Galaxy Note9: Največji, najbolj zmogljiv in najbolj vzdržljiv

Andrej Pirnat 10. avgust 2018
/PublishingImages/note9-unpacked-clanek-hero.jpg

Pa ga imamo. Novi Galaxy Note namreč. Samsung je svojega novega paradnega konja predstavil včeraj na zdaj že tradicionalnem dogodku Galaxy Unpacked. Za razliko od prejšnjih let tokrat pri predstavitvi niso šli globoko v detajle strojne opreme mobitela, ampak so se osredotočili le na glavne novosti, ki jih prinaša v primerjavi s svojim predhodnikom. To pa je bil ne nazadnje zgovoren podatek o tem, da ne prinaša velikih revolucionarnih sprememb, ampak bolj subtilne, ki pa naj bi vseeno izboljšale uporabniško izkušnjo.

Očitno so tokrat prisluhnili predvsem željam uporabnikom in se osredotočili na tri glavne elemente − velikost, zmogljivost in baterijo.

Največji zaslon do zdaj

Galaxy Note9 ohranja dizajnerski jezik lanskoletnega modela in s tem tudi manjših bratov, Galaxyja S9 in S9+, ki ju je Samsung lansiral v začetku letošnjega leta. Gre za vizualno preprost dizajn, ki pa kljub minimalizmu (ali prav zaradi njega) velja za enega najlepših in najbolj privlačnih na trgu. Note9 je oblečen v steklo, ki ga skupaj drži kovinski okvir, zaslon pa se na levi in desni strani preliva prek roba, kot je to že nekaj časa značilno za premijsko serijo Galaxyjev. Rob okoli njega je sicer tokrat še nekoliko tanjši, kar pomeni še več zaslonske površine. Zaslon novega Nota tako v diagonalo meri kar 16,26 centimetra oziroma 6,4 palca, s čimer je za 0,26 centimetra oziroma 0,1 palec presegel lanskoletni model. Razmerje njegovih stranic pa ostaja 18,5 proti 9.

 

Prav tako še naprej sloni na tehnologiji Super AMOLED, ki zagotavlja izjemen kontrast in žive barve, za ostro sliko pa skrbi visoka ločljivost, in sicer 2960 x 1440 slikovnih pik. Čeprav spremembe glede na predhodnika niso velike, pa so vseeno dovolj, da si je novi Note na YouTubu prislužil častivredno titulo najboljše (mobilne) izkušnje. Pričakujemo, da bo po temeljitih testiranjih prevzel tudi prvo mesto na znameniti lestvici portala DisplayMate, ki slovi po natančnih in neodvisnih testih zaslonov.

Več prostora kot na prenosniku

Neločljivo z zaslonom pa je seveda povezana tudi preostala strojna oprema mobitela, ki definira njegovo zmogljivost. Tudi na tem področju je bil Note deležen nadgradnje. Za začetek je tu eden najbolj zmogljivih mobilnih procesorjev Exynos 9810, ki se je dokazal že pri Galaxyju S9 in S9+, še bolj pa Note9 navduši s količino pomnilnika in baterijo.

 

Samsungov novi veliki mobitel bo na voljo v dveh pomnilniških različicah: s 6 gigabajti RAM-a in 128 gigabajti vgrajenega pomnilnika ter z 8 gigabajti RAM-a in kar 512 gigabajti pomnilnika. Za nameček pa je Samsung na predstavitvi najavil še podporo njihovi spominski kartici mikro SD s 512 gigabajti pomnilnika, ki pride na trgovske police enkrat v prihodnjih mesecih. Če te številke malo seštejemo, hitro ugotovimo, da bi kombinacija zmogljivejše različice mobitela in omenjene spominske kartice pomenila kar en terabajt pomnilnika. To je več, kot ga ima marsikateri prenosni računalnik, in verjamemo, da več kot dovolj za vašo zbirko filmov, iger in glasbe, ne glede na to, kako obsežna je ta.

