Glavne zvezde Applovega velikega dogodka: cenejši iPhone, Apple Watch kot osebni reševalec, in Jennifer Aniston

Andrej Pirnat 11. september 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/apple-event19-pirnat-spet19-hero.jpg

Kdor je v zadnjih dneh vsaj malo pokukal na plano iz varnega zavetja svojega domovanja, je zagotovo opazil, da se je v naše kraje prikradla jesen. Dolge hlače in jakne so postale obvezna oprema pretežno deževnih dni zadnjega tedna. Z jesenjo pa so obrodile tudi jablane. Tako tiste na vrtu kot tudi digitalne. Včeraj se je namreč, kot že vrsto jeseni poprej, odvil Applov tradicionalni veliki dogodek, na katerem je tehnološki velikan predstavil nov model paradnega predstavnika znamke, pametnega mobitela iPhone. Dogodek je trajal le malce manj kot dve uri, v tem času pa je prvi mož podjetja Tim Cook skupaj s sodelavci poleg iPhona predstavil še vrsto drugih novitet.

Dejstvo je, da Applu zadnje čase ne gre najbolje. No, morda je to nekoliko pretirana izjava, vsekakor pa mu gre slabše kot nekoč. Nekoč so bili pri Applu gonilna sila industrije, zdaj pa se zdi, da so nekoliko zaspali na lovorikah oziroma da nimajo povsem izdelane strategije za prihodnost. Zanimanje za iPhone se je namreč pri uporabnikih v zadnjih letih nekoliko zmanjšalo, mnogi analitiki in strokovnjaki na tem področju pa to pripisujejo rahli nedomiselnosti Appla pri zasnovi iPhona.

Ali je Apple še vedno alfa in omega industrije?

iPhone je nekoč veljal za gonilno silo tovrstne industrije. Prvi iPhone je na primer uvedel tekoče upravljanje prek zaslona na dotik, kakršnega dotlej nismo poznali. Konkurenca je takrat uporabljala precej okornejše rešitve zaslonov na dotik v kombinaciji s tipkovnicami. In glede na cene, ki jih je treba odšteti za nove iPhone, ljudje pač vsako leto pričakujejo revolucionarne rešitve. iPhone X, ki je obeleževal 10. obletnico doslej najpomembnejšega pametnega mobitela v zgodovini, je zagotovo bil takšen. Prinesel je nekaj novega, svežino. Njegov naslednik, ki je izšel lansko leto, pa je bil le rahlo nadgrajena različica, kar so uporabniki sprejeli z mlačnim odzivom. Kakorkoli pa obrnemo zgodbo Appla, ostaja dejstvo, da je prav iPhone tisti, ki še vedno predstavlja največji vir njihovih prihodkov.

 

Pričakovanja javnosti so bila tako letos večja. Tudi zaradi tega, ker je konkurenca kar pošteno stopila na plin. Tako Samsung kot Huawei, ki trenutno predstavljata najmočnejša in najbolj zagreta tekmeca, sta na primer letos predstavila prepogljive mobitele, mobitele s podporo omrežju 5G, globinske senzorje pri kamerah in podobno.

Kako se je odzval Apple? Konzervativno. Novi iPhone oziroma, bolje rečeno, nova trojica iPhonov, ne vsebuje nič od naštetega. Vendar pa to ni nujno slabo. Applova filozofija je namreč, da raje počakajo, da določena stvar dozori, preden jo vključijo v svoje naprave. Omrežja 5G še nimamo, zato tudi še ni hude potrebe po tem, da bi ga mobiteli podpirali. Ko bo zrelo in dovolj razširjeno, bo podpora zagotovo tudi v Applovih mobitelih. Nekateri napovedujejo, da že prihodnje leto.

Paradni iPhone je … najcenejši iPhone?

Pa pustimo ugibanja in se vrnimo k novemu iPhonu, ki nosi zaporedno številko 11. Kot rečeno, so trije – iPhone 11, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max. Apple je pri zadnjih dveh ponovno nekoliko kompliciral s poimenovanjem, ki utegne zmesti kupca, a kot ime pove, gre za različici, v prvi vrsti namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, profesionalcem, katerih poklic terja, da imajo podporo najzmogljivejših naprav. Ter seveda navdušencem, ki ne spijo mirno, če nimajo v žepu najboljše mogoče naprave, in imajo seveda dovolj globoke žepe, da si jo lahko privoščijo. Tako je tudi Applov mobitel naposled dobil priponko Pro, ki jo že vrsto let najdemo pri njihovih računalnikih.

