Daljinec +

Nina Križaj 27. november 2015
/PublishingImages/daljinecplus-hero.jpg

Nova generacija aplikacije Daljinec si zasluži “plus” v imenu, saj opazno doprinese k izkušnji gledanja televizije.

Ključna naloga daljinca je preprosto upravljanje televizorja ali druge naprave na daljavo. Prednost klasičnih, fizičnih daljincev je v tem, da jih lahko uporabljamo “na slepo”, medtem ko gledamo TV, a ta prednost z novo aplikacijo za upravljanje BOX-a, Daljinec+, vse bolj bledi.

Drugi zaslon

 

Vse več gledalcev, predvsem mladih, gledanje televizije jemlje kot vzporedno aktivnost. Pogled torej ni več zalepljen na TV, temveč je hkrati še na telefonu ali tablici. Poleg sodelovanja v družabnih omrežjih s komentiranjem programa to vključuje tudi preverjanje dejstev v informativnih oddajah in statistike pri športnih prenosih, ugotavljanje od kod poznamo neko igralko iz filma ali celo spremljanje vzporednih vsebin (denimo prek TViNa), kadar se športni dogodki prekrivajo drug z drugim ali pa z oddajami, ki jih hoče gledati kdo drug v gospodinjstvu.

Priporočila in TV spored

Aplikacija Daljinec+ že upošteva ta trend. Še preden pridemo do programskega daljinca, ki vključuje iste gumbe kot fizični daljinec, nas pozdravi začetni zaslon s priporočili najbolj zanimivih vsebin. V prvem zavihku Izpostavljeno najdemo nabor zanimivih vsebin, ki so prikrojene našim navadam in vključujejo tako aktualni program, vsebine, ki so dosegljive z ogledom nazaj, in vsebine iz videotek, kot so DKino, HBO OD, Pickbox, Minimax + in Voyo. Priporočila v tej rubriki nam prilagodi izbor, če smo potrdili možnost Priporočila v aplikaciji ali na BOXu na kanalu 9.

Že ob zagonu aplikacije torej obstaja velika verjetnost, da najdemo točno tisto, kar si želimo gledati, pa četudi nismo vedeli, da je ta vsebina na sporedu ali kako drugače dosegljiva. Sledi pregleden in informativen TV spored, ki je urejen tako kot naš razpored programov na BOXu in ga lahko preprosto filtriramo počasu in kategorijah, nato pa Moj izbor, shramba vsebin, ki smo jih označili za kasnejši ogled. Zadnji zavihek Najbolj gledano razkriva, kaj je najbolj pritegnilo pozornost naših sodržavljanov. Vse te vsebine so na voljo za ogled na televizorju (prek BOXa), nekatere pa tudi prek TViNa, tako da si jih lahko ogledamo kar na telefonu ali tablici.

 

Nadomestek daljinca

 

Programski daljinec za BOX je morda res posnetek fizičnega daljinca, vendar pa je v novi različici precej bolj izpiljen, tudi oblikovno. Do njega pridemo s pritiskom na ikono daljinca, ki jo najdemo v spodnjem desnem kotu, plavajočo nad vsebinami. Celotna tipkovnica je zelo priročna za brskanje po obsežnih videotekah, kot so DKino, HBO OD in Go in Voyo, seznam programov in trenutnih oddaj pa je eden najhitrejših načinov “televizijskega surfanja”. Drsna ploščica v novi generaciji omogoča slepo upravljanje, saj je mogoče najpogostejše ukaze, kot so menjave kanalov, spreminjanje glasnosti, premikanje po menijih videoteke in potrjevanje izbire, narediti s preprostimi kretnjami, ki se jih je mogoče hitro naučiti. Uporabniška izkušnja je seveda boljša na telefonih z večjimi zasloni. Za upravljanje BOXa z aplikacijo Daljinec+ morata biti obe napravi povezani v isto omrežje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. november 2015
2770
4. december 2015
Daljinec +
Android, iOS, Windows Phone 8