Baterija, ki traja in traja in traja …

Omenili pa smo tudi baterijo. Njena kapaciteta v novem Notu znaša kar 4000 miliamper ur (za primerjavo: pri predhodniku je kapaciteta baterije znašala 3300 mAh). To je veliko. Pri Samsungu ji pravijo kar celodnevna baterija (all-day battery) in glede na naše izkušnje ne mlatijo prazne slame. Baterijo z enako kapaciteto namreč najdemo tudi v Huaweijevih paradnih mobitelih (Mate 10 Pro, P20 Pro), kjer se je izkazala za izjemno. Zato verjamemo, da bo zgodba podobna tudi pri Notu. Zlasti ker Note poganja že omenjeni procesor Snapdragon 845, ki med drugim velja tudi za zelo energijsko učinkovitega. Prav tako pa baterija (pričakovano) podpira hitro in brezžično polnjenje.

 

Za nameček pa so pri Samsungu svoj novi mobitel opremili še z naprednim sistemom za hlajenje, tako da se tudi ob najzahtevnejših nalogah ne bo pregreval. In ko rečemo najzahtevnejše naloge, imamo v mislih seveda igre.

Fortnite osvaja galaksijo

V dokaz, da gre za izjemno zmogljiv mobitel, ki je pripravljen tudi na najsodobnejše igre, so pri Samsungu na predstavitev povabili ustanovitelja in izvršnega direktorja igričarskega razvojnega studia Epic Games, Tima Sweeneyja. Pojasnilo za tiste, ki niste doma v virtualnih svetovih: Epic Games velja za eno najbolj uspešnih podjetij v igričarski industriji, njegova zadnja uspešnica pa je igra Fortnite, ki trenutno velja za najbolj priljubljeno igro na svetu. Obisk Tima Sweeneyja na Samsungovem dogodku zato seveda ni bil naključje. Naznanil je prihod omenjenega Fortnita na mobilne naprave z Androidom (na Applovih mobilnih napravah je na voljo že nekaj časa), kot prvi pa bodo njegove beta različice deležni prav uporabniki novejših Galaxyjev (od S7 naprej). Na novem Notu bo igra že prednameščena, uporabniki ostalih Galaxyjev pa jo lahko že najdete v Samsungovih aplikacijah Game Launcher oziroma Galaxy Apps.

 

Če se še nekoliko pomudimo pri zmogljivosti mobitela, moramo obvezno omeniti tudi Samsungov DeX. Ste že slišali zanj? Gre za večpredstavnostno postajo, prek katere mobitel povežete s televizorjem ali monitorjem in ga nato uporabljate kot računalnik (klasično namizje, podobno kot v Windowsih). Nekaj besed o DeX-u si lahko preberete tudi v naših testih Galaxyja S9+ in Nota8. DeX je bil do zdaj na voljo v dveh različicah kot zunanji pripomoček, Note9 pa prinaša še tretjo različico − DeX ima namreč kar vgrajen. To pomeni, da boste lahko mobitel povezali s televizorjem oziroma monitorjem brez kakršnegakoli dodatnega vmesnika. Potrebovali boste le ustrezen Samsungov kabel oziroma adapter.

Fotoaparat je postal pameten

Zdaj pa k naslednji pomembni komponenti sodobne telefonije: kameri oziroma fotoaparatu. Ta je pri novem članu družine Galaxy po specifikacijah bolj kot ne enak tisti pri Galaxyju S9+. Torej dva objektiva z ločljivostjo 12 MP, kjer ima glavni dvojno mehansko zaslonko, ki zna samodejno preklapljati svojo razprtost (med f/1.5 in f/2.4) glede na svetlobne razmere (bolj kot je zaslonka odprta, manjša je številka, več svetlobe prepušča in fotografije so posledično bolj osvetljene, kar je dobro za nočno fotografijo). Nič novega na Zahodu torej, bi lahko rekli.

