Google Lens so nove oči storitve Google Assistant

Alenka Selčan 19. maj 2017
/PublishingImages/google-lens-hero.jpg

Na nedavnem otvoritvenem odru Googlove razvijalske konference I/O so vodilni ljudje Googlovih oddelkov predstavili novitete, ki jih bomo lahko preizkusili prav kmalu. Rdeča nit letošnje konference morda na prvi pogled ni tako pompozna, a je še kako pomembna. Revolucionarni dosežki v razvoju umetne inteligence namreč že odpirajo vrata novi uporabniški izkušnji, ki temelji na izboljšanem glasovnem in vizualnem prepoznavanju.

Pomembna novost, ki jo je na odru poleg Sundarja Pichaija podrobneje predstavil še Scott Huffman, je Google Lens. Omenili smo že, da ne gre za kontaktne leče, temveč za umetno inteligenco in vizualno prepoznavanje raznovrstnih objektov.

Pravzaprav v sami zamisli Google Lens ni nič revolucionarnega. Že zametek Androida so spremljale obljube o napravah, ki bodo našemu pogledu dodajale informacije o predmetih, ki nas obdajajo. Od daljnega leta 2010 to počne aplikacija Goggles, ki so jo zadnjič posodobili pred tremi leti. Goggles prepoznava logotipe poznanih podjetij, naslovnice knjig, umetnine v Metropolitanskem muzeju umetnosti, turistične znamenitosti in tako dalje. Sliko besedila lahko pretvori v tekstovno obliko in jo po potrebi prevede. A četudi je Goggles izjemno koristen pomočnik za radovedne ljudi, so ga že leta 2014 odstranili z naprav OS, češ da njegova uporabnost ni jasna.

No, Google se je na podlagi te izkušnje in podobnih naučil, da smo ljudje v osnovi leni in precej manj radovedni, kot si nemara mislimo. Še ko imamo v rokah orodje, ki močno olajša nek postopek, ni nujno, da ga bomo uporabljali. Morda se je prav zato Google odločil, da Lens najprej postavi v ozadje storitev Assistant in Foto, ki bosta z informacijami obogateno resničnost ljudem približala bolj diskretno.

Če je bil nekoč Googov iskalnik ustvarjen zato, da poenostavi splet, Google Assistant poenostavlja vso tehnologijo, ki nas obdaja, pravi Scott Huffman. Ta umetna inteligenca z ničkaj privlačnim imenom skorajda ne potrebuje več tipkanja in tapkanja, saj kar 70 % ukazov sprejema glasovno. Sporazumeva se v naravnem jeziku (angleščini se bo do konca leta pridružilo še osem jezikov), njegova raba pa ne terja kaj dosti napora. Da bi bil pogovor čim bolj spontan, se bo z njim kmalu mogoče pogovarjati tudi o rečeh, ki tisti hip obdajajo uporabnika, prav to pa mu bodo omogočale oči - Google Lens (glej od min. 25:00​).

 

Ko uporabnik aktivira Google Lens in kamero usmeri na jedilnik, napisan v nepoznanem jeziku (v Scottovem primeru je to japonščina), ga bo Lens iz slike pretvoril v besedilo, ki ga bo Assistant nemudoma prevedel v uporabnikov jezik. Uporabnik ga bo lahko povprašal za podrobnosti o jedi, ki jo ponujajo, in Assistant se bo z njim pogovarjal bolje od marsikaterega introvertiranega prijatelja. Podobno bo uporabnik lahko s pomočjo storitve Lens odčital vsebino glasbenega plakata, Assistant pa mu bo nemudoma ponudil še podrobnejše informacije o nastopajočih, mu ponudil v posluh glasbo, ki jo izvajajo, z njim poklepetal o prihajajočem koncertu in po želji kupil tudi vstopnico.

Omenili smo že, da je tudi Sundar Pichai prikazal nekaj zanimivih možnosti, ki jih omogoča Lens. Prepoznavanje rastlin je zagotovo ena od tistih aplikacij, na katero že leta upamo premnogi ljubitelji narave. Z Googlovo umetno inteligenco in vizualnim prepoznavanjem bo to končno mogoče (glej od min. 11:00).

 

Viri: Google Blog, Google for Education, Asus.com.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. maj 2017
3452
22. maj 2017
Google Lens so nove oči storitve Google Assistant
Android