Cuff - nova linija pametnega nakita

Alenka Selčan 24. februar 2014
/PublishingImages/cuff-hero.jpg

No, ni nam bilo treba kaj dosti čakati. Od naše zadnje napovedi preboja pametnega nakita je minilo le nekaj tednov in že vam lahko predstavimo nove dragulje iz zakladnice nosljive tehnologije, ki se jih ne bi branila nobena ljubiteljica zlatih rokavičk. Tudi proizvajalec elegantnega nakita Cuff se je namreč odločil svojo zajetno kolekcijo lične in nadvse lepo oblikovane bižuterije opremiti z Bluetooth tehnologijo.

 

Pametni nakit so opremili z alarmnim gumom CuffLinc, zato je namenjen zlasti tistim, ki se nelagodno počutijo, če v svoji neposredni bližini nimajo ljubljenih oseb. S preprostim pritiskom na gumb zapestnice ali obeska bodo v neželeni situaciji sprožili alarm in tako svoje prijatelje iz socialnega omrežja Cuff nemudoma obvestili o svoji stiski, saj bo vsak kos nakita v tej mreži zavibriral. Cuff bo prek aplikacije iOs sporočil geolokacijo osebe v stiski, tako da se bodo lahko tisti, ki se v tistem trenutku nahajajo najbližje, nemudoma odzvali na klic.

Cuff omogoča tudi različne klice za različne ljudi v medmrežju. Lastnik ali lastnica pametnega nakita Cuff lahko vnaprej nastavi, komu naj bo določen alarm namenjen – en pritisk na gumb naj na primer pokliče moža, dva zaporedna pritiska na gumb pa osebnega zdravnika. V osebnem profilu lahko lastnik nakita opiše tudi svoje zdravstvene posebnosti, tako da bodo ljudje, ki bodo prihiteli na pomoč, vnaprej pripravljeni, če ima oseba v stiski nemara alergijo, težave s srcem, astmo ali diabetes.

Zamisel ni nova, saj podobne kose nosljive tehnologije že poznamo. Pa vendar takšni projekti približajo novodobno tehnologijo tudi tistim, ki jim doslej ni bila zanimiva, četudi jim lahko reši življenje. Čeprav Cuff zaenkrat še ne ponuja možnosti pogovora, niti ni opremljen z dodatki, kot so senzorji srčnega utripa in podobni merilci zdravstvenega stanja, kar bi mu zagotovo povečalo tržno vrednost, bo zagotovo našel nekaj kupcev, ki so v skrbeh za svoje starše ali stare starše, saj si bodo ti lažje zapomnili, kako pritisniti na gumb zapestnice kot pa se naučili uporabe pametne ure.

Konkurence na področju pametne bižuterije je vse več, saj proizvajalci tovrstne opreme rastejo kot gobe po dežju. Ravno te dni se na platformi za množično financiranje Indiegogo za svoj kos pogače in prepoznanje poteguje tudi First Sign. V svoji kampanji predstavljajo sponko za lase, namenjeno ameriškim dekletom, ki lahko ob morebitnem napadu s pritiskom na sponko nemudoma pokličejo na pomoč 911, zelo podobno, kar počne tudi linija modnih dodatkov z imenom Artemis Fashion proizvajalca Sense6.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. februar 2014
1969
26. februar 2014
Cuff - nova linija pametnega nakita
Android, iOS, Windows Phone 8