Chrome upihnil deseto svečko in ponudil več uporabnih novosti

Tehnik 6. september 2018
/PublishingImages/10let-chroma-hero.jpg

Brskalnik Chrome v teh dnevih beleži pomemben jubilej. Beleži že svoj deseti rojstni dan. Chrome je pred desetimi leti, ko je prišel na trg, ponudil hitrost in zmogljivost. Zato ni presenetljivo, da je brez težav konkuriral takrat velikima tekmecema Firefoxu in Internet Explorerju. Chrome je ob prihodu uporabnikom ponudil tudi precej enostaven uporabniški vmesnik in stabilnost.

Brskalnik Chrome je bil sprva na voljo samo na operacijskem sistemu Windows, šele pozneje pa je prišel tudi na Android, iOS, Linux in MacOS. Danes Chrome nima prave konkurence. Po podatkih spletne strani NetMarketShare ima na primer ta Googlov brskalnik na osebnih računalnikih kar 62 % velik tržni delež.

V desetih letih je bil Chrome deležen številnih posodobitev. Njegovi razvijalci so na primer vanj integrirali strojno učenje, ki zaznava spletno ribarjenje (angl. phishing) in okužene spletne strani. Pa umetno inteligenco. Vanj vse bolj prihaja tudi nadgrajena resničnost.

Kar nekaj novosti je Chrome dobil in ponudil tudi sedaj, ob svojem 10. rojstnem dnevu. Ponudil je nov dizajn, ki je nam je pri Tehniku všeč. Uporabnikom sedaj omogoča tudi, da jim sestavi močna gesla za spletne strani in jim ta gesla tudi ponudi ob poznejših vpisih na spletne strani. Obenem pa Chrome po novem uporabnikom tudi omogoča, da pridejo do odgovorov oziroma informacij še hitreje. Uporabniki lahko sedaj vpišejo v okno, v katerega se vnaša iskalne nize in spletne naslove, vprašanje in odgovor na to vprašanje se jim izpiše takoj pod vnesenim vprašanjem (spodnja animacija). V omenjeno okno lahko uporabniki vnesejo na primer tudi ime neke osebe in spodaj se jim izpiše, kdo je ta oseba.

 

Vira: blog.google, netmarketshare.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. september 2018
4184
6. september 2018
Chrome upihnil deseto svečko in ponudil več uporabnih novosti