Google na konferenci I/O natrosil kup novosti

Tehnik 26. junij 2014
/PublishingImages/google-io-2014-hero.jpg

Google je v San Franciscu pripravil že sedmo izvedbo konference I/O. Na uvodni predstavitvi je 6.000 glavi množici predstavil zvrhan koš bolj in manj zanimivih novosti. Te se ne nanašajo samo na pametne mobitele in tablične računalnike, ki so na trgu (zabavne) elektronike najbolj vroča roba že nekaj let, ampak tudi na televizorje, pametne ure in celo avtomobile.

 

Številni so pričakovali, da bo Google predstavil svoj nov mobilni operacijski sistem, in to se je tudi zgodilo. Predstavil je razvojno različico novega operacijskega sistema Android L, ki predstavlja eno izmed večjih evolucij Androida v zadnjih letih. Pri njegovem razvoju je bilo veliko pozornosti namenjene vizualnemu izgledu, ki nam pričara še boljšo uporabniško izkušnjo. Izboljšane so animacije, spremenjen je izgled menijev in še bi lahko naštevali. Sprememb so bile deležne tudi druge stvari. Med drugim ima izboljšano večopravilnost, spremenjen sistem obvestil, deluje hitreje, omogoča manjšo porabo energije ter prinaša več kot 5.000 novih API-jev za razvijalce.

 

Pri podjetju Google se zavedajo, da si številni še vedno ne morejo privoščiti pametnega telefona, zato so se odločili, da začnejo s posebno pobudo, poimenovano Android One. Gre za povezovanje z različnimi partnerji, s katerimi želijo na trgu ponuditi pametne mobitele, ki bodo dostopni ljudem iz manj razvitih delov sveta. To pobudo so premierno predstavili na letošnji konferenci I/O in z njo verjetno razveselili ogromno ljudi. Cena tovrstnih mobitelov naj bi se gibala pod 100 dolarji oziroma pod 72 evri. Prvi kupci naj bi jih lahko kupili že letos jeseni.

Že dlje časa se je napovedovalo, da bo na uvodni predstavitvi govor tekel o pametnih urah, in to se je tudi uresničilo. Javnosti je bila predstavljena Googlova platforma za tovrstne ure, poimenovana Android Wear. Gre za okrnjeno različico operacijskega sistema Android, ki nam na primer omogoča, da jo sprašujemo različne stvari ali določimo, da izvede določena opravila (na primer nastavi alarm, pokliče taksi ali predvaja glasbo). Obenem je Google najavil prodajo na tej platformi temelječih pametnih ur LG G Watch, Samsung Gear Live in Moto 360. Prvi dve sta že na voljo, zadnja pa prihaja v prihodnjih mesecih.

 

Google je kar nekaj pozornosti namenil televizorjem. Lani predstavljeni Chromecast je doživel nekatere izboljšave. Po novem omogoča, da lahko prijatelji na našem televizorju oddajajo vsebine, ne da bi se jim bilo potrebno priklopiti na naše WiFi-omrežje. Prenovljeni Chromecast pa lahko takrat, ko ga ne uporabljamo, prikazuje tudi slike, lahko pa preslikava celotno dogajanje z našega mobitela ali tablice. Predstavljen je bil tudi Android TV, prek katerega lahko na televizorju iščemo različne informacije (na primer informacije o igralcih), gledamo videovsebine ter igramo igre Android.

 

Google se vse bolj osredotoča na avtomobile. Pred nedavnim je predstavil prototip avtomobila, ki za vožnjo ne potrebuje voznika. Na uvodni predstavitvi I/O pa je najavil še Google Auto, ki naredi vožnjo z jeklenim konjičkom udobnejšo, saj nam ponuja navigacijo prek Google Mapsa, predvajanje glasbe in možnost pošiljanja SMS-sporočil. Njegovo upravljanje lahko poteka tudi s pomočjo glasu, tako da pri njegovem upravljanju naša pozornost ni usmerjena na zaslon, ampak na cesto.

 

Vira: googleblog.blogspot.com, youtube.com.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
26. junij 2014
2085
30. junij 2014
Google na konferenci I/O natrosil kup novosti
Android