Dolphin - mobilni brskalnik, ki vas bo navdušil

Tehnik 2. junij 2014
/PublishingImages/dolphin-hero.jpg

Na osebnih računalnikih poznamo kar nekaj različnih spletnih brskalnikov. Slovenci smo dolgo časa prisegali predvsem na Firefox in Internet Explorer, danes pa je precej takšnih, ki uporabljajo Chrome. Tudi za mobilne naprave obstaja kar nekaj različnih spletnih brskalnikov. Med uporabniki zelo priljubljena sta na primer Chrome in Opera. Obstaja pa še kar nekaj zanimivih alternativ. Dolphin, ki je bil preizkušen na tem testu, zagotovo spada med njih. Na voljo je vsem uporabnikom operacijskih sistemov iOS in Android. Za namen tega članka je bila preizkušena različica za Android.

Dolphin ponuja vse tisto, kar ponujajo vsi njegovi resnejši tekmeci. In še več. Ena izmed pomembnejših stvari pri mobilnih brskalnikih je hitrost njihovega delovanja in Dolphin v tem pogledu blesti. Odpiranje spletnih strani je hitro, zelo tekoče je tudi premikanje po spletnih straneh ter njihovo približevanje oziroma oddaljevanje. Še hitrejše je, če si iz trgovine Google Play naložimo razširitev Dolphin Jetpack. Seveda moramo imeti za tekoče delovanje dovolj zmogljivo mobilno napravo. Pri kakšni iz nižjega razreda je utopično pričakovati, da bo tekla kot po maslu.

 

Dolphin ponuja več zanimivih funkcionalnosti. Ena izmed zanimivejših je zagotovo možnost njegovega upravljanja s pomočjo glasu. Z njim na primer odpiramo različne spletne strani ali odpiramo/zapiramo zavihke. Da lahko začnemo brskalnik upravljati na ta način, moramo mobilno napravo le nekoliko zatresti in nato v oknu, ki se nam odpre, izreči glasovni ukaz.

Izjemno zanimiva je tudi možnost odpiranja spletnih strani s pomočjo kretenj. Tako si na primer nastavimo, da se nam spletna stran Tehnik ali katera druga nam ljuba odpre, če v namensko okno narišemo poševno črto oziroma kakšno drugo kretnjo. Hitro in enostavno. Seveda nam tako kot drugi brskalniki tudi Dolphin omogoča, da si priljubljene spletne strani odpiramo v delu z zaznamki (angl. bookmarks) ali prek vhodne strani. Zaznamke enostavno prikličemo v levi strani zaslona, vhodno stran pa s ponovnim odprtjem brskalnika ali ikono, ki jo naknadno dodamo zraven vnosnega okna za vpisovanje internetnih naslovov.

Pri brskalnikih za osebne računalnike smo uporabniki vajeni različnih dodatkov, s katerimi si izboljšamo uporabniško izkušnjo. Te ponuja tudi Dolphin. Žal jih je občutno manj, kot jih lahko najdemo za Chrome ali Firefox na osebnih računalnikih, a vseeno dovolj, da že tako dober brskalnik naredimo še boljši. Nekaj jih imamo nameščenih že takoj ob namestitvi brskalnika. Eden zanimivejših je Theme, s katerim lahko spremenimo izgled brskalnika.

 

Uporabniki interneta imamo med deskanjem po spletu radi odprtih več zavihkov. Dolphin se je njihovega upravljanja lotil zelo podobno kot brskalniki na osebnih računalnikih. Njihovo upravljanje poteka v zgornjem delu zaslona, kjer so razvrščeni horizontalno. Nekateri drugi mobilni brskalniki imajo to narejeno precej bolj nerodno. Pohvale vredno je tudi, da nam po namestitvi razširitve Dolphin Jetpack zavihki in vrstica, v katero vpisujemo internetne naslove, izgineta, ko se premikamo po spletni strani navzdol. Malenkost, ki je zelo dobrodošla. Če bi vseeno želeli, da vam ne izgineta, v nastavitvah preprosto izključite Dolphin Jetpack.

Brskalniki, ki so prednaloženi na naših mobilnih napravah, svoje delo opravljajo zadovoljivo. A zakaj bi se zadovoljili z njimi, če so nam na voljo brezplačne alternative, ki naše deskanje po spletu postavijo še stopnico višje? Če Dolphina še niste preizkusili, se vam to splača storiti, saj gre za brskalnik, ki navduši v vseh pogledih.

Vir: play.google.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. junij 2014
2061
8. september 2014
Dolphin - mobilni brskalnik, ki vas bo navdušil
Android