Google I/O 2019 – vse novosti na enem mestu

Matej Ribič 13. maj 2019 Čas branja članka: 6 min
/PublishingImages/google-io19-ribic-maj19-hero.jpg

Google je tudi na letošnji dvourni letni konferenci Google I/O 2019 predstavil ogromno novosti, ki so jih razvijali v zadnjem letu. Ampak nikar ne skrbite, ne bo vam treba gledati dolge predstavitve, samo da boste na tekočem z novicami, saj smo za vas vse novosti povzeli v tem članku.

Google Pixel 3a in 3a XL

 

Nedvomno sta bila najzanimivejši del predstavitve ravno Googlova nova mobitela –Pixel 3a in 3a XL. Ta sta bila za mnoge, kljub vsem govoricam, pozitivno presenečenje, saj za razliko od drugih Googlovih mobitelov Pixel staneta bistveno manj. Nižja cena seveda prinaša nekaj kompromisov, kot so uporaba plastičnega ohišja, omejeni notranji pomnilnik v velikosti 64 GB, ki ga ni možno razširiti, pomanjkanje vodoodpornosti in brezžičnega polnjenja, poleg vsega pa ju poganja cenejši Snapdragon 670 v primerjavi s Snapdragonom 845, s katerim je opremljen enkrat dražji Pixel 3. Kljub vsemu pa so ljudje nad mobiteloma izjemno navdušeni, saj imata Pixel 3a in 3a XL identično kamero, po kateri slovi Pixel 3. Ta je bila poleg odlične programske opreme eden izmed glavnih razlogov za nakup omenjenega mobitela. Da bomo prišli do ene izmed najboljših kamer na trgu, bo treba za manjšega Pixla 3a odšteti 400 USD in za večjega Pixla 3a XL 480 USD. Oba mobitela imata tudi standardni 3,5-milimetrski priključek za slušalke, dvojne zvočnike, neomejen prostor za shranjevanje slik v aplikaciji Google Photos in OLED-zaslon brez ogromnih zarez. Ta za Pixel 3a znaša 5,6 palca in 6,0 palca za Pixel 3a XL. Oba imata tudi najnovejšo Googlovo programsko opremo in zagotovljene posodobitve za nadaljnja tri leta.

Nest Hub in Nest Hub Max

 

Poleg mobitelov Pixel je Google naznanil še prihod zaslona Nest Hub Max, ki nam bo to poletje na voljo za 230 USD. Gre za 10-palčni pametni zaslon, ki nam bo pomagal pri opravilih s pomočjo Googlovega asistenta. Ta lahko prikaže vreme, recepte, opravila, predvaja glasbo ali posnetke z YouTuba in opravi videoklice prek sprednje kamere. Poleg napovedi novega zaslona Nest Hub Max pa Google manjši različici s 7-palčnim zaslonom reže ceno s 150 USD na 130 USD.

Navidezna resničnost v Googlovem iskalniku

Nekateri rezultati iskanja, kot na primer “upogibanje mišic”, bodo zdaj prikazani tudi v 3D-modelih, ki jih bo mobitel s pomočjo kamere in našega zaslona postavil v resnični svet. To najlažje opišem s priljubljeno igro Pokemon GO, samo da bomo na zaslonih naših mobitelov namesto Pokemonov videli 3D-modele, ki se nanašajo na naše iskanje.

Google Lens

 

Google Lens pozna kar nekaj novih trikov, ki nam bodo v pomoč v vsakdanjem življenju. Kamero, ki podpira Google Lens, preprosto usmerimo v ponudbo restavracije, Google Lens pa bo označil priljubljene izbire. Še več, če se dotaknemo imena jedi s pomočjo iskalnika, bo našel fotografije te jedi, kar nam bo vsekakor olajšalo izbiro. Google Lens nam bo v pomoč tudi pri plačevanju računa, in sicer naj bi pomagal tudi pri računanju napitnine in, nekoliko bolj relevantno za naše kraje, deljenju računa po osebi.

Duplex

Na lanski konferenci je Google predstavil Duplex. Gre za orodje, ki temelji na umetni inteligenci in je namenjeno storitvam ter manjšim podjetjem, kot so restavracije in frizerski saloni. Oglašal se bo na klice, odgovarjal na pogosta vprašanja in načrtoval sestanke ali rezervacije v priljubljeni restavraciji. Letos bodo Duplex še bolj razširili, prihaja pa tudi na splet. Uporabljali ga bomo lahko za najem avtomobilov na spletu, pri čemer bomo rekli »najemi mi avtomobil prek [podjetje za najem]«, Duplex pa bo našel spletno stran tega podjetja in samodejno izpolnil potrebne informacije za najem avta.

