Pregled delavnic M:AppFest 2012

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/Hekovnik-Marketing-Zavcer.jpg

Tokrat objavljamo celovit seznam vseh delavnic, ki so se že ali se še bodo odvijale v okviru izbora M:AppFest 2012. Program bomo sproti dopolnjevali z video posnetki predavanj, seveda pa vas bomo o posameznih delavnicah sproti obveščali tako na Tehniku kot v Facebook skupini M:Razvijalci.

M:AppFest 2012

Seznam in razpored delavnic

Delavnice M:AppFest se odvijajo ob torkih in četrtkih od 16ih naprej v Hekovniku (Teslova 30, Ljubljana) po naslednjem razporedu:

Podrobni program programerskih delavnic

Programerske delavnice M:AppFest 2012 se bodo odvijale v torkih po naslednjem programu:

17. 1. 2012: Uvod: Okolje, SDK, Hello World (Jernej Virag)Prvo programersko delavnico bo vodil Jernej Virag, ki ima že bogate izkušnje z razvojem aplikaciji na platformi Android in trenutno dela v start-up podjetju Viidea. V sklopu delavnice bo predstavljeno razvojno okolje za platformo Android, naredili bomo prve korake, ki nas bodo pripeljale do prve preproste Android aplikacije ter izvedeli več o pogostih težavah in trikih, na katere je potrebno pri programiranju paziti. V okviru praktičnega dela bo seveda priložnost tudi za reševanje drugih težav, na katere ste že sami naleteli.

M:AppFest 2012 Uvod v Android SDK, Jernej ViragUvod v razvojno okolje Androida (Jernej Virag)

24. 1. 2012: Razredi, objekti, seznami, uporabniški vmesnik (Vlado Bošnjakovič)Tokratno programersko delavnico bo vodil Vlado Bošnjakovič, večletni samostojni programer mobilnih aplikacij. Delavnica bo posvečena osnovnim elementom Android aplikacij s poudarkom na uporabniškem vmesniku. Posamezni elementi bodo razloženi na primerih.

Osnove objektnega programiranja v Javi 1 (Vlado Bošnjakovič) [1. del]Osnove objektnega programiranja v Javi 1 (Vlado Bošnjakovič)

Delavnica M:AppFest 2012: Osnove objektnega programiranja v Javi 2Osnove objektnega programiranja v Javi 2 (Vlado Bošnjakovič)

Android Layouts (Vlado Bošnjakovič) [2. del] Android Layouts (Vlado Bošnjakovič)

31. 1. 2012: M:Market, M:Vrata API (Telekom)Ekipa iz Telekoma Slovenije bo predstavila, kaj vse lahko storite, če izkoristite Telekomove storitve za razvijalce. Najprej bo Goran Arsenijevič predstavil aplikacijsko tržnico M:Market, načine promocije  vaših aplikacij prek različnih kanalov in načrte za prihodnost. V nadaljevanju pa bosta Matej Guček in Primož Novak predstavila prednosti, ki jih razvijalcem mobilnih in spletnih aplikacij omogočajo M:Vrata API vmesniki, različne poslovne modele za uporabo funkcij M:Vrat in praktične prikaze implementacije API funkcij za zaračunavanje iz aplikacij in mobilne porabe.

M:AppFest 2012: M:MarketM:Market (Goran Arsenijevič)

M:AppFest 2012: M:VrataM:Vrata (Primož Novak)

M:AppFest 2012 M:Vrata APIM:Vrata API (Matej Guček)

14. 2. 2012: Google maps in GPS, kamera, SD kartica (Nikola Kapraljevič)Četrto programersko delavnico bo izvajal Nikola Kapraljevič, vodja Android razvoja pri hrvaškem podjetju Infinum, ki ima že bogate izkušnje z izdelavo aplikacij za najrazličnejše naročnike in platforme. Na delavnici bodo predstavljene specifike Androida pri uporabi raznih vgrajenih senzorjev in pri integraciji z Googlovimi storitvami. Nikola bo z nami delil tudi druge izkušnje pri razvoju aplikacij in nas opozoril na pasti, na katere je dobro biti pozoren. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Delavnice M:AppFest 2012: Google APIs (Nikola Kapraljevic)Google maps + GPS, camera, SD card (Nikola Kapraljević)

