Galaxy S8: Vse, kar morate vedeti o najnovejšem Samsungovem mobitelu

Andrej Pirnat 30. marec 2017
/PublishingImages/galaxyS8_hero.jpg

Ugibanj in špekulacij je konec. Samsung je na svojem velikem dogodku Unpacked v New Yorku dokončno odgrnil zaveso in uradno predstavil svoja nova paradna konja na področju mobilne telefonije, težko pričakovana telefona Galaxy S8 in Galaxy S8+, s katerima želi nadaljevati uspešno zgodbo predhodnika Galaxy S7 in se zoperstaviti najbolj zmogljivim predstavnikom konkurenčnih proizvajalcev. Mobitel Samsung Galaxy S8 lahko naročite tudi na naši spletni strani.

 

Največji zaslon do zdaj

Najbolj impresivna in opazna novost obeh novih telefonov je zagotovo zaslon Super AMOLED z visoko ločljivostjo 2960 x 1440 slikovnih pik. Samsungovi telefoni namreč še nikoli do zdaj niso imeli tako velikega. Galaxy S8 se lahko pohvali s 14,7-centimetrskim (5,8-palčnim), različica S8+ pa s kar 15,7-centimetrskim (6,2-palčnim).

Najbolje pri tem pa je, da njuna velikost ne vpliva na velikost samega telefona, saj je Samsung v oba vgradil zaslona, ki prekrivata skoraj celotno sprednjo ploskev (natančneje 83 odstotkov celotne sprednje površine). T. i. neskončen zaslon je na levem in desnem robu zaobljen in se "preliva" v ohišje na hrbtni strani (podobno kot pri preteklem modelu Edge, ki je služil za oblikovno osnovo), zgornja in spodnja stranica pa sta minimalni.

 

 

Večji zaslon pa je s spodnjega roba odnesel tudi Samsungov značilen fizičen gumb Domov. Ta se sicer še vedno nahaja na sprednji strani, le da je zdaj navidezen in skrit pod zaslonom, ob pritisku pa se odzove z vibriranjem. Kaj pa čitalnik prstnih odtisov, ki se je do zdaj nahajal v tem gumbu? Seveda je še vedno prisoten, ampak tudi ta je bil prisiljen v migracijo in iskanje novega domovanja. Našel ga je poleg kamere na hrbtni strani telefona, kar ga bo, če sodimo po praksi pri nekaterih drugih telefonih, po vsej verjetnosti naredilo še bolj intuitivnega za uporabo.

Za varnost je dobro poskrbljeno

Ker Samsung nameni veliko pozornosti varnosti, pa čitalnik prstnih odtisov ni edini obrambni mehanizem, ki so ga vgradili v nova Galaxyja. Poleg tega in ustaljenih klasičnih rešitev (PIN, vzorec, geslo) sta zdaj za odklepanje telefona na voljo še dve biometrični rešitvi, in sicer bralnik očesne šarenice ter tehnologija za prepoznavo obraza.

Prvega je sicer vseboval že nesrečni Galaxy Note7 in velja za eno najboljših varnostnih rešitev ta trenutek, tehnologija za prepoznavo obraza pa je novost, ki odklene telefon takoj, ko ga uporabnik pogleda. Ob tem so sicer pri Samsungu poudarili, da je ta mehanizem še nekoliko v povojih in kot tak za odtenek manj varen oziroma zanesljiv od bralnika očesne šarenice.

 

Hitrejši in varčnejši

Nova člana družine Galaxy pa nista le dizajnerska mojstrovina in varna trdnjava, ampak tudi prava superšportnika. Pod pokrovom njunega kovinsko-steklenega ohišja se namreč (v mednarodni različici telefona) nahaja izjemno zmogljiv osemjedrni procesor Exynos 8895 (v ameriški različici je nameščen Snapdragon 835), ki naj bi v primerjavi s tistim v Galaxyju S7 pohitril delovanje telefona za 10 odstotkov in pri tem porabil 40 odstotkov manj energije. Zaradi bolj učinkovite rabe energije je Samsung pri obeh telefonih tudi ohranil enaki bateriji, kot sta ju imela predhodnika. Galaxy S8 ima tako baterijo s kapaciteto 3000 miliamperskih ur, S8+ pa s kapaciteto 3500 miliamperskih ur.

