Dodana resničnost iz kartona

Alenka Selčan 11. julij 2014
/PublishingImages/google-cardboard-hero.jpg

Pred dvema tednoma smo osvetlili nekaj pomembnejših smernic, ki so bile konec junija predstavljene na sedmi Googlovi I/O konferenci v San Franciscu. Google je za razliko od prejšnjih let, ko je paradiral projekt Google+, pozornost končno preusmeril na dosežke Androida, ki svojih možganov ne posoja le pametnim mobilnim napravam, temveč tudi televiziji in celo avtomobilom.

Kot se takim dogodkom pritiče, so obiskovalci konference tudi letos prejeli posebno Googlovo darilo. A tokrat to ni bila še ena od bleščečih naprav v nizu visoke tehnologije. Ne, tokrat je Google poskrbel za presenečenje, ob katerem se je vsaj peščici obiskovalcev vsaj za hip povesil nos, saj so v roke dobili le kos kartona.

 

A kot vemo, se ne spodobi soditi po videzu in kmalu se je izkazalo, da je ta povsem navaden kos kartona precej več, kot je videti na prvi pogled. Ko so razvijalci to preprosto škatlo odprli in jo po navodilih na novo sestavili, so namreč dobili nekaj, kar močno spominja na uspešnico, ki je to pomlad Marka Zuckerberga stala kar dve milijardi ameriških dolarjev – na napravo z imenom Oculus Rift.

Mar je res mogoče, da se je tako draga vizija navidezne resničnosti, kot je Oculus Rift, v le treh mesecih strnila v nekaj tako preprostega, kot je Google Cardboard? Odgovor seveda ni pritrdilen. Zlobneži, ki so si želeli prisostvovati trenutku, ko je gospod Z. uvidel, da tudi poceni škatla lahko povede v nove dimenzije, naj svojo privoščljivost prihranijo za drugič, saj namena te izvirne domislice ustvarjalca Davida Coza ni iskati v takojšnji konkurenci Oculus Riftu, temveč v spodbujanju razvijalcev k projektom VR ali AR, ki bodo sladki onkraj čim prej približali končnemu uporabniku.

Obiskovalci konference so si le v nekaj potezah sestavili simpatično, a robustno napravo, ki z dvema lečama in magnetnim gumbkom nudi več kot marsikatera predraga strojna oprema. Ko so vanjo vtaknili še svoj, z Androidom opremljen, mobitel, so brž ugotovili, da je to vse, kar rabijo za dodano izkušnjo, ki že brskanje po Googlovem zemljevidu z uličnim pogledom pretvori v čisti užitek.

 

Google je tako s kartonasto škatlo razvijalcem dal vedeti, da forma naočnikov bodisi navidezne ali nadgrajene resničnosti (vsaj zaenkrat) ni tako pomembna kot vsebina, ki jo le-ti nudijo. Seveda bodo tudi oblikovalci prišli na svoj račun, a najprej so na vrsti razvijalci, ki morajo uporabnika z ustreznimi aplikacijami čim prej prepričati, da se sprehod po planjavah AR in VR res splača.

Vir: play.google.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. julij 2014
2103
11. julij 2014
Dodana resničnost iz kartona
Android