 

Vsi trije mobiteli so si vizualno zelo podobni. Prav tako se dizajn ni kaj dosti spremenil od lanskoletne različice. iPhone 11 Pro in Pro Max sta enaka tudi po tehničnih karakteristikah, razlikujeta se le v velikosti. Različica Pro ima zaslon z diagonalo 5,8 palca, Pro Max pa z diagonalo 6,5 palca. iPhone 11 pa se v primerjavi z njima po velikosti s 6,1-palčnim zaslonom uvršča v sredino, po strojni plati pa je na nekaterih področjih malce šibkejši. Vendar pa prav ta predstavlja paradni model letošnjega nabora. Z njim Apple namreč cilja na širši krog uporabnikov, saj ponuja vrhunsko zmogljivost po precej nižji ceni kot »profesionalna« brata.

Njegova začetna cena bo 649 ameriških dolarjev, na voljo pa bo v treh spominskih konfiguracijah: s 64, 256 in 512 gigabajti pomnilnika. Razumljivo, z velikostjo pomnilnika bo sorazmerno rasla tudi cena. Z enakimi konfiguracijami bosta na voljo tudi iPhone 11 Pro in Pro Max, le da bo cena vstopnih modelov višja – za različico Pro bo treba odšteti 999 dolarjev, za Pro Max pa še 100 dolarjev več. Seveda so to cene za ameriški trg. Če sklepamo po preteklih letih, bodo pri nas verjetno nekoliko višje.

Bistvo je očem skrito

In kaj pravzaprav novi iPhoni ponujajo za ta denar? Na prvi pogled morda ne kaj dosti več kot lanski modeli, če pa se poglobimo v računsko moč procesorja, zmogljivost kamere in dolgotrajnost baterije, pa kar precej. Začnimo kar pri različici Pro. Oba modela se lahko pohvalita z zaslonom, ki je zasnovan na tehnologiji Super Retina XDR. V resnici je to zgolj udarnejše poimenovanje tehnologije OLED, ki stoji v ozadju, v praksi pa pomeni izjemno ostro sliko, realističen in nasičen prikaz barv ter odličen kontrast. Pri Applu smo že vajeni visokokakovostnih zaslonov, zato tu ni strahu, da bi dobili mačka v žaklju.

 

Morda pa je še pomembnejša kot njene tehnične karakteristike programska rešitev Deep Fusion, ki s pomočjo umetne inteligence ustvari popolnejšo fotografijo. To naredi tako, da združi več enakih fotografij v eno samo. Ko uporabnik usmeri mobitel v motiv, ki ga želi fotografirati, in še preden pritisne na sprožilec kamere, namreč iPhone samodejno posname več slabše osvetljenih posnetkov, nato pa še bolje osvetljene po pritisku na sprožilec. Vse posnetke nato združi v enega optimalnega, in to prej kot v eni sekundi, tako da uporabnik zakulisnega dogajanja sploh ne zazna.

 

Z izboljšano kamero se lahko pohvali tudi vstopni model iPhone 11. Njegova ima sicer »le« dva objektiva, širokokotnega in ultra širokokotnega z ločljivostjo 12 MP, toda po navedbah Appla kakovost fotografij na ta račun ne bo prav nič trpela. Tu velja omeniti še nov nočni način, ki bo podobno kot pri Googlovih in Huaweievih mobitelih samodejno poskrbel za bolje osvetljene in razločne fotografije, zajete v temnejših prostorih.

Vedno večji poudarek na snemanju videoposnetkov

Vsi trije modeli imajo tudi izboljšano (enako) kamero na sprednji strani, ki prav tako omogoča zajemanje fotografij v širšem kotu, izboljšano pa je tudi snemanje videoposnetkov. Sprednja kamera zdaj omogoča snemanje v ločljivosti 4K, novost pa je tudi možnost zajemanja počasnih posnetkov, ki jih je Apple domiselno poimenoval »slofie« (izpeljanka besed slow in selfie).

Apple je očitno prepoznal družbene trende, ki vedno bolj stremijo k ustvarjanju videovsebin, in posledično vložil kar nekaj truda v nadgradnjo snemalnih zmogljivosti in možnosti. Tako je tudi zadnja kamera zmožna snemati v ločljivosti 4K, in to kar pri 60 sličicah na sekundo, po demonstraciji na velikem odru pa gre sklepati, da bo tudi upravljanje in prehajanje med različnimi načini snemanja zelo enostavno in uporabniku prijazno. Tako bo lahko vsak nadobudni vloger že med snemanjem poskrbel za dinamično kadriranje.