Googlov pomočnik "naslednje generacije"

 

Google je uspel zmanjšati model za prepoznavo glasu z več sto gigabajtov na pol gigabajta, kar omogoča shranjevanje Googlovega asistenta na naših napravah. Z lokalnim shranjevanjem lahko odpravijo zakasnitve, ki nastanejo pri komunikaciji med nami in Googlovim procesiranjem v oblaku, zaradi česar so pogovori s pomočnikom sedaj skoraj takojšnji. Ker se vse dogaja lokalno v napravi, bo deloval tudi v letalskem načinu. Google pa se z izboljšanim pomočnikom ni le hvalil, ampak je hitrost prikazal s hitrimi zaporednimi govornimi ukazi, kot so »pokliči mi lift« in »vklopi svetilko«. Naslednja generacija pomočnika bo nove mobitele Pixel dosegla pozneje v letošnjem letu.

 

Googlov asistent se bo v roku nekaj tednov pojavil v priljubljeni aplikaciji Waze, ki jo vozniki pogosto uporabljajo pri vožnji. Asistent nam bo omogočil, da prek glasu poročamo in opozarjamo na nesreče ali luknje na cesti. Google prinaša tudi način vožnje, pri katerem nam bo Googlov asistent na mobitelu prikazoval informacije, ki so za nas pomembne med vožnjo.

Način brez beleženja zgodovine v Googlovih zemljevidih

 

Google prinaša način brez beleženja zgodovine tudi v YouTubu in Googlovih zemljevidih, kar smo do sedaj našli le v brskalniku Chrome. To bo preprečilo shranjevanje zgodovine tako iskanih kot tudi obiskanih mest.

Napis v živo in prepis v živo

 

Operacijski sistem Android bo lahko kmalu samodejno ustvaril napise za medije v vašem mobitelu, vključno s shranjenimi podkasti in posnetimi videoposnetki. S funkcijo, ki jo Google imenuje »Live Relay«, lahko tudi prepiše telefonske klice v realnem času in omogoča uporabnikom, da se nanj odzovejo prek besedila. Google se očitno zaveda, da ljudje dandanes raje “tipkamo” kot pa govorimo. To nam bo omogočalo telefonske pogovore, pri čemer nam ne bo treba ne govoriti ne poslušati. Live Relay namreč uporablja prepoznavanje govora v napravi in pretvorbo besedila v govor, kar omogoča, da mobitel posluša in govori v imenu uporabnika.

Project Euphonia

 

Google raziskuje, kako prilagoditi algoritme glasu umetne inteligence za boljše razumevanje uporabnikov z motnjami govora. Svoje module prilagaja govoru posameznega uporabnika in mu pomaga bolje komunicirati.

Temni in osredotočeni način

 
 

Prihajajoči Android Q bo imel temni način, ki ga bomo lahko sprožili ročno ali pa se bo samodejno vključil v načinu varčevanja z baterijo. Potrebujete nekaj dela? S funkcijo Focus mode (osredotočeni način) boste sestavili seznam aplikacij, ki vas najbolj motijo, in preklopili stikalo, te pa bodo izginile, dokler ne izklopimo osredotočenega načina.

Način navidezne resničnosti za Googlove zemljevide za mobitele Pixel

Nekaj mesecev nazaj je Google pokazal nov način navidezne resničnosti, ki jo je pripravljal za svoje zemljevide. Cilj? Zagotoviti, da bodo ljudje začeli hoditi v pravo smer, ker je bila orientacija glede na modro puščico očitno prezahtevna. Mobitel bomo preprosto dvignili, pri čemer bomo na zaslonu videli pogled s kamere naše naprave. Googlov zemljevid bo primerjal to sliko s podatki pogleda ulic in tako poskušal določiti natančno lokacijo in tudi usmerjenost, kar prej na podlagi GPS-a ni bilo mogoče.

Google Zemljevid bo nato s pomočjo navidezne resničnosti prikazal puščice, ki nas bodo usmerjale v pravo smer in ki spominjajo na tiste, ki nam v dirkalnih igrah kažejo smer zavoja. Ta način je že nekaj časa v beta različici in naj bi bil za lastnike mobitelov Pixel na voljo že danes.

Vir: youtube.com.


Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. maj 2019
4621
13. maj 2019
Google I/O 2019 – vse novosti na enem mestu
Android