Google I/O 2017 - Z dotika v glas in sliko

Alenka Selčan 18. maj 2017
/PublishingImages/googleI017-hero.jpg

Otvoritev Googlove letne razvijalske konference je eden tistih dogodkov, ki ga ne gre zamuditi, če želimo biti na tekočem s smernicami podjetja, ki se je tako močno vsidralo v slehernikovo življenje, da si brez njega le še stežka predstavljamo vsakdan.

Obiskovalce kalifornijskega amfiteatra Shoreline, pa tudi nestrpneže, ki smo 17. maja za svojimi napravami čakali na začetek prireditve, je na zaslonu praznega odra zabavala uvodna domislica z mehurčki, ki so pravzaprav šteli prav nas, gledalce z vseh koncev sveta. Da bi bilo štetje bolj zabavno, so mehurčke animirali v različne oblike, jih pobarvali in nas spodbudili k igrici. Ob 19. uri smo dočakali ljubko animacijo o razvoju zamisli, takoj za tem pa je na oder prišel Googlov direktor, Sundar Pichai.

 

Premalokrat se zavemo, kako velik je pravzaprav Google (da drugih Alphabetovih podjetij niti ne omenjamo), zato je Pichai svoj govor začel z milijardami: dnevno Googlove proizvode uporablja več kot milijarda ljudi, v istem času se na Google Photos naloži 1,2 milijarde fotografij, približno isto kilometrov na dan prevozijo vozniki z Googlovimi Zemljevidi, v 24 urah se na YouTubu zavrti več kot milijarda ur posnetkov, Android pa prav od tega meseca dalje šteje kar dve milijardi aktivnih uporabnikov.

Po prvi Googlovi revoluciji, ki jo je prinesla migracija na mobilne naprave, je zdaj na vrsti druga, ki jo razpira umetna inteligenca, je izpostavil Pichai. Strojno učenje je nova podstat, ki korenini prav v vsaki Googlovi storitvi. Dvig paradigme zaznamuje tudi drugačna uporabniška izkušnja.

Če so prehod z namiznih računalnikov na mobilno tehnologijo zaznamovali zasloni, odzivni na dotik, je za dobo, ki jo prinaša umetna inteligenca, bistven prehod z dotika v glas. Strojno učenje je izboljšalo prepoznavanje zvočnih ukazov, pa tudi vizualnih podob, in prav to sta dva ključna poudarka letošnje Googlove razvijalske konference. Pichai je ob tem izpostavil Googlov telefon Pixel z vgrajenim pomočnikom umetne inteligence Assistant, ki v prostoru zmore razločiti govor osmih ljudi, kmalu pa bo ta vse pametnejši pomočnik po zaslugi izjemnega vizualnega prepoznavanja nemudoma lahko uredil fotografijo, ji osupljivo izboljšal ločljivost in ji kot za šalo odstranil odvečne elemente, četudi gre na primer za mrežo, ki prekriva igralko bejzbola (47. minuta posnetka).

Vznemirjenje v amfiteatru in tudi za številnimi zasloni je naraslo, ko je Pichai omenil Google Lens (48. minuta posnetka), vendar se je hitro umirilo, saj tokrat ne gre za medicinske kontaktne leče, ki jih je Google naznanil leta 2014, temveč za tehnologijo vizualnega prepoznavanja, ki bo nadgradila in porodila številne aplikacije, od t. i. Shazaama za rastline, arhitekture in vsega, kar je nenazadnje znal razbirati že Google Goggles, do takšnih, ki bodo QR-kodo izrinili v pozabo. Morda bo med njimi celo SeeFood (drugi del četrte sezone HBO-jeve Silicijeve doline), a šalo na stran, saj Google Lens nedvomno postaja zelo pomemben del Googlove asistence.

»We must go deeper,« je Pichai pozval razvijalce s citatom svojega najljubšega filma Izvor in znova poudaril pomen razvoja nevronskih mrež, umetne inteligence in strojnega učenja. Za razvoj in pospeševanje strojnega učenja skrbi Google.ai, podjetje pa vzpostavlja tudi podatkovna središča umetne inteligence. Eno takšnih je Google Cloud Platform, katerega moto je učenje in uporaba modelov strojnega učenja hitreje kot kadarkoli prej. Tu se snujejo zametki aplikacij umetne inteligence in prav tu je pravo mesto za vsakega zavzetega razvijalca novodobne tehnologije, ki bo tako pripomogel k razvoju znanosti, medicine ali pa zgolj zabavnih in priročnih aplikacij, kot je na primer Autodraw.

Na odru so se za Pichaijem zvrstili še številni drugi govorci, ki so predstavili še druge novosti Googlovih proizvodov: Home, Google VR/AR, Google Foto in Lens, YouTube, seveda pa se je govorilo tudi o Androidu O. O vseh teh novostih vas bomo prav kmalu seznanili tudi na naših straneh.

Viri: bubbles.google.com, madeby.google.com, cloud.google.com, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. maj 2017
3449
19. maj 2017
Google I/O 2017 - Z dotika v glas in sliko
Android