Delež uporabnikov pametnih telefonov pri nas vztrajno raste predvsem na račun Androida

Tehnik 24. september 2013
/PublishingImages/delezi-pametnih-telefonov-evropa-2012.jpg

Vsi vemo, da se uporabniki vse pogosteje odločamo za pametne telefone. V nekaterih državah je delež pametnih telefonov že presegel 50 %, med operacijskimi sistemi pa vse bolj vodi Android. Te zanima, kakšen delež so pametni telefoni že osvojili med uporabniki storitev Mobitel in koliko je pri nas že uporabnikov Androida?

Novembra lani so pametni telefoni predstavljali manj kot četrtino vseh telefonov v Mobitelovem omrežju. Ta delež se je v kratkem času hitro povečal. Po najnovejših podatkih imajo namreč pametni telefoni že približno tretjino celotne pogače.Delež pametnih telefonov pri uporabnikih storitev Mobitel, september 2012

S tem še naprej ostajamo nekje v zlati sredini v primerjavi z ostalimi Evropskimi državami. Po podatkih spletnega mesta Our Mobile Planet prehitevamo države kot so denimo Belgija, Italija in Nemčija, ne moremo pa se še primerjati z Norveško, Veliko Britanijo in Švedsko, kjer je penetracija že presegla 50 %. V ZDA je delež pametnih telefonov okoli 44 %, čeprav nekateri viri omenjajo že 50 % delež.

Deleži pametnih telefonov v evropskih državah

Deleži pametnih telefonov v evropskih državah (vir: Our Mobile Planet)

Kakšno pa je razmerje med posameznimi operacijskimi sistemi na pametnih telefonih? Novembra lani je imel Android v Mobitelovem omrežju manj kot četrtino deleža med pametni telefoni, do danes pa je osvojil že skoraj polovico celotne pogače. Pri tem je glavna "žrtev" operacijski sistem Symbian, ki je še lani bil poganjal večino pametnih telefonov, sedaj pa ga najdemo že na manjšem deležu naprav v primerjavi z Androidom. Razmerje se je v prid Androida prevesilo v avgustu. Preostali, manjši del pogače si delijo iPhoni z operacijskim sistemom iOS ter BlackBerry in Windows Phone 7 telefoni.

Razmerje med pametnimi telefoni  pri uporabnikih storitev Mobitel, september 2012

Skoraj polovični delež Androida je primerljiv s podatki iz drugih držav, čeprav se razmerja lahko od države do države precej razlikujejo. Kljub temu lahko pričakujemo, da bo delež Androida še naprej rasel, saj je Google nedavno razkril, da se vsak dan aktivira kar 1,3 milijona novih Android naprav!

Poleg tega so podatki Kantar Worldpanel ComTech iz avgusta pokazali na to, da je v ključnih petih evropskih državah dobrih 61 % prodanih telefonov poganjal Android. Čez lužo je sicer ta delež znašal 55 % in se je nekoliko zmanjšal v primerjavi z lanskim letom, zato je vprašanje, kdaj bo Android dosegel točko zasičenosti. Imamo pa npr. primer Španije, kjer je bilo v avgustu skoraj 87 % prodanih telefonov Android.

V istem obdobju se je delež prodaje iPhonov z iOS razumljivo nekoliko zmanjšal pred pričakovano najavo novega iPhona. Za Microsoft pa je gotovo spodbudno dejstvo, da v se je v avgustu prodaja Windows Phone 7 naprav celo nekoliko povečala v primerjavi z lani in to kljub temu, da smo v septembru dočakali najavo kar nekaj novih Windows Phone 8 naprav. Po drugi strani pa Symbian povsod nadaljuje padec v prodaji, nič kaj dobrega ne kaže tudi BlackBerry-jem.

Trenutno se torej zdi, bo trg pametnih telefonov še naprej obvladoval Android s približno polovičnim tržnim deležem, drugo mesto s precej nihajočim deležem po državah zaseda iOS, nekaj znakov življenja pa kaže še Windows Phone 7 oziroma prihajajoči Windows Phone 8.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
1642
24. september 2013
Delež uporabnikov pametnih telefonov pri nas vztrajno raste predvsem na račun Androida
Android, Symbian, Windows Phone 7, iOS