Google I/O 2016 – otvoritvena prireditev

Alenka Selčan 19. maj 2016
/PublishingImages/google-io2016-hero.jpg

Leto je naokrog in že je to nova Googlova razvijalska konferenca. Kaj prinaša letos? Že pred konferenco se je šušljalo, da bodo glavni aduti zadnji Android N, novosti obetajo Googlov Tango, Android Wear, navidezna resničnost in pa Googlova različica Amazonove Alexe.

A to so bile zgolj govorice, zato poglejmo, kaj se je v sredo, 18. maja 2016, na otvoritveni prireditvi dogajalo pod jasnim nebom San Francisca. (o podrobnosti najavljenih izdelkov boste na naših straneh lahko brali v ločenih prispevkih)

V znamenju sprememb ob deseti obletnici Googlovih razvijalskih konferenc, je Sundar Pichai, Googlov glavni izvršni direktor, 7000 obiskovalcev konference namesto v zatemnjeni dvorani, kot je bila navada doslej, pozdravil kar prostem - v amfiteatru Shoreline.

Seveda to niso bili edini gledalci otvoritvenega dogodka, saj so, da bi dosegli občinstvo po vsem svetu, prireditev sproti pretakali na sočasnih dogodkih v kar 530. svetovnih mestih, med katerimi je Pichai izpostavil Dublin, največji tehnološki inkubator Evrope, Istanbul, kjer se nahaja najstarejša Googlova razvijalska skupina, in pa Kolumbo na Šri Lanki, ki z dvesto razvijalci predstavlja največjo Googlovo ekipo izven področja ZDA. Posebej je pozdravil tudi milijon Kitajcev, ki so v živo spremljali prenos prireditve.

 

Ko sta Page in Brin pred 17. leti ustanovila Google, je bilo na spletu le 300 milijonov ljudi. Danes, ko je Google le ena od enot Alphabeta, je zavoljo mobilne tehnologije na spletu kar tri milijarde ljudi. Od Googlovih začetkov pa do danes, so se spremenile tudi navade ljudi. Preprosti iskalniki ne ustrezajo več sodobnim potrebam in ravno zato je Pitchai na oder med prvimi povabil predstavnika Chromecasta, Maria Queiroza, ki je predstavil Google Home, prvega Googlovega asistenta, narejenega po vzgledu Amazonove Alexe, ki bo na voljo že konec tega leta.

 

Ob vrnitvi na oder je Pitchai izpostavil napredek v mobilni komunikaciji in kot primer navedel storitev Google Photo, ki so jo najavili na lanskoletni I/O prireditvi, danes pa ima že več kot 200 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. O novih možnostih, ki jih v načine komunikacije prinašajo tehnologije, kot je računalniška vizija, prepoznavanje podob in strojno učenje, je na odru spregovoril naslednji govornik, Erik Kay, ki je predstavil dve novi aplikaciji, ki bosta že to poletje na voljo tako na Androidu kot na iOS.

Allo, aplikacijo za pametno sporočanje, ki je podkrepljena z Google Assistant in ki s  svojimi predlogi glede na pogovor močno poenostavlja spletno iskanje med klepetom, je predstavila Rebecca Michael. Da bi se uporabniki aplikacije Allo ob klepetu počutili varno, je Eric Kay omenil Inkognito Mode, ki z enkripcijo E2E zagotavlja tako varnost kot zasebnost uporabnikov aplikacije. Druga aplikacija, ki jo je predstavil Kay, pa je Duo, ki pa je za razliko od besedilnega klepetalnika Allo namenjena videu.

 

O Androidu N, ki se bo odslej nadgrajeval samodejno in neopazno, je spregovoril Dave Burke, ki je na pol v šali na pol zares potarnal, da je ena večjih težav pri ustvarjanju nove generacije Androida ime, ki jo bo zastopalo. Zato je pozval vse, da prispevajo svoje zamisli o imenu za naslednjo generacijo. #NameAndroidN

 

Ena od pomembnih novosti je, da bo Android N omogočal navidezno resničnost, zato je Burke po svojem govoru na oder povabil Claya Bavorja, predsednika Virtual Reality Google. Od Cardboarda, ki ga je Google predstavil pred dvema letoma, je nastalo že 50 milijonov VR aplikacij, namenjenih tem preprostim VR očalom. V tem času so se pri Googlu ukvarjali z izboljšavo latence in odpravo drugih težav navidezne resničnosti. Postavili pa so tudi novo VR platformo Daydream, ki bo na voljo od jeseni in ki bo na mobitelih, ki jih bo poganjal Android N, omogočala izvrstno potopitveno izkušnjo. 

Tudi govorice o novostih Googlove nosljive tehnologije so upravičene, saj je David Singleton predstavil največjo posodobitev od najave prvih pametnih ur. Letošnjo jesen prihaja Google Wear 2.0, izboljšana platforma, ki so prilagodili uporabniku glede na izkušnje zadnjih dveh let.

 

Nastop vodje razvojnega oddelka Janusa Titusa je otvoril ganjiv video, kjer sirski pribežnik, sicer programer, govori o pomenu, ki ga ima zanj ter druge begunce, mobilna tehnologija, Android in Google. O pospeševanju razvoja odprtokodnih aplikacij, mobilnih strani in drugih produktov, ki nastajajo v Android Studio, je spregovorila Steph Up. Tudi platforma za razvoj aplikacij letos dobiva posodobitev v Android Studio 2.2, ki bo razvijalcem omogočala hitrejše in pametnejše organizirano delo.

Razvoj aplikacij bo lažji tudi zavoljo orodja Firebase, ki ga je predstavila Ellie Powers. Firebase bo uporabnike povezal z razvijalci. Tu je še Android Instant Apps, s katerim bodo mobilne aplikacije delovale brez inštalacije in bodo na voljo že z enim samim klikom.

 

Po predstavitvi najbolj vročih razvijalskih produtkov za leto 2016 se je na oder vrnil Sundar Pichai, ki je znova poudaril pomen umetne inteligence in strojnega učenja za razvoj Googlovih produktov, predvsem pa pomen Googlovega povezovanja z drugimi. Prav zato Google teži k odprtokodnemu sistemu, razvijalcem pa rešitve strojnega učenja in globokih nevronskih omrežij ponuja z enim samim programskim vmesnikom.

Pichai je k povezovanju in skupnem sodelovanju pozval tako razvijalce in podjetja, ter jih povabil k rabi storitev na Google Cloud Platform, ki poleg softverskih rešitev ponuja še hardverske, kot je Tensor Processing Units, ki je med drugim omogočila nedavno zmago AlphaGo proti človeku. Pichai je navedel dva primera, kjer bo (Googlova) umetna inteligenca krojila razvoj prihodnosti – robotiko in medicino, vendar pa je poudaril, da potencial, ki ga ima umetna inteligenca, precej širši in s to mislijo zaključil uvodno prireditev Googlove razvijalske konference 2016.

Viri: Google

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. maj 2016
2982
19. maj 2016
Google I/O 2016 – otvoritvena prireditev