Coronavirus Watch – portal, ki je plod slovenskih znanstvenikov

Renata Anžič Trtnik 25. marec 2020 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/coronavirus-watch-anzic-mar20-hero.jpg

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je globalni izbruh bolezni covid-19 opisala kot pandemijo po skoraj 125.000 primerih, ki so bili prijavljeni iz 118 držav in ozemelj. Svetovni voditelji, vključno z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay, so pozvali k solidarnosti in ukrepanju za reševanje nastajajočih izzivov zaradi širjenja covid-19.

Informacije o možnih ukrepih za zadrževanje in ublažitev v nastajajočem nacionalnem okviru so pomembne, da se ljudje lahko informirano in varno odločijo za zaščito sebe in svoje skupnosti. Pravico do zdravja je mogoče podpreti le, če je zagotovljena dostopnost informacij na podlagi mednarodnih standardov. Poleg tega se tako lažje sprejme preventivne ukrepe, če imajo dostop do informacij o pandemiji v svojem jeziku.

Zato je Mednarodni center za umetno inteligenco (IRCAI) v Sloveniji pod okriljem Unesca uvedel portal Corona Virus Media Watch, ki zagotavlja globalne in nacionalne posodobitve novic na podlagi izbora medijev. To orodje je lahko koristno za politike, medije in javnost, da opazujejo nastajajoče trende, povezane s covid-19, v svoji državi in po svetu.

Marko Grobelnik iz Laboratorija za umetno inteligenco na Instituta Jožef Stefan je za Val 202 pojasnil, kaj je portal Coronavirus Watch in čemu je namenjen. Njegovo poslanstvo je opisal kot zemljevid sveta, kjer si v živo lahko ogledamo novice iz sveta, tako kot prihajajo. Ena od funkcij je petdimenzionalna vizualizacija razvoja epidemije po svetu, kjer lahko pogledamo stanje za posamezne države. Vidimo lahko, kako se ta epidemija širi po posameznih državah, raste in se umirja. Lahko si ogledamo primer Kitajske, kako se je tam situacija umirila in kdaj je to bilo. Tudi pri Koreji se izrazito umirja, prav tako na Japonskem. Po drugi strani pa je opazen trend naraščanja po Evropi in v Severni Ameriki. Vse to se vidi na eni sliki. Razvijalci so dodali tudi dnevni izračun, koliko dni je na primer Slovenija za na primer Italijo po epidemičnem dogajanju (kar zadeva razvoj).

 

Pred nedavnim so dodali tudi simulator za socialno distanco, ki ga je prispeval Andrej Bauer s fakultete za matematiko. Ta simulator omogoča interaktivno raziskovanje učinkov socialne distance na širjenje katerekoli nalezljive bolezni. Sami lahko nastavimo parametre bolezni in druženje ljudi. Lahko vidimo, kako to vpliva na širjenje virusa. Model je dovolj za prikaz nekaj sto ali morda nekaj tisoč ljudi, ni pa mišljen, da bi zajel velike populacije in predvidel dogajanje na širšem, globalnem področju, prav tako ne smrtnih žrtev. Ne vidi se, na primer, kako se virus širi, temveč se približno ocenjuje, kako naj bi se dana situacija razvijala. Pri tem je potrebno biti pazljiv, saj se uporablja različne načine merjenja. Treba je primerjati rezultate enakih merjenj. Poudarja, da je v tej konkretni situaciji težko res dobro napovedovati. Da so meritve zares kompliciran proces, priča dejstvo, da so na dnevni ravni v komunikaciji z raznimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine, da bi lahko prišli do neke verodostojne ocene.

Za število okuženih in število žrtev uporablja skupina razvijalcev portala dva vira podatkov: eden je uraden od DHO (Global Health Observatory), ki je na voljo enkrat dnevno, vendar ni dovolj ažuren, običajno so že znane številke objavljene naslednji dan. Ta vir uporabljajo za analize. Drugi vir pa je Worldometer, tega uporabljajo za prikaz. Pomagajo si tudi z mediji. Pred leti so razvili na Inštitutu Jožef Stefan sistem, ki se imenuje Event Register (Register dogodkov). Podatke zajemajo iz približno 50.000 medijev s celega sveta ter jih v skoraj realnem času (zamik je od pet do deset minut od objave) dobijo neodvisno od jezika. Na dan dobijo okrog pol milijona člankov, torej približno 10 člankov na sekundo. Za potrebe portala Coronavirus Watch so naredili filter, da upoštevajo samo članke, ki govorijo o tem virusu. Lahko si ogledate, kaj se na to temo v Sloveniji ali kje drugje na svetu poroča ta trenutek. Ta portal je zelo popularen, ljudje s celega sveta ga prebirajo in uporabljajo njegove funkcije.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. marec 2020
5102
25. marec 2020
Coronavirus Watch – portal, ki je plod slovenskih znanstvenikov