Google je na izviren način predstavil svoja futuristična očala

Alja Isakovič 23. september 2013
/PublishingImages/Google_Glass-Photos_Samples.jpg

Najbolj odmeven del Googlove razvijalske konference I/O, ki se je odvijala prejšnji teden v San Franciscu, je bila gotovo nenavadna predstavitev Googlovega projekta Glass. Videli smo skoke iz letala, plezanje po kongresnem centru in še marsikaj. Predvsem pa smo lahko v živo videli delovanje Googlovih očal in izvedeli, kdaj bodo le-ta na voljo navadnim smrtnikom.

Google Project Glass

Na I/O spektakularna predstavitev očal s športnimi padalci

Na približno treh četrtinah uvodne predstavitve prvega dne je na oder nepričakovano vskočil Sergey Brin, eden izmed so-ustanoviteljev spletnega giganta Google, ki ga zadnje čase v javnosti praktično ne vidimo brez Googlovih futurističnih očal.

Za praktično predstavitev uporabe očal Glass je Googlova ekipa namreč pripravila pravi spektakel. Glavni akterji so tokrat bili športni padalci, ki jim je po skoku iz helikopterja uspelo pristati direktno na strehi prireditvenega centra Moscone, kjer se je pretekle dni odvijala konferenca I/O. Po pristanku na strehi so vajeti prevzeti kolesarji in plezalci, ki so poskrbeli, da je skrivnostni paket z dodatnim parom Googlovih očal varno prišel do Sergeya na odru.

No, predlagam, da mi tokrat ne verjameš na besedo. Raje si v spodnjem videu kar sam/a oglej tale nenavaden prihod na oder. V primerjavi s tem se lahko celo legendarne Jobsove predstavitve iNaprav skrijejo od sramu. Na blogu TechCrunch pa si lahko prebereš še več o tem, kako je Googlu uspelo dobiti vsa ustrezna dovoljenja za ta avanturističen podvig. Za organizacijo celotne zadeve so potrebovali 6 tednov, cepelin, helikopter, kopico športnikov, 25 kamer in 11 Googlovih očal.

Kako delujejo Googlova očala?

Predstavnika razvojne ekipe projekta Glass sta nato po atraktivni predstavi razkrila še nekaj podrobnosti o tej napravici. Vse bistvene komponente očal so, kot je že na videz očitno, zbrane na desni strani očal. Očala imajo za zajem informacij iz okolja vgrajen žiroskop, akcelerometer, kompas in mikrofon ter majhne zvočnike za oddajanje zvoka. Z očali upravljamo s pomočjo sledilne ploščice (trackpad) na strani očal, za hiter zajem slik pa uporabimo namenski gumb ob strani očal.

Uporabo sledilne ploščice, ki jo je Google že zaščitil s patentom, je pred kratkim Sergey že predstavil med intervjujem na Current TV, ki si ga lahko ogledaš v spodnjem videu.

Pri oblikovanju očal želi ekipa Glass doseči čim bolj naravno uporabo tega dodatka. Cilje je, da očala postanejo del nas in nas ne ovirajo pri pomembnih opravilih. Zadnji prototip naj bi bil tako že lažji od nekaterih sončnih očal, poskrbljeno pa je tudi za prilagodljiv videz tega dodatka. Googlova očala bodo namreč prilagojena uporabi z različnimi okvirji, kar je dobra novica tudi za vse, ki že tako ali tako nosimo očala z dioptrijo.

Project Glass: Googlova očala se bodo dobro razumela z različnimi okvirji

Po poročanju TechCruncha naj bi trenutno baterija zdržala do 6 ur uporabe na enem polnjenju, seveda pa se bo ta številka do izida verjetno še izboljšala. Žal na tokratni predstavitvi še nismo izvedeli več o tem, kako očala komunicirajo z Android telefoni, ve pa se, da ekipa Glass že testira različne Android aplikacije v povezavi z očali.

Zakaj naj bi nosili Googlova očala?

Google je med predstavitvijo veliko pozornosti namenil različnim načinom uporabe očal. Kot glavno prednost so izpostavili možnost hitre in enostavne komunikacije s pomočjo slik in video posnetkov. Ker imamo očala načeloma vedno na sebi, lahko namreč hitro posnamemo točno to, kar v določenem trenutku vidimo. Ekipa projekta Glass je v testnem obdobju posnela že kar nekaj zanimivih posnetkov med rekreacijo v naravi, kuhanjem, družabnimi dogodki ter intimnimi trenutki z družino.

Par primerov fotografij si lahko ogledaš spodaj, ostale v polni velikosti pa na Google+ strani projekta Glass.

Project Glass: Primeri fotografij, posnetih z Googlovimi očali

Slike, ki so bile posnete z Googlovimi očali so res nekaj posebnega, saj nas na poseben način postavijo v čevlje osebe, ki je sliko zajela. Mnoge sicer že sedaj skrbi, da bo zaradi teh očal v prihodnje še težje vedeti, kdaj nas kdo snema. Po drugi strani pa slikanje ne bo več tako moteče zaradi nerodnih kamer pred obrazi, kar ima lahko za posledico veliko bolj sproščene in spontane slike.

Kot drugo pomembno področje uporabe za projekt Glass Google vidi možnost hitrega dostopa do informacij. Predvsem gre tu za dostop do lokacijskih informacij (npr. navigacija) in za informacije o tem, kar vidimo v okolici. Integracija z storitvijo Google Now, ki je del nove različice Androida, bi bila na teh očalih vsekakor zanimiva. A žal tega vidika očal še nismo videli podrobneje predstavljenega.

Project Glass: Googlova futuristična očala za bolj naraven dostop do informacij

Kdaj bomo lahko Googlova očala nataknili na nos?

Google ima tako pred uradnim izidom očal Glass še veliko dela. Zato so konferenco I/O uporabili kot vabilo razvijalcem, da se pridružijo testiranju in kasneje tudi razvoju aplikacij za projekt Glass. Najbolj zagreti razvijalci so lahko tako na I/O prednaročili svoj par očal poskusne "Explorer Edition" za kar 1.500 USD.

Project Glass: Explorer Edition očala bodo razvijalcem na voljo naslednje leto

Vsekakor zadeva trenutno ni poceni, sploh glede na to, da bo v roke razvijalcev z najglobljimi žepi prišla šele na začetku naslednjega leta. Končna različica za masovni trg, ki naj bi jo dočakali predvidoma čez dobro leto in pol, leta 2014, naj bi sicer bila cenejša. A kljub temu je Google že napovedal, da se bodo osredotočili predvsem na kakovost uporabniške izkušnje in ne na samo ceno.

No, dobra plat tega bo, da se očala ne bodo preživljala z Googlovimi oglasi. Seveda pa lahko pričakujemo, da bodo očala dobro povezana z ostalimi Googlovimi storitvami. Na I/O smo lahko videli predvsem povezavo z videokonferenčno storitvijo Hangouts, ki je del družabnega omrežja Google+.

Moram priznati, da me je predstavitev očal na konferenci I/O kar navdušila, pa čeprav smo do sedaj videli predvsem možnost zajema slik in videa iz edinstvene perspektive. Zgolj ta funkcija me sicer ne bi prepričala, da bi za očala odštela 1.500 USD, a vseeno mislim, da bo ekipa projekta Glass do leta 2014 pripravila še marsikaj zanimivega. Sama se že kar veselim novih podrobnosti, pa ti?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. september 2013
375
24. september 2013
Google je na izviren način predstavil svoja futuristična očala
Android