Facebook, Samsung, Nokia in ostali želijo celemu svetu omogočiti dostop do interneta

Alja Isakovič 24. september 2013
/PublishingImages/internet-org-connecting.jpg

Danes nas ima le dobra tretjina, 2,7 milijarde ljudi, dostop do interneta. Preostalih 5 milijard, večinoma v državah v razvoju, si enostavno ne more privoščiti povezljivosti, ki bi jih omogočalo dostop do brezplačnega izobraževanja in novih poslovnih priložnosti. Mark Zuckerberg, prvi mož Facebook, je danes napovedal ambiciozno partnerstvo, ki so bo to neenakost prizadevalo spremeniti.

Med ustanovitelji partnerstva internet.org najdemo znana imena tehnoloških velikanov, ki so precej aktivni na področju mobilnih tehnologij: Facebook, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm in Samsung. V naslednjem desetletju naj bi večina ljudi že bila opremljena s pametnimi telefoni, vendar to ne pomeni tudi dostopa do interneta, saj je mobilna povezljivost lahko še precej dražja od samih naprav. Zato bo eden glavnih ključev pri omogočanju internetne povezljivosti v preostalih dveh tretjinah sveta sodelovanje z mobilnimi operaterji in lokalnimi neprofitnimi organizacijami.

Partnerji so ob najavi izpostavili tudi podatek, da dostop do interneta na svetovani ravni raste manj kot 9 % letno, kar je občutno prepočasi za večino prebivalstva.

V okviru iniciative bodo zato partnerji skupaj razvijali projekte, ki se bodo spopadali s tremi glavnimi izzivi:

  • mobilna povezljivost mora postati cenovno dostopnejša, sploh za revnejše skupnosti;
  • razvijati je potrebno tehnologije, ki bodo učinkovitejše pri prenosu podatkov (kompresija, zmogljivejša omrežja, manj podatkovno požrešne aplikacije);
  • razviti je potrebno nove poslovne modele, ki bodo olajšali dostop do internet s sodelovanjem med mobilnimi operaterji, proizvajalci naprav, razvijalci programskih rešitev in ostalimi.

Stephen Elop, prvi mož Nokie, ki je pri prodaji manj pametnih mobitelov precej uspešna v državah v razvoju, je ob tej priložnosti izpostavil Nokiino vizijo povezovanja ljudi. Predstavnik Samsunga pa je poudaril zavezanost podjetja k ustvarjanju visoko kakovostnih mobilnih naprav, ki bodo tudi preostalim petim milijardam uporabnikov omogočili odlično izkušnjo mobilnega interneta.

V prihodnjih tednih bo več podrobnosti o projektu na voljo na spletni strani internet.org. V času, ko je dobrih novic vse manj, si Facebook in druščina vsekakor zaslužijo pohvale za ustanovitev takšnega partnerstva. Upajmo le, da ne bo vse ostalo pri besedah in načrtih.​

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
558
3. oktober 2013
Facebook, Samsung, Nokia in ostali želijo celemu svetu omogočiti dostop do interneta