Galaxy Beama ne pozabiš nikoli - test na dlani

Andrej Kosi 24. september 2013
/PublishingImages/beam-2.jpg

Verjetno se vsak od nas spomni svojega prvega mobitela. Moj je bil ogromni, oglati Mobi Detel že davno pozabljenega finskega proizvajalca mobitelov Benefona. Potem pa sem jih v slabih 15 letih zamenjal že kar nekaj in se jih večine več ne spomnim, kaj šele, da bi jih znal našteti.

Nato pa sem dobil v roke unikatnega Samsungovega Galaxy Beama, ki se mi bo zagotovo vtisnil v spomin. Nekaj smo o novem mobitelu, ki naj bi imel vgrajen projektor, že slišali, vseeno pa si nihče ni predstavljal, da bi bila lahko takšna naprava dejansko uporabna.

Beam v številkah

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvojedrni 1 GHz Cortex A-9
 • delovni pomnilnik: 768 MB
 • notranji pomnilnik: 8 GB (razširitev do 32 GB)
 • zaslon: 10,16 cm širine (4 palci), 480 x 800 pikslov
 • kamera: 5 MP , samodejno ostrenje, geolokacija
 • snemanje videa: HD 720p, možnost zajema fotografij med snemanjem
 • povezljivost: Wi-Fi, Bluetooth 3.0, USB
 • ostalo: merilec pospeškov, GPS, vgrajen projektor (resolucija 640 x 360 točk)
 • baterija: Li-on 1400 mAh
 • OS: Android 2.3
 • dimenzije: 124 x 64.2 x 12.5 mm
 • masa: 145.3 g

Gre za prvi komercialni Samsungov mobitel, ki vsebuje čisto pravi DLP projektor s svetilnostjo 15 lumnov in resolucijo 640 x 360 točk. Po specifikacijah proizvajalca na razdalji dveh metrov na belem ozadju prikaže sliko z diagonalo 127 cm (50 palcev). V praksi se je izkazalo, da lahko to razdaljo tudi še malo povečamo, posledično tudi sliko lahko kar pošteno raztegnemo. Vsekakor pa je nujno, da to počnemo v kar najbolj popolni temi, ker zaradi nižje svetilnosti projektor na svetlobi ne pride do izraza.

Projektor na manjši razdalji, urejanje nastavitev

Ker gre pri Galaxy Beamu za polnokrvni Android 2.3 mobitel (Samsung že obljublja nadgradnjo na ICS), smo seveda preizkusili tudi nekaj najbolj priljubljenih TV-aplikacij za Android. Tako smo si brez težav ogledali nogometno tekmo na SiOL TViN aplikaciji, nekaj YouTube posnetkov, za konec pa v pravem malem kinu pod zvezdami v avtokampu še celovečerni film preko vgrajenega predvajalnika videoposnetkov, ki podpira tudi podnapise. Mimoidoči so si z nejevero ogledovali malo napravo, ki je zmožna prikazovati zelo kvalitetno sliko kar na zadnji steni kamp prikolice.

Na našem testu je Beam z enim polnjenjem zdržal predvajanje celovečernega filma, pa še polovico naslednjega, tako da bodo kar držale obljube Samsunga, ki zagotavlja med tri in štiri ure predvajanja z enim polnjenjem.

Razlika pri ugasnjeni luči je očitna

Poleg ogledovanja videovsebin so pri Samsungu pomislili tudi na nekaj dodatnih dobrot. Beama lahko uporabimo pri poslovnih prezentacijah, predvajati zna fotografije, Powerpoint prezentacije, v kombinaciji z vgrajeno kamero pa lahko predvaja tudi »prosojnice« - Beam lahko namreč v živo projicira sliko, ki jo vidi prek kamere. Projektor lahko vklopimo tudi ob jutranjem bujenju – poleg zvoka budilke nas lahko predrami aktualna vremenska napoved z novicami, ki jo projicira kar na steno spalnice. V posebnih primerih pa lahko projektor uporabimo tudi kot zasilno svetilko, ki sveti v različnih barvah.

Galaxy Beama po velikosti lahko primerjamo s Samsungom Galaxy Ace, ohišje poleg že omenjenega projektorja vsebuje še dve kameri (5 MP s flešom in 1,3 MP), priključek za slušalke ter microUSB vhod.

Samsung Galaxy Beam je na voljo tudi pri Mobitelu, več na spletni strani.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. september 2013
564
24. september 2013
Galaxy Beama ne pozabiš nikoli - test na dlani
Android