Dodo - ko pica prileti z neba

Alenka Selčan 27. junij 2014
/PublishingImages/dodo-drone-hero.jpg

Se še spomnite, kako smo se ob koncu lanskega leta čudili Amazonovim dronom in se spraševali, kakšna usoda čaka delavce, ki bodo na račun letečih robotkov ostali brez službe? Kot kaže, se tudi drugim tovrstnim poklicem ne obetajo ravno najboljši časi. To so zaslutili tudi dostavljalci pic daleč na severu Rusije, v mestu Siktivkar, kjer se je na prvi poletni dan prvič zgodilo, da je pico namesto človeka dostavil leteč dron.

 

Nekoč so Wagnerjeve Valkire spremljale uničujoče helikopterje v Coppolovem filmu Apokalipsa zdaj, danes spremljajo poglede lačnih sprehajalcev v parku, ki čakajoč na pico zrejo v modro nebo. Apokalipsa nekoliko drugače?

Fjodor Ovčinikov, vodja picerije Dodo, v tovrstnem dostavljanju ne vidi apokalipse, temveč poslovno priložnost, ki ne čaka na jutri. Pravi, da je picerija Dodo postala prva picerija na svetu, ki je začela s komercialno dostavo iz zraka. Prepričan je, da dostava z droni ne bo pocenila le stroškov dostave (bencina, avtomobila in dostavljalca), temveč bo tudi pozitivno vplivala na podobo podjetja.

Leteče pice pa ne osvajajo le ruskega neba, saj so že konec maja dostavo z droni preizkusili tudi v Indiji. Mikhel Rajani, šef picerije Francesco's pizzeria v Bombaju, je ob tem dejal, da bo v nekaj letih tak način dostavljanja nekaj povsem običajnega.

 

A medtem ko v Indiji na prihodnost še čakajo, leteči droni picerije Dodo že razvajajo svoje naročnike. Ti se med čakanjem lahko zabavajo tako, da na spletni strani opazujejo, kako nastaja njihova pica. Ko je pečena, jo vodja dostave pripne na dron, ki potuje do 40 km na uro in z GPS-om ter kamero poišče stranko. Da bi preprečili krajo (verjetno drona, ne pice), so sistem prilagodili tako, da se dron ustavi najmanj dvajset metrov nad naročnikom in mu škatlo s pico prek žic spusti naravnost v naročje.

Najbrž se nam kaj kmalu obetajo časi, ko bodo pice deževale tudi v Evropi. Bodo lastniki letečih picerij do takrat že razumeli, da lahko zavoljo pametne tehnologije odpustijo še več svojih delavcev?

Zakaj ne bi namesto picopeka raje uvedli kar 3D-tiskalnik za hrano? Po promocijskem videu sodeč ima picerija Dodo še vedno zaposlenega natakarja, ki po parku lovi stranke in jih prepričuje v nakup leteče pice. Tudi plačevanje poteka še iz rok v roke, kar nekako zasenči lepoto brezosebnega poslovanja, kot bi še vedno živeli brez pametnih mobitelov v žepu.

Le kaj bi na vse to rekel Fry, najslavnejši dostavljalec pic? In kaj na dron s pico pravite vi? Se že veselite prve dostave z neba ali pa nemara tudi vas črviči od skrbi, da bo tudi vas kaj kmalu nadomestil kak robot?

Vir fotografij: youtube.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. junij 2014
2086
30. junij 2014
Dodo - ko pica prileti z neba
Android, iOS, Windows Phone 8