Fin, prstan za upravljanje pametnih naprav

Alenka Selčan 11. marec 2014
/PublishingImages/fin-hero.jpg

Te dni se je na Indiegogo uspešno zaključila še ena kampanja nosljive tehnologije. Tokrat gre za prstan Fin, daljinec, ki ga nosimo na palcu in s katerim lahko upravljamo celo vrsto pametnih naprav. Fin je bil tudi eden od izumov, ki so se potegovali za zmago na TechChrunch bitki hardverskih biserov, ki je potekala na letošnjem CES-u in čas je, da ga med prvim valom pametnega nakita predstavimo tudi na naših straneh.

 

Antropologi pravijo, da je gibljiv palec na roki ena od ključnih prednosti primatov nad ostalimi vrstami, česar nismo zanemarili niti med tehnološko revolucijo. Prednost palca izkorišča tudi prvi prstan, ki nam z gestami pomaga upravljati cel eko sistem pametnih naprav v naši bližini. Te izberemo tako, da se s palcem, na katerem nosimo Fin, dotaknemo enega od prstov, ki smo mu vnaprej določili, katero napravo predstavlja.

Z Bluetooth 2.1 prstanom, ki z optičnim senzorjem zaznava gibanje vaših prstov, lahko igrate igrice, odklepate avto, izbirate glasbo med vožnjo, se javite na klic vašega mobitela, skratka, upravljate z vsemi napravami, ki vas obdajajo. Če bi na primer radi zamenjali TV-program na vaši televiziji, za to ne potrebujete več treh daljincev, saj imate Fin, s katerim boste videti kot čarovnik, ki z gesto v zraku spremeni glasnost filma in sprejme prihajajoči klic.

S Finom na roki boste lažje navigirali med poslovno ali študijsko prezentacijo, posneli popolni selfie in še bi lahko naštevali. Prednosti te lahke naprave se bodo razveselili zlasti slepi in slabovidni, katerim so proizvajalci RHL Vision med Indiegogo kampanjo ponudili poseben popust. Resnejše težave z vidom naj bi imelo kar 285 milijonov ljudi, Fin pa naj bi jim s preprosto rabo poenostavil uporabo pametnih naprav. Tudi drugim ljudem, ki imajo težave pri gibanju, bo življenje olajšano, če bodo napravam lahko ukazovali le z gesto prstov.

 

Vodoodporni pametni prstani bodo na voljo v različnih velikostih, opremljeni bodo z Li Po baterijo, ki jo bomo prek Micro USB lahko nakrmili za en teden uporabe. S Finom bomo lahko upravljali tako Android, iOS kot tudi Windows naprave. Zgodnje ptičke so si Fin lahko zagotovile že za slabih 100 USD, prvi pa bodo na voljo že v septembru.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. marec 2014
1986
19. marec 2014
Fin, prstan za upravljanje pametnih naprav
Android, iOS