Brezplačne aplikacije z oglasi hitreje praznijo baterije na telefonih

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Battery_Use-android.jpg

Vsi uporabniki pametnih telefonov obožujemo brezplačne aplikacije, ki naše napravice naredijo še bolj pametne. A nova raziskava kaže na to, da z uporabo z oglasi podprtih aplikacij hitreje praznimo baterijo. Zato morda le ni tako slaba ideja, da občasno evro ali dva namenimo tudi različicam aplikacij brez oglasov.

Oglasi v brezplačnih aplikacijah imajo svojo ceno

S skupnimi močmi so razvijalci iz Perdue University in Microsoft Research pod drobnogled nekaj najbolj priljubljenih aplikacij na Windows Mobile in Android (iOS je bil zaradi omejitev platforme izključen), vključno s priljubljeno igrico Angry Birds in aplikacijo Facebook.

Vir slike: TalkAndroid.comUgotovili so, da je v enem primeru aplikacija kar 75 % porabljene energije namenila poganjanju oglasov. Oglasi so pogosti predvsem v brezplačnih aplikacijah, saj to razvijalcem omogoča vir dohodkov brez neposrednega zaračunavanja uporabnikom.

Seveda pa se oglasi za delovanje zanašajo na povezovanje s strežniki, pogosto pa oglaševalcem posredujejo tudi informacije o lokaciji uporabnika za boljše ciljanje oglasov. Krivci za večjo porabo energije pa so lahko tudi storitve za analitiko, ki jih razvijalci vgradijo v svojo aplikacijo za spremljanje uporabe.

Razvijalci pogosto ponujajo tudi različice brez oglasov

Ali torej to pomeni, da se odsvetuje uporaba aplikacij, ki vsebujejo oglase? Vsekakor ne. Brezplačne aplikacije z oglasi so recimo lahko odlična priložnost, da določeno aplikacijo poskusimo pred nakupom, prav tako pa poraba energije ne bo tako drastična, če aplikacijo uporabljamo le občasno. Pod nastavitvah telefona lahko v področju About Phone > Battery (ali Battery Use) preveriš tudi, ali je katera izmed aplikacij preveč požrešna.

Pregled porabe baterija na Androidu

Android ponuja pregleden seznam največjih porabnikov baterije

Če pa se pogosto zanašaš na kakšno aplikacijo z oglasi, se ti vseeno splača preveriti, ali razvijalec ponuja tudi plačljivo različico brez oglasov. Ob redni uporabi se ti bo tisti evro ali dva, ki ga boš namenil/a razvijalcu, vsekakor obrestoval z daljšo življenjsko dobo baterije in z manj prenosa odvečnih podatkov, hkrati pa boš seveda razvijalca nagradil/a za dobro aplikacijo.

Če pa se sam/a ukvarjaš z razvojem aplikacij in v svojih brezplačnih aplikacijah uporabljaš oglase, velja razmisliti tudi o dodatni, plačljivi različici aplikacije brez oglasov, ki jo bodo veseli predvsem zvesti uporabniki aplikacije. Pozornost velja nameniti tudi pri izbiri zbiranju podatkov o uporabi aplikacije. Med razvojem torej ne pozabi preučiti tudi energijskega stroška svoje aplikacije, da le-ta ne bo pristala na seznamu za baterijo najpožrešnejših aplikacij.

Vir: BBC News, TalkAndroid.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
334
24. september 2013
Brezplačne aplikacije z oglasi hitreje praznijo baterije na telefonih
Android