Čarobni stroj, ki se zna spremeniti v vsak avto

Andrej Pirnat 22. september 2016
/PublishingImages/blackbird-hero.jpg

Prepričati ljudi v nakup novega avtomobila ni lahka naloga. Bolj kot tehnične lastnosti in ceno, morajo oglaševalci in trgovci prodati idejo ter življenjski slog, ki pride z novim avtomobilom. Prepričati nas morajo, da nam bo prav tisti točno določen avto obogatil življenje. V upanju da bi v nas vzbudili takšne občutke, jih pogosto prikazujejo na eksotičnih lokacijah, kjer njihova dovršenost pride še bolj do izraza.

Tako lahko vidimo kabriolete, ki se ob sončnem zahodu vozijo vzdolž obale, terence, ki premagujejo puščavske sipine v Sahari in kompaktne mestne avtomobilčke, ki švigajo po ulicah Pariza. Ne glede na vse občutke, ki jih takšen oglas vzbudi v nas, pa se na koncu zavedamo, da četudi si omislimo nov avto, naše življenje zelo verjetno ne bo nič bolj podobno čudoviti fantazijski deželi iz malih ekranov, kot je sicer.

 

Manj znano pa je, kako takšni privlačni oglasi (in tudi filmi) nastanejo in da kabriolet ob obali v resnici ni nujno to za kar se izdaja. Snemanje v krajih iz razglednic ni poceni, tovorjenje avtomobilov na te lokacije pa dostikrat zelo težko, če ne kar nemogoče. Ne samo v primerih težko dostopnih lokacij (odročna brezpotja), ampak tudi zaradi proizvajalcev avtomobilov, ki včasih želijo posneti oglas še preden imajo izdelano končno različico avtomobila.

Superjunak med avtomobili

V takšnih primerih na pomoč priskoči Blackbird (po slovensko Kos ali dobesedno črna ptica). Kaj je Blackbird, sprašujete? Blackbird je posebno električno vozilo, ki ni podobno nobenemu od avtomobilov, ki ste jih videli v številnih oglasih. Namesto strehe ima vrteče se laserje in kamere, prekrit je z belimi trikotniki in ima samo en sedež.

 

Njegova največja posebnost? Lahko prevzame obliko skoraj kateregakoli avtomobila na svetu. Če v televizijskem oglasu vidite Audija, Mercedesa, Jaguarja in druge, je povsem mogoče, da v resnici gledate kameleonskega Blackbirda v digitalni preobleki. V podjetju The Mill, ki stoji za izumom, pravijo da zna “oponašati” številne oblike karoserij, vse od Fiata 500 do raznoraznih limuzin in terenskih vozil.

Da je digitalna preobrazba sploh mogoča, pa poleg računalniških trikov skrbi še fizična prilagodljivost vozila. “Marsovsko” vozilo je namreč mogoče podaljšati do poldrugega metra ter razširiti do 25 centimetrov, obuje lahko pnevmatike domala vseh dimenzij in proizvajalcev, za pristnost obnašanja na cesti pa skrbi poseben program, ki zna emulirati vozne lastnosti in nastavitve avtomobila katerega predstavlja.

 

Podobna tehnika kot v animacijah in videoigrah

Ko je Blackbird pripravljen za akcijo, ga s profesionalnim voznikom pošljejo na cesto, njegove kaskaderske podvige pa zajamejo s kamerami tako kot bi ji pri vsakem drugem avtomobilu. Tu pa se potem prava čarovnija šele začne.

Po končanem snemanju ekipa programerjev, inženirjev, dizajnerjev, producentov in razvijalcev, ki stoji za izumom, na ogrodje Blackbirda postavi realistično karoserijo s pomočjo tehnike zajema gibanja (t. i. motion capture), kar storijo na podoben način kot ustvarjalci videoiger in animacij za simuliranje obrazne mimike in gibanja človeškega telesa.

 

Ker je Blackbird resnično vozilo, ki v resnici drvi preko pravih lukenj in luž na cesti, je končen rezultat toliko bolj realističen. Za dodatno mero pristnosti pa v kombinaciji s posebnimi senzorji LIDAR (Light Detection and Ranging - merjenje razdalje s pomočjo laserske svetlobe) skrbijo že prej omenjene na vozilu nameščene kamere, ki v vsakem danem trenutku snemajo svet okoli vozila. To producentom omogoča, da lahko na digitalno karoserijo naknadno “prilepijo” odsev okolice, oziroma pogled gledalca postavijo v prvo osebo, torej za volan.

Oglejte si predstavitveni video, ki pokaže kako Blackbird deluje v praksi.

 

Foto: The Mill

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. september 2016
3165
22. september 2016
Čarobni stroj, ki se zna spremeniti v vsak avto