Da Vinci Kids: Za zvedave otroke

Igor Harb in Tamara Harb 20. november 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/davinci-app-harb-nov19-hero.jpg

Izbira otroških vsebin v videotekah in na TVju je raznolika in obsežna, a primanjkuje takšnih, ki niso namenjena zgolj zabavi, temveč na privlačen način odgovarjajo na vprašanja zvedavih otrok.

Aplikacija Da Vinci Kids ponuja točno to, množico preverjenih vsebin ustvarjenih za otroke, v slovenskem jeziku in brez oglasov. Video vsebine otroke popeljejo v svet znanosti, matematike, tehnologije, zgodovine, kulture, narave in športa. A nikar se ne ustrašite ob vsem tem naštevanju področij, teme so predstavljene na kar se da zabaven način in namenjene otrokom od šestega do dvanajstega leta starosti.

Aplikacija je na voljo za Android in iOS, ekskluzivno pri Telekomu Slovenije. Mesečna naročnina je 2,99 EUR, namestitev pa povsem preprosta in jo bomo opisali na koncu prispevka. Vsekakor pa jo lahko uporabljate na več napravah. A najprej si oglejmo, kaj ponuja.

Če niste navajeni sinhronizacije igranih filmov, potem vam bodo nekatere oddaje na začetku morda nekoliko nenavadne, ampak otroci gledajo programe, kjer je to stalnica, tako da jih zagotovo ne bo motilo. Pri vsebinah ni napisane priporočljiva starost, tako da posamezne oddaje na hitro preletite, da si o njih ustvarite svoje mnenje.

Z mlajšimi otroci lahko vsebine spremljate skupaj, saj bodo pri nekaterih potrebovali dodatno razlago, z nekaterimi pa boste morali še počakati, saj so dolge in preveč resno zastavljene, da bi mlajši otroci ohranili pozornost. Seveda pa je to odvisno od posameznega otroka. A naj vas ne skrbi, tudi če otrok vsebine spremlja sam in naleti na nekaj, česar ne razume, mu ne bo hudega, hkrati pa ste lahko prepričani, da v tej aplikaciji ne bo naletel na tako neprimerne vsebine, kot se lahko hitro najdejo med brskanjem po YouTubu. Za nekoliko večje otroke v aplikaciji Da Vinci Kids ni ovir, vsebine so zabavne in ustvarjene z mislijo da pritegnejo. Pa poglejmo, kaj najdemo v posameznih kategorijah in oddajah.

Domača stran, zavihki in oddaje

Na domači strani nas pričakajo izpostavljene vsebine, najnovejše stvari, najboljše oddaje, kvizi in igre, vsak prispevek pa ima tudi vizualno oznako, tako da takoj vemo za kakšno vsebino gre. Otroci z ogledom vsebin in igranjem/reševanjem kvizov zbirajo zvezdice in značke, ki so zbrane v posebnem zavihku.

Posamezne oddaje so zbrane v posebnem zavihku, prav tako kvizi in igre, medtem ko so prispevki iz različnih oddaj na domači strani pomešani in razvrščeni v kategorije: reči za bistre, umetnost z navdihom, neverjetne živali, kako kaj deluje, zanimivosti iz zgodovine, slastna hrana, mati Zemlja, matematične čarovnije, sam svoj mojster, naše telo, športi, človeško vedenje.

Pa si poglejmo, kaj ponujajo posamezne oddaje.

Neverjetni geniji z Dickom in Domom

Vsaka oddaja predstavlja eno neverjetno osebo, npr. Marie Curie, in z njo povezano temo, voditelja pa na to navežeta tudi svoje poskuse. Vsekakor za večje otroke.

Grozote zgodovine

Kljub naslovu oddaja ni zamorjena, temveč na smešen način predstavlja različne bizarne zgodovinske dogodke ali navade, denimo rimsko pojedino pri zlobnem senatorju kot odlomek iz kuharske oddaje ali pa inkovski način kaznovanja otrok kot oglas TV prodaje.

Vsevedneži

Triminutne oddaje, ki ponujajo odgovore na vprašanja iz fizike, kemije, biologije in matematike, kot na primer, Zakaj je čokolada tako okusna?

Državljan Kod

Kratki prispevki o tehnologiji, digitalnem svetu, razvoju in problemih, s katerimi se soočamo, kot na primer, Zakaj vidimo vedno iste novice.

Navadne smeti

Nasveti o tem, kako iz smeti izdelati kaj uporabnega, kako koristno je lahko recikliranje, da recimo iz plastičnih vrečk ustvarimo torbo za na tržnico, navdih pa ustvarjalca iščeta tudi pri znanih umetnikih.

Živalski anarhisti in Živalogika

Oddaji se ukvarjata z živalmi, prva s taktikami preživetja, druga predstavlja posamezne živali.

Kdo je tam

Animirani prispevki o državah sveta.

Operacija Au!

Dvojčka zdravnika raziskujeta svet biologije in medicine. V oddaji izveste marsikaj o človeškem telesu, a smo vmes priča tudi čisto pravim resnim poškodbam, ki jih pacienti pridejo zdravit v bolnišnico. Preverite sami, če menite, da je primerno za vašega otroka.

 

Minuta v muzeju

Animirana oddaja na duhovit način predstavi po eno umetniško delo na epizodo.

Siesta Z

Siesta Z je punca z narkolepsijo, ki se v sanjah spremeni v junakinjo klasičnih književnih del in nam poda zabaven uvod v knjige. A nikar njenih oddaj ne vzemite kot osnovo za obnovo šolskega branja.

Bombastična matematika

Oddaja najde uspešno formulo, kako matematiko narediti zelo zabavno in čisto nič duhomorno. Tako na primer epizoda Čarobna devetka otroke nauči računski trik, ki je videti kot čarodejski.

Eksplozija okusov

Seveda je to oddaja o kuhanju, a tudi o znanosti, saj med pripravo hrane izvemo veliko tudi o drugih stvareh, na primer o salmoneli in o tem, zakaj se omaka ne prime na papriko.

Šport in znanost

Voditelji posamezne športe in potek igre razložijo tudi z znanostjo.

Pravi dokaz

Otroci z različnih koncev sveta izvajajo različne poskuse.

Knietzsche

Animirana serija, v kateri fant Knietzsche, mladi filozof, razglablja o življenjskih zadevah, npr. prijateljstvu, strahu.

Neverjetna odkritja

Nekoliko daljše oddaje nam predstavijo pomembna odkritja, na primer odkritje, da se Zemlja vrti okrog Sonca in njenega avtorja Galilea Galilea.

Igre in kvizi

Najdemo jih na domači strani ali pa v zavihku igre. Pri vseh se otroci nekaj tudi naučijo, Spominovadba je primerna tudi za najmlajše in ima več stopenj, prav tako Vesoljska odiseja, saj se bodo kljub nepravilnim odgovorom naučili nekaj novega. Kvizi so o vseh področjih, na koncu so ponekod tudi primerne video vsebine, ki se navezujejo na tematiko.

Kako do aplikacije

Najprej naložite aplikacijo, nato v njej določite uporabniško ime in geslo. Za dostop boste potrebovali še kodo, ki jo dobite ob naročilu programske opcije DaVinci Kids. To lahko preprosto uredite na portalu Moj Telekom, ali pa pošljite SMS s ključno besedo DAVINCIKIDS na 1918. Kodo vpišete v aplikacijo in vsebine so takoj na voljo za celotno obračunsko obdobje.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. november 2019
4926
20. november 2019
Da Vinci Kids: Za zvedave otroke
iOS, Android