da klasične proizvajalce igrač kot sta Mattel in Hasbro že skrbi veliko povpraševanje po tehnoloških igračah med njihovimi mladimi potrošniki.

Tudi rekordni prenosi mobilnih aplikacij

Ni kaj, časi se spreminjajo. Morda bo kmalu nastopil trenutek, ko bo za proizvjalce igrač bolj dobičkonosno, če bodo nove produkte mladežu predstavili v obliki mobilnih aplikacij za iPade ter nato ponudili fizične igračke kot dodatek. Po sledeh jeznih ptičev torej.

Gora nova iOS in Android naprav, ki jih prinese Božiček, namreč pomeni tudi večje povpraševanje po mobilnih aplikacijah. V manj prazničnih decembrskih dneh smo iOS in Android uporabniki dnevno v povprečju prenesli 155 milijonov aplikacij, 25. decembra pa kar 328 milijonov. Flurry napoveduje, da bodo v dneh do Novega leta prenosi aplikacij ostali na visoki ravni in da naj bi skupaj presegli 1,5 milijardo.

Prenosi iOS in Android aplikacij za Božič (vir: Flurry)

Če si tudi ti med srečneži, ki s(m)o te dni aktivirali novo iOS ali Android napravo, se ti vsekakor splača pogledati v aplikacijsko trgovino na tvoji novi napravi in preskusiti najboljše aplikacije iztekajočega se leta. Tako Apple kot Google sta namreč svoj izbor že predstavila in s tem olajšala prve korake novim lastnikom. V boju za novimi uporabniki veliko razvijalcev te dni ponuja tudi praznične popuste, tako da se da do najboljših aplikacij priti še ceneje.

Si morda med novimi iOS ali Android uporabniki tudi ti ali tvoje darilo morda še skriva Dedek Mraz? :)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
443
24. september 2013
Božiček je letos znova podaril goro Android in iOS naprav
Android, iOS