Google Foto in Book Pametno urejanje slik in deljenje albumov

Alenka Selčan 26. maj 2017
/PublishingImages/google_books_hero.jpg

Novosti, ki jih Google uvaja v svoji aplikaciji Foto, so tako pomembne, da so jih naznanili že na otvoritvenem odru letošnje Googlove razvijalske konference. Anil Sabharwal, njihov produktni vodja za mobilne storitve, je kar na primeru fotografij svoje družine predstavil prednosti, s katerimi se bo ponašala ta aplikacija (začetek na 42. minuti posnetka).

 

Kot v mnogih sodobnih Googlovih storitvah tudi v zaledju te brezplačne aplikacije, ki več kot 500 milijonom aktivnih uporabnikov omogoča shranjevanje fotografij v velikosti do 16 megapikslov in videoposnetkov v resoluciji 1080p, deluje umetna nevronska mreža, ki skrbi za raznorazne usluge, ki prej zaradi obsežnosti nalog niso bile mogoče. Ena od takšnih je preprosto iskanje. Da bi našli pravo fotografijo, zadostuje že ključna beseda.

 

Urejanje in deljenje fotografij družinskih praznovanj, dosežkov naših otrok ali utrinkov s potovanj je zamudno opravilo. Prevečkrat se zgodi, da nas prehitijo obveznosti in da fotografij nimamo časa urediti, kaj šele deliti z vsemi, ki jih zadevajo. Saj veste, najprej je treba odstraniti vse slabe, zamegljene posnetke, izbrati najlepše med njimi, jih po potrebi urediti in okrasiti, nato razvrstiti po albumih in ljudeh, ki so na posnetkih, poiskati njihove naslove in jim izbrane fotografije poslati. Srečevanje z udeleženci zabave postaja vse bolj neprijetno, saj nas tare slaba vest, ker vsega tega še nismo storili. Vsaj tako je bilo doslej.

A z Googlovo umetno inteligenco tako urejanje kot deljenje fotografij postajata opravili, za kateri nam ne bo več treba skrbeti.

Ena od pomembnejših novosti v aplikaciji Google Foto je namreč tako imenovano predlagano deljenje. Ker Googlova umetna inteligenca zna prepoznati obraze, bo aplikacija samodejno predlagala deljenje fotografije z vsemi, ki so na posnetku, četudi morda sami ne uporabljajo te aplikacije. Google bo poskrbel za označevanje obrazov in za to, da med fotografijami ne bo zmazkov.

Ne le to. Uporabnik lahko že vnaprej določi, komu naj se fotografije posredujejo samodejno. Kot je na predstavitvi pokazal Anil Sabharwal, bo zaradi vnaprejšnje nastavitve Google Foto njegovi ženi samodejno posredoval vse fotografije njunih otrok, ki jih aplikacija zna prepoznati. Vsakič, ko bo njegova žena osvežila svojo knjižnico fotografij, bo med njimi našla tudi fotografije otrok, ki jih je posnel Anil.

O aplikaciji Google Lens smo že pisali. Naj spomnimo, ta deluje tudi v ozadju aplikacije Foto. Prav zaradi tega bo potovanje precej lažje. Ker Lens prepozna številne turistične znamenitosti, bo ob fotografiranju samodejno postregel z informacijami, ki bi jih sicer iskali po vodičih. Foto bo prepoznal tudi umetnine in druge oznake, zaradi teh zmogljivosti pa se poraja vprašanje o bodoči uporabnosti QR-kode.

Spodbudna je tudi novica o Google Books, posebni kategoriji znotraj Google Foto, ki bo prvotno na voljo zgolj v računalniški različici. Z Google Books bo uporabnik svoje najljubše albume lahko preprosto in v hipu natisnil. Tudi cena takšnih albumov bo ugodna, saj bodo na voljo že za slabih deset dolarjev, vendar pa bo na to storitev vsaj v Sloveniji treba še nekoliko počakati.

Vir: Youtube.com​.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. maj 2017
3465
26. maj 2017
Google Foto in Book Pametno urejanje slik in deljenje albumov