Firefox predstavlja svoj mobilni OS

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/firefox-os-combined-500x373.jpeg

Občutek imam, da odkar je bil leta 2007 predstavljen iPhone OS, zdaj znan kot iOS, vsako podjetje želi ustvariti svoj, boljši operacijski sistem. Najprej smo ugledali Android OS, nato še vsaj 20 različic Android OS-a, Windows Phone Series, Bada ipd. Večina od teh operacijskih sistemov ima že kar znaten delež uporabnikov in se jih ne sme prezreti. Razen Bada, saj se nikoli ni razvil tako, kot je Samsung na začetku upal, da se bo.

Torej, nove operacijske sisteme so razvila različna podjetja, Apple kot proizvajalec računalnikov in MP3 predvajalnikov, Google kot vodilni spletni brskalnik, Samsung kot proizvajalec zabavne elektronike ... in zdaj je tu Mozilla, kot razvijalec programske opreme in najbolj poznan po spletnem brskalniku Firefox. Ko sem prvič prebral novico o tem, da Mozilla razvija mobilni operacijski sistem Firefox, se mi je porajalo vprašanje: "Zakaj?"

Kaj je operacijski sistem Firefox?

Firefox OS temelji na tehnologiji, ki jo ponavadi uporabljamo na spletnih straneh, le da je preobrazen v celoten mobilni operacijski sistem. Uporabili so programski jezik JavaScript in iz tega naredili celoten OS. To jim je uspelo s prirejeno različico pogona Gecko, ki že v osnovi poganja spletni brskalnik Firefox.

Seveda se mobitel ne more zagnati samo z nameščenim pogonom Gecko, ampak ima nameščeno tudi zelo okleščeno Linux verzijo, ki stvari zažene in tako lahko mobitel uporabljamo. Firefox OS bo vključeval in se povezoval tudi z drugimi Mozillinimi projekti, ko sta Open Web Apps initiative in Persona. Vse te tehnologije bodo dopolnjevale Firefox OS in ga naredile privlačnega za širši krog uporabnikov.

Zakaj operacijski sistem Firefox?

Za izdelavo novega mobilnega operacijskega sistema Firefox so se pri Mozilli odločili, ker so ugotovili, da je možno narediti OS na podlagi JavaScripta. Pomembna odločitev je bila tudi, da bodo aplikacije tekle na istih tehnologijah kot spletne strani, in sicer JavaScript, CSS in HTML. O teh tehnologijah je namreč že toliko napisanega, da bodo razvijalci imeli na tone materiala in podpore od drugih razvijalcev.

Mozilla je hotela tudi dokazati, da je JavaScript res tako zmogljiva tehnologija, kot se o tem govori. Firefox OS bo resnično odprt OS, ki ga bodo razvijalci lahko po želji prenašali med napravami. Še en razlog je, da želijo z operacijskim sistemom Firefox razširiti splet tudi na fizične naprave, kot so mobiteli in kasneje tablični računalniki.

Definitivno je Firefox OS zanimiva stvar; komaj čakam, da pokuka iz svojega razvijalskega stanja. Žal bo še nekaj vode preteklo, preden se bo to zgodilo, saj pri Mozilli še ne dajaje napovedi, kdaj bomo lahko Firefox OS naložili na svoje mobitele.

Vir: Mozilla Hacks
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
965
24. september 2013
Firefox predstavlja svoj mobilni OS