21. 2. 2012: Android GUI; Klicanje aplikacij, “Push” sporočila, storitve v ozadju (Tamara Momčilović, Jernej Virag)Na zadnji programerski delavnici si bomo pogledali še nekaj specifik Androida in odgovorili na morebitna odprta vprašanja. Najprej nam bo Tamara Momčilović, Art Direktrica v Infinumu, predstavila Android GUI, nato pa bo Jernej Virag iz podjetja Viidea spregovoril še o "Namenih" in klicanju drugih aplikacij, storitvah v ozadju ter "Push" sporočilih in obvestilih na Androidu. Če bo ostalo še kaj časa, se bomo pogovorili še o podpori in progamiranju za različne verzije Android telefonov ter o API varnosti. Seveda pa boste oba gosta lahko še kaj povprašali.V drugem delu, predvidoma ob 18ih, pa bo potekala okrogla miza o nadaljnjih korakih izbora M:AppFest, M: Marketu, delavnicah in aktualnih Android temah. Gostje bodo predstavniki Telekoma Slovenije, Jernej Virag iz strani predavateljev in dva predstavnika udeležencev. Vabljeni, da se delavnice udeležite in aktivno sodelujete, saj okrogla miza ne bo snemana!

Delavnice M:AppFest 2012: Android GUI (Tamara Momcilovic)Android GUI (Tamara Momčilović)

Delavnice M:AppFest 2012: Android Storitve (Jernej Virag)Android storitve (Jernej Virag)

Dodatno, 9. 1. 2012: Android 4.0: kaj razvijalcem prinaša sladoledni sendvič (Martin Sonc)Predaval bo Martin Sonc, izkušen Android programer. Martin trenutno večino časa preživi v Palo Altu, kjer dela za slovenski start-up Azumio (avtorji aplikacije Instant Heart Rate). Fokus predavanja bodo novi API vmesniki, ki jih prinaša Android Ice Cream Sandwich.

Android 4.0: kaj razvijalcem prinaša sladoledni sendvič (Martin Sonc)

Podroben program podjetniških delavnic

Podjetniške delavnice se bodo odvijale ob četrtkih po naslednjem programu:

19. 1. 2012: Uvod: “Customer discovery” (Kristjan Pečanac)Prvo podjetniško delavnico bo vodil Kristjan Pečanac, ustanovitelj zavoda Hekovnik z večletnimi startup izkušnjami. Predavanje bo namenjeni temi “Customer discovery”; spoznali bomo pomembnost oziranja na stranke, različne trge in njihovo delovanje, pomembnost ekipe in tehnologije pri razvoju aplikacij, primerjali klasični razvoj z razvojem z uporabo metode “customer discovery” ter spoznali okvir za razgraditev ideje “Problem – Rešitev”.V praktičnem delu delavnice bo potekal še pogovor o idejah udeležencev in umeščanje idej v predstavljeni okvir “Problem – Rešitev”.

Kristjan Pečanac - Customer Discovery (M:AppFest 2012)Uvod: “Customer discovery” (Kristjan Pečanac)

26. 1. 2012: Tipična stranka, “empathy map”, “minimal viable product” (Kristjan Pečanac, gost Andraž Logar)V drugi podjetniški delavnici, ki jo bo ponovno vodil Kristjan Pečanac, bo sledilo nadaljevanje osnovnega predavanja iz prejšnjega tedna. Tokrat bo poudarek predvsem na razgradnji tipične stranke. V praktičnem delu bo vsaka ekipa s pomočjo orodja “Emapthy map” imela priložnost raziskati in natančno definirati svojo tipično stranko.V drugem delu bo ob 18.30 sledil pogovor z gostom Andražem Logarjem iz podjetja 3FS, ki je zaslovelo predvsem z mobilno aplikacijo Toshl. Andraž bo predstavil svoje podjetniške izkušnje, ki jih je pridobil pri izdelavi in uspešnem trženju aplikacije, ter načrte za prihodnost. Vprašanja boste seveda lahko zastavljali tudi udeleženci delavnice.

