Google pleše Tango

Alenka Selčan 26. februar 2014
/PublishingImages/project-tango-hero.jpg

Se sprašujete, kakšni so naslednji koraki pametnih mobitelov? Google se je odločil, da bodo v ritmu tanga. Predstavili so namreč svoj nov projekt z imenom Tango. Gre za koncept pametnega mobitela, ki ga bo kakopak poganjal Android, njegov glavni atribut pa bo zavedanje prostora okrog sebe.

 

Vodja projekta John Lee pravi, da je cilj projekta Tango dati pametnim napravam človeško razumevanje prostora in gibanja v njem. Ko se bomo z njim v roki sprehajali po prostoru, bo zaznal njegove dimenzije in tako razbral, kako je na primer videti naš dom.

Tango bo za zaznavanje prostora uporabljal vgrajeno kamero s sledilnikom gibanja in globinski senzor, ki ne bosta razbrala le smeri, temveč tudi, kakšen je prostor, ki se razprostira pred napravo. Zbrani podatki bodo tvorili tridimenzionalni zemljevid odčitane okolice, kar bo odlično izhodišče za igre in aplikacije nadgrajene resničnosti.

Nekaj podobnega smo že videli pri 3D-čitalniku Structure sensor, vsekakor pa bo novica o tem , da bodo z njim opremljeni tudi bodoči Androidi, razveselila vse ljubitelje nadgrajene resničnosti.

Ko bomo s Tangom zaplesali po svojem stanovanju, bomo z ustreznimi aplikacijami nadgrajene resničnosti zlahka preuredili njegovo podobo. Gradbeniki, oblikovalci notranje opreme in arhitekti s posluhom za pametno tehnologijo si bodo z njim poenostavili delo, zanimivo pa bo videti tudi druge aplikacije, ki so za svoj razvoj rabile prav čut prostora.

No, do končnega izdelka bo najbrž preteklo še kar nekaj vode, a glede na ekipo, ki ga ustvarja, lahko pričakujemo dober rezultat. Gre namreč za razvijalsko smetano nekdanje Motorole - Advanced Technology and Project group, ki je ostala pod Googlovim okriljem. Naj spomnim, da je ista ekipa pred nekaj meseci začela z modularnim pametnim mobitelom, projektom Ara.

Projekt Tango je tako še en od Googlovih načinov, kako odčitati ves svet. Če smo mislili, da je z Google Street zgodba zaključena, smo se očitno zmotili. Konec koncev, zakaj bi se ustavili na ulici, če pa je za stenami hiš še nezabeležen prostor. Google hoče videti prav vse.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. februar 2014
1971
28. februar 2014
Google pleše Tango
Android