Expo nadgrajene resničnosti - AWE 2014

Alenka Selčan 30. junij 2014
/PublishingImages/awe2014-hero.jpg

V začetku meseca so v kalifornijski Santa Clari v sklopu že 5. svetovne razstave nadgrajene resničnosti znova izbirali najboljše med tistimi projekti, ki jim zgolj ena plast resničnosti ne zadostuje. Tudi letos so nagrade Auggie Award podeljevali v več kategorijah - od programske opreme, marketinga, igric pa vse do filmov in nosljive tehnologije - in tudi od letošnjega AWE smo upravičeno pričakovali dodano vrednost dodatni resničnosti. Pa poglejmo, kdo so novi lastniki teh AR-oskarjev.

Auggie Award za najboljšo strojno opremo so po pričakovanju dobili pametni naočniki Epson Moverio BT-200, o katerih smo nedavno govorili na naših straneh. Metaio, eno vodilnih AR-podjetij, je z Ikeinim katalogom osvojilo nagrado v kategoriji za najboljšo marketinško kampanjo in tako končno poželo vso zasluženo slavo, za katero so bili prikrajšani na lanski podelitvi.

Med lanskimi zmagovalci je žirijo znova prepričala Qualcommova Vuforia, ki je prejela Auggie za najboljše orodje, med povratniki pa je tu še robotek Sphero, ki je zmagal s svojo AR-igrico The Rolling Dead.

 

O tem, kaj se zgodi, ko domiselna igra preraste malodane v kult, govori dokumentarec The Institute režiserja Spencerja McCalla. Z Auggie nagrajeni film razkriva zgodbo o čudaški igri Jejune, ki je igralce povabila na nepozabno avanturo po ulicah San Francisca med letoma 2008 in 2011. Četudi igralci Jejune še ne uporabljajo pametne tehnologije, ta namiguje na potencial bodočih iger nadgrajene resničnosti.

 

Nekoliko drugačna igra, namenjena precej mlajšim otrokom, je osvojila Auggie za najboljšo aplikacijo. Otroci se bodo s pobarvanko colAR odslej lahko igrali na povsem nov način, saj bodo njihovi narisani junaki s pomočjo pametne tehnologije zaživeli tudi v dimenzijah nadgrajene resničnosti.

 

Nedaleč od igre je tudi z Auggie za poslovne rešitve nagrajen program podjetja Seabery. Žirijo so prepričali s svojo pedagoško AR-aplikacijo Welding Training, ki bo nevešče roke povsem varno učila varilstva.

 

Omembe vredna je še nagrada za najboljši start-up BitGym, ki rekreacijo doma spremeni v turistično dogodivščino. Aplikacija BitGym bo uporabnike sobnih koles in pametne tehnologije le v nekaj minutah popeljala bodisi po ulicah Benetk ali pa po zaščitenih poteh ameriških nacionalnih parkov.

 

Roko na srce, letošnja bera nagrad Auggie ni ravno takšna, da bi nas lahko zares navdušila. Marsikaj podobnega smo lahko videli že na CES-u in drugih dogodkih. Kot kaže, je koš AR-idej že dodobra poln, očara pa nas lahko le še prvoosebna raba aplikacij nadgrajene resničnosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. junij 2014
2092
30. junij 2014
Expo nadgrajene resničnosti - AWE 2014
Android, iOS