 

No, to ne drži povsem. Mehanske komponente so res ostale enake kot pri S9+, je pa bila zato na drugi strani osvežitve deležna programska oprema. Samsung je namreč kamero novega Nota po vzoru Huaweija in LG-ja opremil z umetno inteligenco. Ta omogoča prepoznavo 20 različnih scenarijev oziroma motivov in temu ustrezno samodejno prilagoditev nastavitev osvetlitve in barvnih odtenkov. Morda še bolj pomembna in inovativna funkcija pa je sistem za zaznavanje napak. Če bo Note9 zaznal, da je fotografija, ki ste jo pravkar zajeli, zamegljena, preveč osvetljena ali kakorkoli drugače popačena, vas bo samodejno pozval k ponovnemu fotografiranju. Tako se boste še pravočasno izognili slabim fotografijam.

Adijo, palica za selfije

Za konec pa nekaj besed namenimo še enemu osrednjih elementov Nota, digitalnemu pisalu S Pen. Tudi njegove nove funkcionalnosti se med drugim navezujejo na fotografijo, zato začnimo kar pri njih. S Pen boste zdaj lahko uporabili kot sprožilec za fotoaparat. Tako praktično ne boste več potrebovali palice za selfie, saj boste mobitel enostavno postavili na želeno mesto in z S Penom zajeli fotografijo na daljavo. Na ta način bodo selfiji videti bolj naravno, saj na njih ne bo več iztegnjene roke. Seveda boste lahko S Pen uporabljali tudi kot daljinec pri drugih stvareh. Na primer pri prezentacijah na sestankih ali pri potopisih.

 

Z S Penom pa boste lahko upravljali tudi videoposnetke na YouTubu. Pri Samsungu so ga zaradi tega poimenovali kar ultimativni daljinski upravljalnik. Te funkcionalnosti sicer pomenijo, da je treba digitalno pisalo zdaj polniti, ampak k sreči ne prav dolgo. Popolnoma ga namreč napolnite že v eni minuti, njegova baterija pa potem zdrži 30 minut. Polnite ga sicer tako, da ga pospravite v telefon. S-Pen pa je seveda obdržal tudi vse svoje prejšnje funkcionalnosti. Tako boste lahko z njim še naprej pisali nakupovalne lističe na zaklenjen zaslon, enostavno prevajali besede in dele besedil, ustvarjali GIF-e in seveda ilustrirali.

Kdaj in koliko?

V Sloveniji se bo redna prodaja Samsunga Galaxy Note9 začela 24. avgusta, že danes pa ga lahko naročite v prednaročilu. Cena za model s 128 gigabajti pomnilnika bo v prosti prodaji znašala 999 evrov. Na spodnjem posnetku pa si lahko ogledate še celoten Samsungov dogodek Galaxy Unpacked.

 

Glavne specifikacije:

  • Zaslon: Super AMOLED, diagonala 16,26 cm (6,4 palca), ločljivost 2960 x 1440 slikovnih pik
  • Procesor: osemjedrni Snapdragon 845
  • RAM: 6/8 GB
  • Notranji pomnilnik: 128/512 GB (možnost razširitve do 512 GB s kartico mikro SD)
  • Fotoaparat zadaj: dvojna, 12 MP (dvojna zaslonka, ki preklaplja med f/1.5 in f/2.4) + 12 MP (zaslonka f/2.4), optična stabilizacija slike, 2-kratna optična povečava, superpočasni posnetek, prepoznava motivov (umetna inteligenca)
  • Fotoaparat spredaj: 8 MP, zaslonka f/1.7
  • Povezljivost: WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, USB-C
  • Baterija: 4000 mAh, hitro polnjenje, brezžično polnjenje
  • Operacijski sistem: Android 8.1 Oreo
  • Ostalo: digitalno pisalo S Pen, vodoodpornost (IP68), bralnik očesne šarenice, bralnik prstnih odtisov

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. avgust 2018
4133
21. avgust 2018
Galaxy Note9: Največji, najbolj zmogljiv in najbolj vzdržljiv
Android