Galaxy S5 dobil manjšega bratca Galaxy S5 mini

Tehnik 2. julij 2014
/PublishingImages/galaxyS5mini-hero.jpg

Ob prihodu pametnega mobitela Galaxy S5 je bilo za pričakovati, da bo ta v prihodnosti dobil svojo manjšo izvedbo, saj se je Samsung takšne taktike lotil že pri mobitelih Galaxy S4 in Galaxy S3. Pričakovanja so se uresničila, saj smo po govoricah na spletu sedaj dočakali še uradno predstavitev. Galaxy S5 mini je v primerjavi z večjim bratom, pričakovano, manj zmogljiv. Kljub temu verjamemo, da ga bo trg dobro sprejel, saj za nižjo ceno ponuja še vedno povsem spodobne specifikacije.

 

Galaxy S5 mini kaže na slikah veliko podobnosti z Galaxyjem S5, a ob rokovanju vam bo hitro pokazal razlike v dimenzijah in teži. Premore namreč 64,8 mm širine, 131,1 mm dolžine in 120 g teže, kar je občutno manj kot pri Galaxyju S5. Je pa s svojimi 9,1 mm debeline od njega debelejši za 1 mm. Na njegovem zadnjem delu najdemo že viden luknjičast pokrov, ki poleg estetskega videza zagotavlja boljši oprijem, kot ga ponujata Samsungova predhodna paradna konja Galaxy S4 in Galaxy S3. Pohvale vredno je, da je ohišje mobitela odporno proti prahu in vodi. Nič več skrbi, da bi nam med namakanjem v domači kadi voda poškodovala našega malega ljubljenčka. Kar se tiče barv, v katere je odet, ni sprememb. Na voljo je v črni, zlati, beli in modri različici.

Diagonala zaslona je iz 5,1 palca (13 centimetrov) zmanjšana na 4,5 palca (11,4 centimetra). Brez skrbi, ta diagonala še vedno zagotavlja, da so spletne strani, video posnetki in ostale stvari dobro vidne. Ločljivost zaslona znaša 720 x 1280. To pomeni, da zmore prikazati 326 pik na palec, kar bi moralo zadostovati za precej ostro sliko. Večji brat jih sicer zmore kar 432, a naj razlike med ostrino njunih slik ne bi opazili. V splošnem namreč velja mnenje, da človek s prostim očesom ne more zaznati več kot 300 pik na palec. Nekateri se s tem sicer ne strinjajo. Če spadate med slednje in vam je ostrina izrednega pomena, je najbolje, da zaslona obeh naprav primerjate v trgovini.

 

Za slikanje in snemanje video posnetkov sta na voljo kameri z 8 MP in 2,1 MP. Pod ohišjem se nahaja 1,4-GHz 4-jedrni procesor, ki mu družbo delajo še 1,5 GB RAM pomnilnika, 16 GB internega spomina, ki ga je možno dodatno razširiti z Micro SD-karticami s kapaciteto do 64 GB, ter baterija z 2.100 mAh. Kot je to praksa pri večini Samsungovih mobitelov, je opremljen z operacijskim sistemom Android. Gre za različico 4.4 Kitkat.

Galaxy S5 mini prinaša tudi številne dodatne bombončke, ki smo jih videli že pri Galaxyju S5. Na voljo je funkcionalnost Ultra Power Saving Mode, ki nam omogoča manjšo porabo energije. Tu sta tudi čitalec prstnih odtisov, s katerim lahko mobitel odklenemo in plačujemo prek spleta, in merilec srčnega utripa. Da bi si izmerili srčni utrip, vam sicer ni treba imeti Galaxyja S5 mini, ampak lahko uporabite aplikacijo Instant Heart Rate, ki je na voljo za vse uporabnike operacijskih sistemov Android, iOS in Windows Phone. Njeno delovanje je podobno. Namesto na senzor moramo prst za nekaj sekund postaviti na kamero, prek katere nam izmeri srčni utrip. Zanimivo pri aplikaciji je, da je plod slovenskega znanja, saj za njo stoji naše podjetje Azumio.

Prihod mobitela Galaxy S5 mini je tako rekoč že tukaj. Na voljo bo že v prvih dnevih tega meseca. Najprej na ruskem trgu, zatem pa tudi drugod po svetu.

Vir: samsungmobilepress.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. julij 2014
2093
9. julij 2014
Galaxy S5 dobil manjšega bratca Galaxy S5 mini
Android