Delavnica M:AppFest 2012: Tipična stranka, “empathy map”, MVPTipična stranka, “empathy map”, MVP (Kristjan Pečanac)

Delavnica M:AppFest 2012: Trženje aplikacije ToshlTrženje aplikacije Toshl (Andraž Logar)

2. 2. 2012: “Business model generation canvas” (Kristjan Pečanac, gost Matevž Klanjšek)V tretjem delu podjetniških delavnic bomo pod vodstvom Kristjana Pečanaca natančno razdelali “Business model generation canvas”. Kanvas nam bo služil kot osnovno orodje za razgradnjo projekta in analizo, kaj prodajamo in komu. Na drugi strani pa omogoča opredelitev vseh ključnih aktivnosti, ki jih imate pri realizaciji svojega projekta. Na praktični delavnici bo vsaka ekipa izpolnila svoj kanvas in ga komentirala drug drugemu.V drugem delu bo ob 18.30 poseben gost delavnice Matevž Klanjšek iz podjetja Celtra. V pogovoru z njim bomo izvedeli, kako se je Matevž znašel v start-upu, kaj ga je motiviralo in kakšna je usmeritev podjetja Celtra na mobilnem trgu. Seveda boste svoja vprašanja lahko zastavili tudi vsi obiskovalci delavnice.

M:AppFest 2012: Business Model GenerationBusiness Model Generation (Kristjan Pečanac)

M:AppFest 2012 Matevž Klanjšek CeltraCeltra: o nastanku, inspiracijah in podjetništvu (Matevž Klanjšek)

16. 2. 2012: Marketing, “customer acquisition”: AdWords, Analitika, FB (Gregor Žavcer, Miha Rejc) Na tokratni delavnici se bomo posvetili oglaševanju in trženju aplikacij. V prvem delu nam bo tematiko približal Gregor Žavcer, ki ima kot soustanovitelj agencije Urbano Pleme veliko izkušenj pri trženju in pozicioniranju novih produktov. V drugem delu pa bomo spoznali še oglaševanje preko Googlove platforme AdWords.

Delavnice M:AppFest 2012: Marketing za startupe (Gregor Žavcer)Marketing za startupe (Gregor Žavcer)

Delavnice M:AppFest 2012: Uvod v AdWords (Miha Rejc)Uvod v Google AdWords (Miha Rejc)

23. 2. 2012: “Key metrics”: poslovni modeli (Kristjan Pečanac, gost Tomaž Štolfa) Zadnjo podjetniško delavnico bo ponovno vodil Kristjan Pečanac. Pogledali si bomo, kako postaviti pravilen poslovni model in ga preko metrike podatkov tudi pravilno implementirati. Prav tako bo vsebina namenjena aktivnostim, ki jih je potrebno izvajati po objavi aplikacije. V praktičnem delu bo poudarek na vzpostavitvi ključnih metrik aplikacije pri vsakem projektu.V drugem delu bo ob 18.30 gost Tomaž Štolfa iz start-upa vox.io predstavil svojo podjetniško pot ter projekt vox.io in delovanje le-tega na mobilnem trgu. Dodatna vprašanja boste seveda lahko zastavili tudi obiskovalci delavnice.

Delavnice M:AppFest 2012: Kljucne metrike (Kristjan Pecanac)Ključne metrike (Kristjan Pečanac)

Delavnice M:AppFest 2012: Vox.io (Tomaz Stolfa)Vox.io (Tomaž Štolfa)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1603
24. september 2013
Pregled delavnic M:AppFest 2012
Android