Poleg hitrega in varčnega procesorja se v notranjosti obeh telefonov nahajajo še štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajtov notranjega spomina, namenjenega shranjevanju datotek, podatkov in aplikacij (tega je mogoče s spominsko kartico microSD še dodatno razširiti za največ 256 gigabajtov).

Najboljši fotograf?

Če se že mudimo pri tehničnih karakteristikah, ne gre mimo kamere oziroma fotoaparata. Navsezadnje je to področje, kjer Samsungovi telefoni navadno najbolj blestijo. Za razliko od številnih drugih proizvajalcev se Samsung pri svojih novih predstavnikih začuda ni odločil za sistem dvojne glavne kamere, ampak je ohranili enojno.

 

To sicer v praksi ne bi smelo vplivati na fotografije, saj je leto stari Galaxy S7, ki ima prav tako enojno glavno kamero, še danes eden najboljših telefonov na področju fotografije in snemanja. Zato ne vidimo razloga, zakaj ne bi verjeli trditvi južnokorejskega tehnološkega giganta, da imata Galaxyja S8 in S8+ trenutno najboljšo kamero na trgu, četudi po specifikacijah na papirju ne izstopa (ločljivost 12 MP, zaslonka f/1.7, sistem pametnega samodejnega ostrenja Dual Pixel).

Digitalni služabnik

Čeprav sta nova Galaxyja pravo tehnološko čudo, pa je njuna najpomembnejša novost digitalni asistent Bixby, ki naj bi uporabnikom pomagal pri učinkovitejši rabi telefona. Da gre za eno ključnih funkcionalnosti, sporoča tudi dejstvo, da ima na obeh telefonih namensko tipko za aktivacijo. Pri Samsungu trdijo, da je Bixby bolj inteligenten od konkurenčnih rešitev (Siri in Google Assistant), ki bolj kot ne zmorejo le odgovarjati na uporabnikova vprašanja. Bixby pa naj bi imel poleg naprednih glasovnih ukazov tudi sposobnost "super vida", s katerim naj bi bil prek objektiva kamere sposoben prepoznati objekte v okolici.

 

Ker se pri Samsungu zelo trudijo izboljšati funkcionalnost in učinkovitost pametnih telefonov, pa so poleg pametnega asistenta razvili tudi posebno priklopno postajo DeX, ki vsak priklopljen monitor spremeni v androidno delovno postajo s klasičnim širokozaslonskim namizjem in podporo miški ter tipkovnici. Tako boste lahko svoj telefon uporabili kot pravi namizni računalnik, podporo sistemu pa sta že obljubila tako Microsoft s svojimi pisarniškimi programi kot Adobe s programi za grafično in video obdelavo. DeX sicer ne bo na voljo v paketu s telefonom, ampak ga bo treba kupiti posebej.

Tehnične specifikacije

  • Zaslon: 5,8-palčni (Galaxy S8) oziroma 6,2-palčni (Galaxy S8+)
  • Procesor: 8-jedrni Exynos 9 serije 8895
  • RAM: 4 GB
  • Notranji spomin: 64 GB
  • Glavna kamera: ločljivost 12 MP, zaslonka f/1.7, sistem samodejnega ostrenja Dual Pixel, optična stabilizacija slike
  • Sprednja kamera: ločljivost 8 MP, zaslonka f/1.7
  • Baterija: 3,000 mAh (Galaxy S8) oziroma 3500 mAh (Galaxy S8+)
 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. marec 2017
3387
10. april 2017
Galaxy S8: Vse, kar morate vedeti o najnovejšem Samsungovem mobitelu
Android