Facebook bo kupil WhatsApp za 16 milijard dolarjev

Roni Kordiš 21. februar 2014
/PublishingImages/whatsapp-hero.jpg

Novica, ki je včeraj presenetila marsikoga in je v zelo kratkem času obkrožila cel svet - Facebook bo za 16 milijard dolarjev kupil storitev WhatsApp. WhatsApp s svojo aplikacijo za različne mobilne operacijske sisteme (tudi Symbian) omogoča uporabnikom, da si med seboj pošiljajo kratka sporočila, fotografije in videoposnetke. Aplikacija uporablja za pošiljanje sporočil prenos podatkov, zato si lahko z njo uporabniki zmanjšajo stroške SMS-ov. Ravno to in preprostost aplikacije je omogočilo, da imajo preko 450.000.000 uporabnikov, 32 zaposlenih in so uspeli povsem brez marketinga. Uporabniki aplikacije so zelo zvesti in prek njihove platforme pošljejo toliko kratkih sporočil, kot je volumen vseh poslanih SMS-sporočil prek telekomunikacijskih operaterjev.

 

Facebook s tem nadaljuje svojo akvizicijo podjetij, ki so mu zanimiva. Pred leti je nekaj podobnega počel tudi Microsoft, vendar je precej podjetij izkoristil samo zaradi tehnologije in znanja, ki jo je prevzel. Facebookova strategija je drugačna, saj podjetja, ki jih je kupil, vseeno pusti, da razvijajo svoj produkt, vendar v skladu s Facebookovo strategijo. Tako je tudi Instagram, ki ga je Facebook kupil za 1.000.000.000 dolarjev, še vedno enaka aplikacija, vendar se sproti prilagaja trgu.

Kljub temu, da je na trgu v tem segmentu nekaj zelo močnih podjetij, je tale nakup marsikoga presenetil. Številke, ki se marsikomu zdijo precej nerealne, so odraz dogajanja na trgu. In še enkrat se je potrdilo, da so preproste stvari najboljše, predvsem pa je pomembno zaupanje v ekipo, ki stoji za produktom.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
21. februar 2014
1967
24. februar 2014
Facebook bo kupil WhatsApp za 16 milijard dolarjev
Android, BlackBerry OS, iOS, Symbian, Windows Phone 8