Fragmentacija Androida v infografiki

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/android.png

Android ima na trgu mobitelov trenutno ogromno naprav. Vprašanje je, koliko od teh naprav teče na zadnji verziji Androida in kdaj bodo dobili posodobitev, če jo sploh bodo. Odkar je bil Android izdan so za pametne telefone izdali šest nadgradenj: Cupcake (1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0 in 2.1), Froyo (2.2), Gingerbread (2.3) in Ice Cream Sandwich (4.0).

Michael Degusta se je odločil, da bo Android nadgradnje kronološko razvrstil v infografiki in zajel pametne telefone, ki so bili izdani pred julijem 2010 (podatki veljajo za ZDA, vendar se lahko prenesejo tudi na Slovenijo). Te podatke je potem primerjal z nadgradnjami iPhona. Prišel je do presenetljivih podatkov, npr. da 7 od 18 pametnih mobitelov niso v svojem času nikoli imeli zadnje verzije Androida.

Ostale primerjave:

  • 12 od 18 naprav je trenutno verzijo tistega časa poganjalo samo nekaj tednov, preden je bila izdana že nova verzija Androida
  • 11 od 18 naprav je nehalo dobivati nadgradnje manj kot leto po začetku prodaje
  • 13 od 18 naprav je nehalo dobivati nadgradnje še preden so jih nehali prodajati operaterji ali kmalu zatem
  • 15 od 18 naprav ne poganja Gingerbread nadgradnje, ki je izšla decembra 2010
  • v nekaj tednih, ko bo izšel Ice Cream Sandwich, bo vsaka naprava v tej infografiki eno nadgradnjo zadaj
  • vsaj 16 od 18 naprav skoraj zagotovo ne bo dobilo nadgradnje Ice Cream Sandwich
  • za ljudi, ki so kupili Android telefon v zadnjem obdobju bo bilo samo še slabše

Zaradi fragmentacije Androida na koncu zmeraj najbolj "nasrka" končni uporabnik, kupec. Poznam kar nekaj naprednih uporabnikov, ki so kupili Android telefon, ker nočejo imeti nič drugega, vendar vem, da bodo na napovedane nadgradnje čakali kar nekaj časa. Pa še z nadgradnjami pri Androidu je tako, da enkrat so točne, ponavadi pa ne. Vendar poznam tudi veliko Android uporabnikov, ki sploh ne vedo, da poganjajo Android OS in da bi se ga mogoče dalo nadgraditi na kaj novejšega in boljšega. Po pravici povedano, mislim, da jim je tudi vseeno, samo da telefon dela.

Katere vrste uporabnik si ti? Poglej si infografiko in razmisli.

Vir: BGR

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
896
24. september 2013
Fragmentacija Androida v infografiki
Android