Drža ob uporabi mobitela lahko škodi tvoji samozavesti

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/smartphone-posture-study-hbs.jpg
Splošno znano je, da je govorica telesa pomemben del vsakodnevne komunikacije. Pokončna drža nam lahko pomaga pri tem, da postanemo bolj samozavestni. Skrčeni položaj, kot ga nam vsiljujejo razne mobilne naprave, pa ima ravno nasproten učinek. To potrjuje ameriška raziskava, ki je ugotovila, da smo zaradi različne drže po uporabi namiznih računalnikov bolj samozavestni, kot pri uporabi mobilnih igračk z manjšimi zasloni.

V eksperimentu je več udeležencev na napravah različnih velikosti igralo isto igro na srečo, nato pa so dobili navodilo, naj po petih minutah čakanja sami poiščejo pomoč raziskovalca, da lahko zaključijo eksperiment. Udeleženci, ki so uporabljali namizni računalnik iMac in pri tem imeli bolj odprti telesni položaj, so v povprečju pomoč poiskali po petih minutah in pol. Pomoč je poiskalo kar 94 % udeležencev v tej skupini.

Na drugi strani po velikosti uporabljenega zaslona in vrsti položaja so bili uporabniki precej manjše iOS naprave iPod Touch s 4 palčnim (10,16 cm) zaslonom. Mobiteli takih in podobnih dimenzij te hitro prisilijo v bolj sključeno sedenje, pri katerem imaš roke bližje telesu, pogled usmerjen dol. V tej skupini je le 50 % udeležencev pristopilo do raziskovalcev, ostali so počakali na svojem mestu. V povprečju so udeleženci v skupini iPod Touch potrebovali dobrih osem minut, da so poiskali pomoč.

Čas, ki so ga udeleženci potrebovali za iskanje pomoči in odstotek aktivnih uporabnikov glede na različne naprave (Vir: HBS Working Knowledge)

Skratka, z velikostjo zaslona in udobnostjo položaja se je povečeval delež udeležencev, ki so sami poiskali pomoč ter zmanjševal čas, ki so ga potrebovali, da so se opogumili za pristop do raziskovalca. Uporabniki tablice iPad so bili denimo bolj samozavestni od uporabnikov iPod Touch, še nekoliko bolje so se obnesli uporabniki prenosnikov MacBook Pro. Najbolj samozavestni pa so bili uporabniki namiznih računalnikov iMac, ki so imeli na razpolago največji zaslon in temu primerno bolj suvereno držo telesa.

Ob vsem tem je zanimivo, da raziskave pravijo, da svoje mobitele v povprečju uporabljamo eno uro na dan. Z drugimi besedami povedano, eno uro na dan se prostovoljno postavljamo v položaj, v katerem postanemo manj samozavestni. Ali ima to kakšne dolgoročne učinke na obnašanje, še ni znano. Je pa jasno, da ima sključen mobilen položaj učinek na to, kako se obnašamo takoj po uporabi mobitela. Zato raziskovalci opozarjajo, da sključenost nad mobitelom verjetno ni dobra ideja pred pomembno predstavitvijo ali sestankom. Če hočeš aktivirati vso samozavest, moč in karizmo, ki jo premoreš, je zato bolje, da se pred pomembnimi trenutki zavestno postaviš v pokončno držo in ne, na primer, tvitaš o svoji tremi.

Viri: Fast Company, HBS Working Knowledge

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
544
24. september 2013
Drža ob uporabi mobitela lahko škodi tvoji samozavesti