Človek ali AI?

Alenka Selčan 11. junij 2014
/PublishingImages/clovek-ali-ai-hero.jpg

To je bilo osrednje vprašanje tudi letošnjega Turnigovega preizkusa, s katerim so akademiki readinške univerze znova ocenjevali, kako daleč je napredovala umetna inteligenca.

Turingov preizkus je delo Alana Turinga, ki ga je daljnega leta 1950 objavil v svoji knjigi Computing Machinery and Intelligence. Knjigo otvarja znamenito in vse bolj aktualno vprašanje: “Ali stroji lahko mislijo?”, ki pa ga Turing kaj kmalu zastavi drugače: “Ali obstajajo računalniki, ki se znajo dobro pretvarjati?”.

 

In kot kaže, so se v nekaj desetletjih kar dobro naučili. Ravno na šestdeseto obletnico Turingove smrti se je prvič zgodilo, da je enemu od petih super računalnikov, ki so sodelovali v letošnjem preizkusu, uspelo opraviti ta test človečnosti. Kar tretjina žirije je namreč verjela, da govori z Eugenom Goostmanom, trinajstletnim dečkom iz Odese, in ne s programom, ki sta ga ustvarila Vladimir Veselov in Eugene Demchenko.

Igra imitacij

Turingov preizkus izhaja iz družabne igre imitacij, ki so jo nekoč igrali na zabavah. V igri je oseba C zgolj prek pisnih sporočil morala ugotoviti, katerega spola sta skriti osebi A in B. Če je bila vloga osebe A zavesti spraševalca, mu je oseba B pomagala najti pravi odgovor. Turing je ohranil večino pravil igre, le da je namesto moškega, ki se pretvarja, da je ženska, postavil računalnik z isto nalogo, v poznejših izpeljavah testa pa sta tako človek kot računalnik skušala napeljati spraševalca C k nepravilnemu odgovoru.

Turing svojega preizkusa ni nikoli navajal kot merila za inteligenco, saj ga je v osnovi zanimala razlika med strojnim mišljenjem in strojnim vedenjem. Turingov test zato ne meri, če se računalnik obnaša inteligentno, temveč, če se obnaša kot človek; pri tem pa mora upoštevati, da se tudi človek lahko obnaša tudi neinteligentno, ter da obstajajo intelligence, ki niso nujno človeške.

 

Tako hvalevreden uspeh prvega super računalnika, ki mu je uspelo prestati Turingov preizkus, odpira vprašanje, koliko raziskovalcev umetne inteligence se sploh trudi v tej smeri. Russell in Norvig sta na primer na vprašanje smiselnosti Turingovega testa odgovorila s primerjavo, da tudi smisel letala ni v tem, da bi pretentalo ptice, da je eno od njih, temveč v tem, da leti.

Človečnost umetne inteligence

Mar je res popolnoma vseeno, če bo umetna inteligenca imela človeški obraz ali ne? In kaj to sploh pomeni? Alan Turing je bil en od tistih nesrečnežev, ki so na lastni koži spoznali, da človeštvo zna biti nadvse kruto. Ko omenjamo šestdesetletnico njegove smrti, ne moremo zamolčati, da je oče umetne inteligence moral umreti ravno zato, ker se tedanji družbi njegovo vedenje ni zdelo primerno. Navkljub intelektualnim dosežkom so ga zaradi homoseksualnosti obsodili na kemijsko kastracijo (lahko bi izbral tudi zapor), po kateri si je kaj kmalu odločil odvzeti življenje.

Bi bila umetna inteligenca v svoji sodbi bolj “človeška”? Morda. Nekoč. A najprej moramo ugotoviti, s katerim delom človečnosti sploh želimo plemenititi to svoje demonsko seme.

Vir fotografij: istockphoto.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. junij 2014
2071
19. junij 2014
Človek ali AI?
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8