Decembrska nakupovalna histerija se seli na splet. Naj bodo nakupi predvsem varni

Renata Anžič Trtnik 4. januar 2022 Čas branja članka: 4 min
/PublishingImages/varno-nakupovanje-anzic-jan21-hero.jpg

Nekateri preprosto ne marajo gneče in trgovin, zato radi »naklikajo« darila za najdražje, kar pa je tudi v duhu covidnih časov precej boljša izbira. Ker se nakupovanje prek speta še posebej poveča v času decembrskih praznikov, se poveča tudi število spletnega kriminala. Kaj so glavni aduti spletnega nakupovanja? Zagotovo brezgotovinsko poslovanje. Sledijo ogromna izbira, prihranek časa (ni vam potrebno skorajda vzeti dopusta, da bi v gneči obiskali nekaj trgovin in trepetali, ali boste želen artikel sploh našli), preprost dostop, primerjate lahko cene in pred nakupom preverite ocene zadovoljstva z izdelkom. Izdelek vam tudi elegantno dostavijo do domačih vrat ali obdarovancu. Do tu čista romantika.

Kaj gre pa lahko narobe? Marsikaj. Zlahka nas premamijo nerealni popust, govorimo tudi o 70-odstotnih popustih in več. Najnovejši model iPhona toliko znižan?! Ne boste videli te pravljice. Pri nekaterih artiklih (na primer oblačilih) je to še morda možno za izdelke sumljivega porekla ali boljše blagovne znamke preteklih sezon, sicer pa naj bodo pretirani popusti predvsem znak za alarm. Preverite na spletu, kako se gibljejo cene željenega izdelka in koliko lahko največ dobite popusta, kar močno odstopa, je najbrž trik, da vas ujamejo nepripravljene in zaidete na lažno spletno stran, kjer vam ukradejo denar ali podatke o kreditni kartici.

V nekaj točkah poglejmo, kaj lahko sami naredimo, da ne bomo žrtve spletnega kriminala:

1. Varnost računalnika

Zelo pomembno je, da imamo nameščeno zaščitno programsko opremo, ki jo moramo redno posodabljati (antivirusni program, požarni zid – firewall in varnostni popravki).

2. Močna varnostna gesla

Ime hišnega ljubljenčka, vaše ime, letnica rojstva, kombinacija 1234 ali 0000 ter podobno niso močna gesla. Ta so zelo predvidljiva in z nekaj poskusi razkrita. Čeprav si jih lažje zapomnimo, nam lahko povzročijo obilico težav, zato bodimo pri snovanju gesel kreativni, sestavljena naj bodo iz vsaj osmih znakov, velikih in malih črk, številk, ločil, znakov ...

3. Znanje šteje

Redno spremljajmo obvestila bank in policije, saj pozivajo ljudi k večji previdnosti, ko se poveča število zlorab ali se pojavi kakšna nova, prav tako obvestila, ki jih objavlja nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT.

4. Uporabljajmo varne povezave

To pomeni, da obiskujmo le spletne strani, ki so varne in zavarovane. To pa so tiste, kjer se URL začne s https namesto s http.

5. Prepričajmo se, ali spletna stran obstaja in ali za njo stoji odgovorno podjetje s profesionalnim odnosom

Če je v spletnem naslovu neka čudna »mineštra«, je verjetno lažna. Ali ponudnik skrbi za varnost in je profesionalen, pa ugotovite tudi po mnenjih uporabnikov, pozanimajte pa se tudi med znanci in na forumih. Če opazite, da je kot kontakt navedena elektronska pošta brezplačnega ponudnika (gmail, hotmail), v ozadju zagotovo ne stoji pravi spletni trgovec.

6. Previdnost pri uporabi brezžične spletne povezave (knjižnice, kavarne, hoteli ...)

Spletni kriminalci jo pogosto zlorabijo, še posebej na javnih mestih.

7. Naročimo si opomnike o porabi

Ker nikoli ne vemo, ali smo bili žrtev kraje osebnih podatkov in številk plačilnih kartic, si pri svojem bančnem ponudniku naročimo storitev, ki nas prek SMS-sporočila obvesti o vsaki transakciji. Tako bomo natančno vedeli za vsak trenutek, ali smo mi tisti, ki smo nek izdelek ali storitev naročili in plačali. V nasprotnem primeru nemudoma blokirajmo plačilno kartico.

8. Pazimo, s kom delimo podatke

Gesel in številk bančnega računa nikar nikomur ne pošiljajmo po kratkih sporočilih ali elektronski pošti – običajno gre za goljufijo.

9. Plačevanje prek Western Union in Moneygram

Namenjena sta le za prenos denarja med fizičnimi osebami, zato nimata kaj početi na spletnih straneh trgovin.

10. Skomine po izdelkih priznanih blagovnih znamk (torbice, očala, mobiteli, superge, parfumi ...)

Če so izdelki vedno na voljo, v vseh številkah in barvah ter neobičajno poceni, nas bo nakup drago stal. Najverjetneje izdelka sploh ne bomo nikoli prejeli ali pa bomo prejeli ponaredek, ki ga bodo na carini uničili, v nekaterih primerih bomo morali plačati še strošek uničenja.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. januar 2022
5832
4. januar 2022
Decembrska nakupovalna histerija se seli na splet. Naj bodo nakupi predvsem varni