Google I/O 2023: Pogled v prihodnost s konkurenco ChatGPT-ju in prvim zložljivim Pixlom

Andrej Pirnat 11. maj 2023 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/GOOGLE-IO-pirnat-maj23-hero.jpg

Včeraj se je odvila tradicionalna, že 17. po vrsti, Googlova razvijalska konferenca I/O. Letos so bila pričakovanja do Googla zelo visoka, saj se je zaradi jezikovnega modela umetne inteligence ChatGPT in podobnih rešitev velikokrat njegovo ime znašlo v debatah o tem, ali so mu šteti dnevi in kako se bo prilagodil novi krajini. Do sedaj je namreč veljal za izhodiščno točko brskanja za informacijami, s prihodom zgoraj omenjenih konkurentov pa je zazdelo, da bi morda ta primat lahko izgubil. Zlasti, ker so nekatera druga tehnološka podjetja, na primer Microsoft, že implementirala tovrstno generativno umetno inteligenco v svoje storitve.

Vendar sodeč po včerajšnji predstavitvi, tehnološki velikan, ki že 20 let kroji uporabo spleta, niti pod razno ni vrgel puške v koruzo. Ravno nasprotno. Tudi pri njem pospešeno razvijajo modele umetne inteligence, ki naj bi olajšali življenja posameznikov. Tu bi se sicer dotaknili tudi pereče teme, ali je umetna inteligenca res potrebna v našem življenju in ali se bosta z njo resnično cedila le med in mleko, a to bi bila predolga razprava, zato jo pustimo za kakšno drugo priložnost.

 

Posvetimo se raje golim dejstvom in stvarem, ki jih je Google včeraj predstavil.

Umetna inteligenca v soju žarometov

Z naslova t. i. generativne umetne inteligence, se je Google fokusiral predvsem na njeno implementacijo v svoje obstoječe rešitve. Tako bo znal Gmail na ukaz sam spesniti sporočila na podlagi prejšnjih uporabnikovih zapisov in pogovorov, podobno kot tudi aplikacija za sporočanje v Androidu, z ukazi bo mogoče organizirati in upravljati Googlove Dokumente, generirati slike in ustvarjati ozadja za telefon, za urejanje slik ne boste več potrebovali naprednega znanja Photoshopa, ampak se boste morali le poigrati z Google Photos, osrednji Googlov iskalnik pa bo še bolj optimiziran za iskanje dobrih ter predvsem uporabniku ustreznih rezultatov.

 

Z razvijalskega vidika največji napredek predstavlja nadgradnja na jezikovni model PaLM 2, ki pravzaprav omogoča napredno udejanjanje vseh uporabnikovih ukazov, in na osnovi katerega deluje Bard, Googlov konkurent ChatGPT-ju. Ta je sicer zdaj dostopen v 180 državah po svetu, vendar Slovenije na žalost in začuda še ni med njimi. Bard z novo posodobitvijo jezikovnega modela bolje obvlada reševanje matematičnih zagonetk, znanost in medicinske koncepte, prav tako pa se je izučil v programiranju.

Prvi Googlov »zložljivko«

Naslednja noviteta, ki je požela veliko pozornosti je Googlov prvi zložljiv pametni mobitel Pixel Fold. O njegovem razvoju se je zadnja leta v tehnološki srenji veliko ugibalo in Google ga je zdaj naposled udejanil. S tem se pridružuje Samsungu, Huaweiu in še nekaterim drugim znamkam, ki svoje zložljive primerke ponujajo že nekaj časa. Zdaj se samo še čaka, kdaj se bo igri pridružil še Apple.

 

V zaprtem stanju zaslon Pixla Fold meri 5,8 palcev, v razprtem pa 7,6, kar je toliko kot pri Galaxyju Fold in nekaj manj kot pri novem Huaweievem Mate X3. V svoji srčiki je Googlov novi telefon opremljen s 512 GB prostora in 12 GB RAM-a, prav tako bo imel solidno kamero. Seveda zadevščina ne bo poceni, zanjo bo treba odšteti 1800 ameriških dolarjev, v Sloveniji pa telefona, podobno kot že leta drugih Googlovih telefonov, pri operaterjih ne bo mogoče kupiti. Kdor ga bo želel, se bo moral znajti drugače.

 

Še dva predstavnika družine Pixel

Poleg omenjenega »zložljivkota« je Google včeraj pokazal še dve novi napravi, in sicer telefon Pixel 7a in tablico Pixel Tablet. Prvi je nekoliko strojno in cenovno okleščena različica Pixla 7a, ki ga je Google predstavil lansko leto, in na prvi pogled specifikacij navduši, saj ne sklepa kaj dosti kompromisov. Glavne razlike v primerjavi z osrednjim modelom so tri: zaslon, kamera in material ohišja. Pixel 7a ima nekoliko manjši 6,1-palčni zaslon, plastično hrbtno stran in manjše tipalo kamere. Pri ceni 499 ameriških dolarjev pa je za 100 dolarjev cenejši od svojega velikega brata.

 

Tablični računalnik Pixel Tablet, ki ga je Google sicer napovedal že na lanski konferenci, pa cilja na prestol med androidnimi tablicami. Njegova osrednja prodajna nota bo integracija v Googlov pametni dom, kjer bo na enem mestu mogoče enostavno upravljati z različnimi Googlovimi storitvami in pametnimi napravami na enem mestu, seveda pa bo tudi še veliko več kot le to. S svojimi specifikacijami namreč vsaj na papirju deluje kot zmogljiva vsestranska naprava za spopadanje z različnimi delovnimi nalogami in uživanje v multimedijskih vsebinah. Precej všečna je tudi vstopna cena postavljena pri 500 ameriških dolarjih.

Celoten Googlov dogodek si lahko ogledate na sledečem videoposnetku:

   Foto: Google

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
11. maj 2023
6162
11. maj 2023
Google I/O 2023: Pogled v prihodnost s konkurenco ChatGPT-ju in prvim zložljivim Pixlom