Google+ ali propad Facebooka?

Jan Ferme 24. september 2013
/PublishingImages/Screen-shot-2011-06-30-at-7.11.51-PM.png

Google je včeraj za ožjo javnost odprl njihov nov poizkus socialnega omrežja imenovan Google+ (Plus). Trenutno je žal na voljo samo prek povabila in redki srečneži smo ga že dobili. Poraja se mi vprašanje ali lahko Google+ sčasoma povozi Facebook, tako kot je ta MySpace? Pa poglejmo v nadaljevanju.

Google+

Trenutno Google+ sestoji iz nekaj glavnih komponent, ki jih bom v nadaljevanju tudi predstavil. To so Circles (Krogi), Hangouts (Druženja) in Sparks (Iskre). Ko se prijaviš v Google+, celoten izgled spletne strani zgleda zelo minimalistično, v stilu Googla. Sistem strani je podoben Facebooku, le da stran še ni tako zasuta z veliko neuporabnimi funkcijami.

Na vrhu je Stream v katerega lahko vpišeš svoje trenutno stanje, o čem razmišljaš, dodaš (video) povezavo, naložiš fotografijo in deliš lokacijo. Pod tem okencem se ti izpisujejo statusi, videi in povezave ostalih tvojih prijateljev. Streame lahko poljubno prikažeš po določenih krogih: prijatelji, družina, ... Na desni je tudi povezava do klepetalnice, ki pa ni nič drugega kot Gtalk iz Gmaila, saj obenem vidiš tudi tiste prijatelje, ki sploh še niso na Google+. Tvoja stanja, povezave in fotografije prijatelji lahko komentirajo oz. pokažejo, da so jim všeč s pritiskom na gumb "+1", kar je na Facebooku gumb "Like" (Všeč mi je).

Na levi strani ti kaže nekaj tvojih prijateljev in ti predlaga nove znance iz tvojih Gmail kontaktov. Lahko začneš tudi Hangout, ampak o tem malo kasneje. Čisto na vrhu nas spremlja temno siva orodna vrstica, ki se pojavlja skozi vse Google aplikacije. V desnem zgornjem kotu imamo povezavo do obvestil, podobnih kot na Facebooku, samo da so ta obvestila vidna v kateri koli Google aplikaciji. Načeloma mi je to všeč, saj mi ni treba neprestano imeti odprte Google+ strani, da bi videl, če je kdo komentiral moje stanje ipd.

Circles

Ali Krogi so način urejanja svojih prijateljev, ki je na Facebooku tako na veliko zgrešen z listami. Vidni so vsi tvoji Gmail kontakti, ki jih lahko poljubno zagrabiš in spustiš v kateri koli krog, ki ti je na voljo. Če želenega kroga še nimaš, ga preprosto ustvariš. Tudi, če prijatelj/ica še ni na Google+ si ga lahko že prej dodaš v kateri koli krog in se bo avtomatsko pokazal, ko se bo pridružil. Nato lahko spremljaš različne prijatelje po krogih, ki si jih ustvaril.

Hangouts

Ali Druženja so odlična zadeva, ki je Facebook še nima. Začneš lahko namreč video druženje, ki ga omejiš na kateri koli tvoj krog in se nato pogovarjaš s prijatelji. Kaže tistega, ki govori najglasneje. Zelo zanimiv koncept, ki bo odličen pripomoček pri načrtovanju raznih zabav in ostalih druženj. Na spodnjem posnetku se žal družim sam s sabo, ker še skoraj nihče nima Google+ računa. Za Hangouts je najprej potrebno namestiti eno manjšo datoteko.

Sparks

Ali Iskre so, če prav razumem, povezave, ki se pojavljajo skozi različne portale. Predvsem so to razne novice iz novičarskih portalov, tako da ne dobiš ravno neželenih povezav. Za različnimi iskrami lahko tudi sam iščeš, saj je v tem bistvo. Trenutno mi ta storitev še ni tako všeč, vendar mislim, da se je bom kmalu navadil.

Google+ mobilna aplikacija

Google je ob predstavitvi socialnega omrežja Google+ zraven splavil še aplikacijo za Android mobitele. Žal, trenutno še ni na voljo slovenskemu Android Marketu, vendar, če se malo znajdeš, jo "zgooglaš" in imaš. Aplikacija je ena lepših oblikovanih Android aplikacij in nudi vse kar potrebuješ. Pregleduješ lahko statuse svojih krogov, namesto Hangouts pa je tu Huddle, ki deluje na način, da lahko povabiš v pogovor več prijateljev in si vsi naenkrat dopisujete. Huddle je odlična funkcija, ki bo prihranila marsikateri SMS in živec.

Najbolj me je impresioniralo nalaganje fotografij iz mobitela na Google+. Hitrost je neverjetna! Pa naj bo fotografija naložena preko Wi-Fi ali 3G omrežja, sam sem ostal odprtih ust. Tukaj ima Google+, zame osebno, veliko prednost pred Facebookom.

Zaključek

Čeprav je Google+ šele v razvojni fazi (beta faza) deluje že neverjetno stabilno in predvsem hitro! Osebno sem navdušen in upam, da bo čim prej na voljo javnosti, da pridejo še ostali moji prijatelji iz Facebooka na Google+. Bojim se samo, da ne bo zaživel in ga bodo ljudje zavrgli kot staro nogavico ali kot Google Wave. To bi bilo res škoda, ker se mi zdi da obeta veliko.

Te je Google+ prepričal? Ga boš uporabljal/a namesto Facebooka?
Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. september 2013
778
24. september 2013
Google+ ali propad Facebooka?