 

Vsi trije iPhoni so med drugim prejeli nov procesor. Zdaj v njihovem osrčju počiva Applov lasten A13 Bionic, ki je še bolj podkrepljen z umetno inteligenco in računsko močjo kot predhodnik, po podatkih podjetja pa je trenutno najzmogljivejši mobilni procesor, kar jih obstaja. Besedo ali dve velja nameniti še bateriji. Apple pravi, da baterija iPhona 11 zdrži kar štiri ure dlje kot tista pri njegovem lanskem predhodniku iPhonu XR, še bolj presunljiv pa je podatek za iPhone 11 Pro Max, katerega baterija naj bi v primerjavi z baterijo iPhona XS Max zdržala kar pet ur dlje.

Pametna ura Apple Watch 5 bo reševala življenja

Tehnološki velikan iz kalifornijske tehnološke zibelke Cupertino pa včeraj ni predstavil le novih iPhonov. Kot je bilo pričakovati, so pokazali tudi peto generacijo pametne ure Apple Watch, poleg tega še novi iPad ter platformi Apple TV+ in Apple Arcade. Najprej k uri. Poleg novega zaslona Retina, ki omogoča stalen prikaz časa in osnovnih podatkov, in izboljšane baterije z 18-urno avtonomijo, je ta še bolj usmerjena k spodbujanju gibanja in zdravega načina življenja. Njeni najpomembnejši karakteristiki pa sta zagotovo merilnik EKG-ja in srčnega utripa. Tako je zasnovana za zaznavanje morebitnih motenj v srčnem utripu in zna v skrajnih primerih tudi samodejno obvestiti reševalno službo oziroma bližnje, da je z uporabnikom ure nekaj narobe. To nikakor ni zanemarljiva funkcija, saj lahko reši življenja.

 

Največje presenečenje dogodka je bil zagotovo novi iPad, ki ga ni pričakoval praktično nihče. V primerjavi s predhodnikom pretresljivih izboljšav ne prinaša. Ima nov, zmogljivejši procesor A10, večji zaslon in podporo za Applovo pametno priklopno tipkovnico, prišel pa bo prednaložen z Applovim novim operacijskim sistemom iPadOS, ki ga je Apple javnosti predstavil na svoji razvojni konferenci WWDC.

Applova televizija prihodnosti

Morda ena najpomembnejših novosti včerajšnjega večera pa je bila predstavitev platforme Apple TV+. V več kot 100 državah po celem svetu, tudi v Sloveniji, jo bo Apple lansiral 1. novembra, pomeni pa potencialno veliko konkurenco platformam, kot so Netflix, Amazonov Prime TV, HBO Go in drugim. Naročnina bo uporabniku vsak mesec iz denarnice vzela 4,99 dolarja, v zameno za to pa bo dobil možnost ogleda visokoproračunskih serij, filmov in oddaj. Nekaj projektov so napovedali že včeraj, med drugim serijo See, v kateri ima glavno vlogo Jason Momoa, sicer bolj znan kot Khal Drogo iz priljubljene serije Game of Thrones, in serijo The Morning Show, v kateri bodo nastopali znani holivudski obrazi, kot so Jennifer Aniston, Reese Witherspoon in Steve Carrell.

 

Podobna platforma pa bo na voljo tudi ljubiteljem videoiger. Apple Arcade bo na enem mestu združeval igre za iOS, MacOS in Apple TV, sodeč po predstavljenih pa se lahko že resno vprašamo, ali so morda sobnim konzolam, torej PlayStationu in Xboxu, že šteti dnevi. Igre bosta med drugim razvijala tudi velika studia Konami in Capcom, ki slovita po nekaterih največjih igričarskih naslovih v zgodovini (Metal Gear, Resident Evil itd.). Apple namerava platformo Arcade lansirati 19. septembra, že prvi dan pa naj bi proti plačilu mesečne naročnine v višini 4,99 dolarja ponujala 100 novih iger.

Applov včerajšnji dogodek si lahko v celoti ogledate na spodnjem videoposnetku:

 


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. september 2019
4833
12. september 2019
Glavne zvezde Applovega velikega dogodka: cenejši iPhone, Apple Watch kot osebni reševalec, in Jennifer Aniston
iOS