Brezžični zvočniki Samsung DA-E650 - test na dlani

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/samsung_e_650-1498.jpg

V današnjih časih imamo ponavadi na naših mobilnih telefonih toliko prostora, da si lahko naložimo gor še kakšno glasbo. Dolga leta so bili popularni samostoječi zvočniki, na katerega si posadil svoj mobitel in že ti je prepeval tvoje najljubše skladbe. Vendar z leti je tehnologija napredovala in mobiteli so dobivali različne izhode, prek katerih si jih lahko priključil na zvočnike.

Velikokrat se je zgodilo, da novi izhod ni ustrezal tistemu, ki je na starih zvočnikih in potem si moral kupiti pretvornik, če je sploh obstajal. Na koncu je zadeva izgledala, kot da nekdo igra tetris s svojim zvočnikom in mobitelom. Zaradi takšnih in podobnih zgodb so proizvajalci zvočnikov začeli izdelovati takšne, ki se lahko z mobitelom povežejo brezžično, npr. prek Bluetootha. Eni takšnih so Samsungovi zvočniki DA-E650.

Oblika

Zvočniki DA-E650 (mimogrede, Samsung, tole je zelo neoriginalno ime) se po obliki od ostalih zvočnikov močno razlikujejo. Ponavadi smo vajeni raznih pravokotnih škatel, ki jih postavimo na polico in to je to. Ti Samsungovi zvočniki pa so v obliki zaobljenega cilindra oz. banane z odrezanima koncema. Odlična oblika, sploh zato, ker je nekaj svežega in neskopiranega (vsaj upam).

Na vsakem koncu cilindra je po en velik zvočnik, ki je zelo fotogeničen. Zvočniki so na volji v črni, beli, srebrni in mahagonijevi barvi. Kot je razvidno iz fotografij, sem imel na testu zvočnike v črni barvi. Ko te bo oblika dokončno fascinirala, te bo prav tako osupnila velikost teh zvočnikov. Verjemi, da potrebuješ kar dosti prostora zanje, saj so ogromni. V mojem majhnem stanovanju jih žal ne bi mogel imeti.

Izdelani so iz svetleče plastike in joj, kako se na njih poznajo prstni odtisi. Predlagam, da imaš zraven njih še eno krpico za brisanje le-teh. Na desni strani zvočnikov so tipke na dotik, s katerimi lahko začasno ustaviš pesem, povišaš ali znižaš glasnost ter spremeniš izvor glasbe. V slabi svetlobi je te gumbe težko videti, saj na žalost niso osvetljeni.

Lažje ti bo upravljati s priloženim daljincem, ki ima kar 9 različnih gumbov. Dock se zapelje iz notranjosti zvočnikov točno na sredi. Čeprav so na docku rdeče lučke, ki označujejo, kdaj so zvočniki prižgani in kateri izvor glasbe imaš izbran, je včasih to skoraj nemogoče videti. Želim si, da bo to malo bolje rešeno z naslednjo različico. Napaja se prek adapterja in nima prostora za baterije, tako da ga žal ne boš mogel/a vzeti s seboj na ulico.

Zvok in lastnosti

Samsungovi zvočniki DA-E650 imajo štiri možnosti, kako lahko predvajate glasbo. Najbolj običajna uporaba je, da svoj iPhone ali Android mobitel preprosto priključite prek docka, ki obenem tudi polni mobilni telefon. Sam sem testiral z iPhonom 4S in HTC Desire HD. Z iPhonom nisem imel nobenih problemov, medtem ko je pri vtiču za Micro USB razvidno, da je narejen le za Samsung naprave, ker je moj DHD imel izhod obrnjen v drugo stran in je izgledal smešno.

iPhone ali Android dock se nagiba naprej in nazaj, tako da lahkomobitel nastaviš po želji. Najbolj mi je všeč brezžična povezljivost z Bluetoothom, ki ga ima skoraj vsak mobitel, narejen v zadnjih 5 letih. Tako lahko predvajaš glasbo iz mobilnega telefona, tabličnega računalnika ali računalnika. Domet zvočnikov prek Bluetootha je približno 10 metrov.

Če nimaš Bluetootha ali se ti ne izzide z Micro USB-vtičem, lahko glasbo predvajaš prek 3,5 mm audio vtiča. Podprti so tudi USB-diski in ključi, saj imajo zvočniki na zadnji strani USB-izhod. Stestiral sem mp3 datoteke, v kaj bolj eksotičnega se nisem spuščal, ker bi najverjetneje bil samo razočaran. Zadnja možnost povezave je prek docka in Samsung televizije, ker pa te nimam, ne morem podati mnenja, kako se to obnese. Verjamem pa, da ponudi še dodatne zvočnike k pretihi televiziji.

Zvočniki, ki jih je uporabil Samsung v DA-E650, odlično opravijo svojo dolžnost. Najboljše jih je poslušati na srednji jakosti, ampak tudi na višjih jakosti nimajo večjih problemov. V vsaki pesmi, ki sem jo predvajal, sem užival, saj so zvočniki odlično opravili svoje delo. Nizke in visoke frekvence so na srednji jakosti odlične. Oba zvočnika sta združena z manjšim zvočnikom za bas (subwoofer), ki doda nekaj dodatnega k nizkim frekvencam.

Zaključek

Na trenutke so zvočniki DA-E650 nejasni in lahko zmedejo uporabnika, vendar imajo odličen zvok. Če bi imeli mogoče še kakšen manjši zaslon, ki bi prikazoval dodatne informacije o predvajani glasbi, jakosti zvoka, bi bili pa že skoraj perfektni.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
972
24. september 2013
Brezžični zvočniki Samsung DA-E650 - test na dlani
Android, iOS