Dotik v nadgrajeni resničnosti

Alenka Selčan 30. maj 2014
/PublishingImages/thermal-touch-hero.jpg

Le nekaj dni pred že peto svetovno razstavo nadgrajene resničnosti AWE 2014, ki bo konec maja v kalifornijsko mesto Santa Clara privabila množico vizionarjev in ljubiteljev nosljive AR-tehnologije, je Metaio, eden od vodilnih proizvajalcev tovrstne opreme, predstavil svoj novi vmestnik Thermal Touch, s katerim nadgrajena resničnost pametnih očal postane otipljiva.

 

»Vsi govorijo o nosljivih računalniških naočnikih, kot je Google Glass, nihče pa ne govori o načinu, ki je najprimernejši za uporabo tovrstne tehnologije«, pravi Peter Meier, Metaiov tehnični direktor. »Potrebujemo naraven in primeren vmestnik, s katerim bomo lahko upravljali jutrišnjo tehnologijo in zato smo ustvarili Thermal Touch.«

Thermal Touch omogoča, da se ves svet spremeni v zaslon na dotik. Za to potrebujemo le ena od pametnih očal, toplotno kamero in prst, s katerim se bomo dotaknili ali le približali objektu naše radovednosti. Ko bo infra rdeča kamera zabeležila podaljšan toplotni zapis, ki ga bo na predmetu te ali one realnosti pustil naš prstni odtis, bodo očala prejela ukaz, da nam izpišejo dodatne informacije o njem.

 

Bo otipljivejši svet nadgrajene resničnosti spodbudil k nakupu pametnih očal tudi tiste, ki ob omembi Google Glass zgolj zamahnejo z roko? Čeprav je Googlovo čudežno dete od letošnje pomladi za 1.500 dolarjev na voljo tudi širši (ameriški) javnosti, ga ta zaenkrat še ni povsem vzljubila, saj senco nanj poleg vprašanja zasebnosti meče še neprivlačna podoba in uporabniku dokaj neprijazen vmesnik. Svetlejšo prihodnost mu napovedujejo konec letošnjega leta, ko naj bi ga vendarle prilagodili končnemu uporabniku.

Metaio se ne obremenjuje z začasnimi težavami, s katerimi se srečuje Google, saj s svojo daljnosežno vizijo stremi k skorajda nevidni tehnologiji, z letošnjo pomladjo pa je oplemenitil tudi Epsonova pametna očala Moverio BT-200, ki so na voljo za približno 700 ameriških dolarjev.

 

Metaio se lahko pohvali s kakovostnim orodjem, ki je pripomogel k razvoju mnogih AR Android, iOs, Windows & Unity aplikacij. Spomnimo se, da so že pred dvema letoma z nadgrajeno resničnostjo obogatili Ikein katalog, letošnji pa s svojo AR-aplikacijo že omogoča, da pred nakupom Ikeino pohištvo takole pomerimo s pametnim mobitelom ali tablico v roki.

 

Metaio je s svojo tehnologijo znova potolažil navdušence, ki bi svoj svet radi čimprej prepletli z informacijskimi viticami nadgrajene resničnosti. Z mislijo na Thermal Touch bodo tako vsaj malce lažje pričakali Augmented Word Expo in letošnjo bero AR-dosežkov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. maj 2014
2059
3. junij 2014
Dotik v nadgrajeni resničnosti
Android, iOS, Windows Phone 8