Facebook in Instagram kmalu tudi plačljiva!

Tehnik 20. februar 2023 Čas branja članka: 2 min
/PublishingImages/placljiv_FB_IG_harb_feb23_hero.jpg

Meta, lastnik družabnih omrežij Facebook, Instagram in WhatsApp, je napovedal, da bo začel uporabnikom zaračunavati za ustvarjanje preverjenih računov, kar so poimenovali Meta Verified. Storitev bo stala 11,99 dolarjev s tremi dolarji pribitka za uporabnike, ki bi storitev aktivirali na iPhonu. Hkrati je tudi Twitter začel zaračunavati za ključno storitev.

Preverjeni računi so tisti z modro kljukico, ki naj bi zagotavljala, da je to dejansko uporabnik s tem imenom in so bili zaenkrat na voljo zgolj uporabnikom z dovolj velikim številom sledilcev, ki so ob pridobitvi tega statusa dokazali svojo identiteto z osebnim dokumentom. Ta storitev je bila doslej brezplačna in Meta tudi obljublja, da bo takšna ostala. Dodatno pa bo možnost Meta Verified na voljo tudi vsem ostalim uporabnikom, ki bodo pripravljeni zanjo plačati. Podobno funkcionalnost je pred časom uvedel Twitter, vendar je tam bilo mogoče dobiti »modro kljukico« zgolj za plačilo, brez preverjanja identitete, kar je povzročilo obsežno zmedo z uporabniki, ki so se pretvarjali, da so nekdo drug – nekateri primeri norčevanja iz korporacij so celo postali viralni. Meta se je očitno naučil iz teh napak, tako da bodo novi uporabniki Meta Verified morali izkazati identiteto ravno tako kot so jo vsi obstoječi, predstavljali pa se bodo lahko zgolj s svojim uradnim imenom in priimkom.

Storitev Meta Verified bodo najprej testno zagnali v Avstraliji in na Novi Zelandiji, v kratkem pa tudi v ZDA. Na Meti niso želeli komentirati, kdaj jo bodo razširili še na druge države. Cena 11,99 dolarja bo najverjetneje prilagojena lokalnim trgom. Ta cena sicer velja za vsak račun, torej ločeno za Facebook in Instagram, kar pomeni, da bi uporabnik z obema računoma moral odšteti skoraj 24 dolarjev, so pa obljubili, da pripravljalo tudi paketno ponudbo za obe storitvi. Poleg modre kljukice bodo uporabniki prejeli še zagotovljen stik s centrom za podporo uporabnikom, čeprav niso specificirali prek katerih kanalov.

Twitter je medtem še stopnjeval svojo strategijo dviga prihodkov, saj so začeli uporabnike obveščati, da bo od 20. marca 2023 dvostopenjska prijava (2FA) prek sporočil SMS na voljo zgolj uporabnikom plačljive storitve Twitter Blue. Ostali uporabniki lahko še zmeraj izbirajo med drugimi metodami dvostopenjske prijave, torej z generatorjem gesel ali varnostnim ključem. Dvostopenjska prijava je eden ključnih načinov zagotavljanja varnosti pred vdorom v račun in krajo osebnih podatkov, avtentikacija prek SMS pa je daleč najbolj razširjena. Generatorji gesel so prav tako varna alternativa, pri čemer jih Twitter podpira širok nabor, vključno z Google Authenticator, Authy, Duo Mobile in 1Password.


Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. februar 2023
6114
20. februar 2023
Facebook in Instagram kmalu tudi plačljiva!