Brezžično!

Alenka Selčan 24. marec 2014
/PublishingImages/brezzicno_v1-hero.jpg

Kablovje. Ena redkih reči, ki navkljub bliskovitemu vzponu tehnologije ostaja skoraj nespremenjena. Računalniki so vse zmogljivejši, mobiteli pametnejši, monitorji vitkejši, a prekletstvo kablovja vztraja in vztraja. Kar se tiče načina hranjenja naših elektronskih naprav, smo danes le za las na boljšem od najstnikov iz japonskih risank ob koncu drugega tisočletja. Še vedno se zapletamo v neskončno mrežo kablov in se sprašujemo, kaj zavraga je šlo narobe z več kot sto let starim projektom Nikole Tesle. Kdaj, o, kdaj se bodo vse naše naprave naučile hraniti brezžično?

 

Vemo, da nekatere od njih to znajo že zdaj. Že nekaj let poznamo Duracellov Powermat, s katerim svoje prostore poskusno že opremljajo korporacije, kot sta McDonald's in Starbucks. Brezžično smo s QiWireless lahko napolni že Galaxy S3, na letošnjem CES-u pa je svoj brezžični polnilec predstavilo tudi eno od tovrstnih pionirskih podjetij WiTricity, katerih ime je postalo sinonim za brezžični prenos energije. Zaposleni pri WiTricity radi povejo zgodbo o svojih začetkih.

MIT profesorju Marinu Soljačiću se je zamisel o brezžičnem polnjenju naprav porodila, ko ga je več noči prebujal zvok lačnega mobitela. Začel se je spraševati, zakaj pri vsej energiji, ki nas obdaja, ne izkoriščamo njene moči vsaj še nekaj metrov stran od vira. Kmalu zatem so koncept brezžičnega polnjenja elektronskih naprav prvič predstavili javnosti, dve leti kasneje so o brezžičnem prenosu energije govorili tudi na TedTalks. Dr. Katie Hall je v nedavnem intervjuju za CNN takole za predstavila vizijo življenja z WiTricity.

 

Nevedneži, ki nam ne posveti nobena žarnica, ko razmišljamo o elektriki, se lahko o brezžičnem prenosu energije poučimo s kakim diy projektom, poenostavljeno pa lahko stvar razložimo približno takole: izvorni resonator je tuljava, ki s pomočjo električne energije, na katero je še vedno priključena s kabli, ustvarja magnetno polje. Ko v magnetno polje prinesemo drugo tuljavo oz. sprejemnik z isto resonančno frekvenco, se med njima vzpostavi električni tok in za prenos energije ne potrebujemo več žic. Visoko resonančni brezžični prenos energije se nekoliko razlikuje od indukcijskega, ki ravno tako brezžično prenaša energijo, a za to vseeno potrebuje stik dveh naprav. Na ta način delujejo nekatere zobne ščetke, pa tudi Powermat.

Če se ob vsem tem sprašujete, če magnetno polje lahko vpliva naše zdravje, niste edini. A če ravno zdaj uporabljate brezzično internetno povezavo ali nenazadnje pametni mobitel, pa naj bo opremljen z NFC-tehnologijo ali ne, ste glede zdravja skorajda na istem, kot če bi brezžično polnili naprave.

Da je brezžičen prenos energije neizogibna stvar prihodnosti, je prepričano več kot sto podjetij, ki se združujejo v zvezo z imenom Power Matters Alliance. Zvezo so leta 2012 ustanovila podjetja Powermat Technologies in Procter & Gamble, njihov odbor pa sestavljajo še AT&T, Duracell, Starbucks in Energy Star, ki zastopa ameriško vlado. PMA stoji za brezžičnimi točkami za polnjenje elektronskih naprav, ki se bodo nahajale v kavarnah, restavracijah, na letališčih in drugih pretočnih mestih.

PMA je nedavno podpisala sporazum s še eno tovrstno združbo, z Alliance for Wireless Power (A4WP), ki se lahko prav tako brezsramno pohvali s svojimi člani. S tako močnimi igralci lahko pričakujemo poenotenje standardov in hiter vzpon naprav z brezžičnim polnjenjem, kar bo nedvomno ugodno vplivalo tudi na razvoj interneta reči (IoT).

Vir fotografije: CNN.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. marec 2014
1996
27. marec 2014
Brezžično!
Android, iOS, Windows Phone 8